21 Φεβ 2013

Θα τονώσει το εύκολο χρήμα την ανάπτυξη;

του Michael Mackenzie 
Η τάση είναι ο φίλος σου (The trend is your friend) λέει το χρηματιστηριακό ρητό της Wall Street. Όμως ούτε και στον καλύτερο φίλο, δεν είναι σοφό να κάνεις κατάχρηση της φιλοξενίας. 
Μέχρι σήμερα στο 2013, ήταν εύκολη
 η μεταπήδηση ανάμεσα σε μεγάλα trades, ειδικά για πολλά macro hedge funds. 
Οι
 αγορές μετοχών ΗΠΑ, Βρετανίας και Ιαπωνίας, junk bonds και αργού πετρελαίου και οι.....παράλληλες πωλήσεις «καταφυγίων» όπως ο χρυσός, το γεν, τα αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα, έχουν μεγάλη απόδοση μέχρι στιγμής. 
Το στοιχείο που ενώνει αυτές τις μεγάλες κινήσεις, είναι
 οι επιθετικές δράσεις των διεθνών κεντρικών τραπεζών, που έχουν στόχο την τόνωση των επενδυτικών ενεργητικών. 

Η άφθονη ρευστότητα είναι το νέκταρ των αγορών και δεν είναι έκπληξη που το currency trading έχει αναζωογονηθεί τελευταία καθώς η Ιαπωνία προσπαθεί να αποδυναμώσει το γεν για να τονώσει την οικονομία της. Η έλλειψη επίσημης παρέμβασης το σαββατοκύριακο από τους G20 σημαίνει ότι η κερδοσκοπία στα νομίσματα πιθανότατα θα επιταχυνθεί. 
Συχνά οι τιμές στην αγορά καθρεφτίζουν τις μελλοντικές προσδοκίες για την οικονομία, αλλά ο έντονα ακτιβιστικός ρόλος των κεντρικών τραπεζών είναι εκείνος που καθορίζει τις παραμέτρους της ανάληψης κινδύνου. Ο προφανής κίνδυνος είναι να τονώσει το εύκολο χρήμα τα χρηματοπιστωτικά ενεργητικά, αλλά να δώσει περιορισμένη βοήθεια στην πραγματική οικονομία.
Έτσι δημιουργείται η προοπτική να προκαλέσει απογοήτευση η οικονομική εμφάνιση. Και μέχρι να εκδηλωθεί αυτή η προοπτική, η πίστη στο εύκολο χρήμα θα συνεχίσει να «φουσκώνει» τις τιμές των ενεργητικών και να ωθεί τις αγορές όλο πιο βαθιά στην περιοχή της κερδοσκοπικής φούσκας.  Στις ΗΠΑ έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο επί επτά εβδομάδες, ηορμητικότητα περιορίζεται και η αγορά ενισχύθηκε μόλις 0,1% την περασμένη εβδομάδα.
Οι ανοδικές αγορές των «ταύρων» (bull runs) σταματούν συχνά να πάρουν ανάσα και, με δεδομένη την χαμηλή μεταβλητότητα και την γενναιοδωρία της Federal Reserve, αρκετοί αισιόδοξοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο S&P 500 θα δοκιμάσει το ρεκόρ του 2007. 
Ένα παράδειγμα προς επιφύλαξη για τους επενδυτές που προβλέπουν ότι οι καλές εποχές θα συνεχιστούν, είναι η Apple. Δεν έχουν παρά να κοιτάξουν την αρνητική ανατροπή των μετοχών της το τελευταίο διάστημα, για να δουν πόσο άσχημα μπορεί να καταλήξει ένα πάρτι που βασιζεται στην παρακολούθηση της τάσης (momentum).
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.