30 Απρ 2013

Χρήστος Ζώης- Έχουμε χαρακτηριστεί ως το πρώτο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα…



«Έχουμε χαρακτηριστεί ως το πρώτο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα… Εάν ευρωσκεπτικισμός σημαίνει όχι σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, όχι σε μια Ευρώπη με ηγεμόνες και υποτακτικούς, ναι είμαι ευρωσκεπτικιστής. »
Ξεκάθαρες θέσεις, που ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά της Ελληνική Πολιτικής πραγματικότητας

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εγώ δεν θα χαρακτήριζα ως «ακίνδυνη» μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, υπό την έννοια πως μπαίνουμε σε περιπέτειες για τις οποίες δεν ξέρω αν είμαστε προετοιμασμένοι.
Εμείς όμως λέμε πως ενώ είναι επιλογή μας το ευρώ, δεν θα το κάνουμε αυτό έχοντας υποστεί κάθε κόστος.
Αυτό σημαίνει πως επειδή αναγνωρίζουμε την επικινδυνότητα μιας τέτοιας εξέλιξης, (όταν δεν είσαι μάλιστα προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο), αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα να έχει η χώρα ένα σοβαρό σχέδιο με το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοιου είδους αναπότρεπτη, (αν κριθεί τέτοια), εξέλιξη.
 Έχω πει επίσης και το εξής: δεν είναι μόνο στο χέρι της Ελλάδας το τι θα συμβεί.
Να το πω διαφορετικά. Δεν είναι μόνο στο χέρι της Ελλάδος το αν θα παραμείνουμε στη ευρωζώνη ή αν το ευρώ εξακολουθήσει να είναι το κοινό μας νόμισμα. Και το λέω αυτό γιατί αναπτύσσονται δυναμικές σε όλες της χώρες, (της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης), που αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει πλέον κανένα ταμπού, και ότι όλα τελούν υπό κρίση και αμφισβήτηση.
Και ρωτάω: Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί με ένα μοναδικό τρόπο να υπερασπίζεται με κάθε κόστος την παραμονή της στο ευρώ, αυτό σημαίνει ότι αυτή έχει κερδηθεί; Υπάρχουν οι Ιταλοί, υπάρχουν οι Γερμανοί, (ναι ακόμα και αυτοί οι ίδιοι οι Γερμανοί), οι οποίοι μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας μπορεί να φτάσουν να αμφισβητήσουν αυτό το οποίο εμείς θεωρούμε μοναδικό επίτευγμα, δηλαδή το ίδιο το ευρώ. Και τότε τι γίνεται;
Έχουμε χαρακτηριστεί ως το πρώτο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που κινείται στον χώρο της κεντροδεξιάς.
Και για μας είναι ένας ευρωσκεπτικισμός θετικός υπό την έννοια ότι δεν έχουμε την πρόθεση να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα πια ότι συμβαίνει στην Ευρώπη χάριν του κοινού ευρωπαϊκού οράματος. Κι αυτό γιατί πολύ απλά βλέπουμε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται ισότιμα και δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά από την τελευταία αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο. Προβλέπω πως τα διλλήματα θα είναι πολύ ισχυρά και θα υπάρχει έντονη ιδεολογική αντιπαράθεση.
Είμαστε όντως φιλοευρωπαίοι, αλλά μέχρι σήμερα τι τελικά σήμαινε αυτό;
Μέχρι σήμερα ίσως σήμαινε πως θέλω να ανήκω σε μια Ευρώπη που μου δίνει χρήματα και επιδοτήσεις ή που δεν χρειάζεται να δέχομαι ελέγχους στα σύνορα ή θέλω να ανήκω σε μια Ευρώπη με το κοινό νόμισμα της οποίας μπορώ να κυκλοφορώ και να αγοράζω αγαθά.
Αυτά δεν τα υποτιμώ, αλλά στον αντίποδα μιας τέτοιας Ευρώπης, σήμερα δημιουργείται μια άλλη, όπου μια μεγάλη χώρα, η Γερμανία, δείχνει να αδιαφορεί για τον σεβασμό στα χαρακτηριστικά των άλλων λαών, για τις ισότιμες σχέσεις μεταξύ των εταίρων, αντιθέτως προωθεί έναν ηγεμονισμό ο οποίος παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές. Αυτός ο ηγεμονισμός που προωθείται πιο επιστημονικά, πιο πολιτικά, δε σημαίνει πως είναι λιγότερο βίαιος.
Εάν ευρωσκεπτικισμός σημαίνει όχι σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, όχι σε μια Ευρώπη με ηγεμόνες και υποτακτικούς, ναι είμαι ευρωσκεπτικιστής.
Και σας το λέω εγώ που έχω ζήσει στην Ευρώπη, κινούμαι με άνεση στην Ευρώπη, την αγαπάω, και θεωρώ πως η Ευρώπη όπως την οραματιστήκαμε ήταν το μεγαλύτερο ειρηνικό πείραμα και ένωσης λαών στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Αυτό το ειρηνικό πείραμα το απειλεί πια ο ηγεμονισμός μιας χώρας η οποία θέλει να επιβάλλει την δικιά της τάξη πραγμάτων. Μην έχετε αυταπάτες.

Σας παραπέμπω στο τελευταίο συνέδριο του
CDU όπου η κ. Μέρκελ είπε ανερυθρίαστα πως η Γερμανία είναι και πάλι στην κορυφή! Ξέρετε πότε ήταν ξανά στην κορυφή η Γερμανία; 70 χρόνια πριν. Είναι αδιανόητες τέτοιου είδους παραδοχές και αναφέρομαι στην κα Μέρκελ η οποία αναμένεται να είναι ξανά καγκελάριος.

Και αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους εθελοτυφλούν και ελπίζουν πως μετά τις γερμανικές εκλογές θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αρνάκι. Ας μην εθελοτυφλούν. Χειρότερη θα είναι η αντιμετώπισή μας, όχι καλύτερη.
Χρήστος Ζώης - Πρόεδρος Κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ»  (Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση).