4 Μαΐ 2013

Παραδοσιακή Ηπειρώτικη μαγειρίτσα! ...

Το πρώτο αρτύσιμο πιάτο, που τρώμε το Πάσχα, μετά τη νηστεία της Μεγάλης εβδομάδας και της Σαρακοστής είναι η μαγειρίτσα.

Στην Ήπειρο φτιάχνουμε παραδοσιακά την κλασική αβγοκομμένη μαγειρίτσα η... οποία μπορεί να είναι λίγο βαριά και να χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που θα φάμε, ωστόσο είναι πλημμυρισμένη από αρώματα της φύσης.
Για να φτιάξουμε μία κλασική ηπειρώτικη μαγειρίτσα θα χρειαστούμε:
- 1 συκωταριά αρνίσια μεγάλη.
- 1 φλυτζάνι ρύζι γλασέ.3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο.
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα χοντροκομμένα.
- 2 ή 3 μαρούλια μεγάλα χοντροκομμένα.
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο.
- Αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο:
- 2 αβγά χωριάτικα.
- Χυμό από δύο λεμόνια.
Εκτέλεση:
Πλένουμε τη συκωταριά και τη βάζουμε σε κατσαρόλα να αχνιστεί σε μέτρια φωτιά.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την κόβουμε σε μέτρια κυβάκια με μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε κατσαρόλα ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν, στη συνέχεια ρίχνουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα μαρούλια και μόλις μαραθοπύν, ρίχνουμε λίγο νερό και στη συνέχεια το ρύζι για να βράσει.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για μισή ώρα.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση και κλείνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους και λίγο –λίγο το λεμόνι με ζωμό από τη μαγειρίτσα με κουτάλα.
Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού δίχως να ανακατέψουμε.