4 Μαΐ 2013

ΚΤΥΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕ BUK-M2, SA-21 Ρωσικός "δάκτυλος" πίσω από τη νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Συρία;

Κινητά αντιαεροπορικά συστήματα BUK-M2 και προηγμένα φορητά (MANPADS) συστήματα SA-21 τα οποία προορίζονταν για την Χεζμπολάχ, φαίνεται ότι ήταν ο στόχος των ισραηλινών F-15 τα οποία προσέβαλαν χθες τα ξημερώματα κτίριο έξω από την Δαμασκό (γεγονός που μετέδωσε πρώτο στην Ελλάδα το defencenet.gr), αλλά το ενδιαφέρον φαίνεται ότι...
βρίσκεται αλλού: Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τόσο στη νυν επιδρομή όσο και στην προηγούμενη που έγινε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και είχε ακριβώς τον ίδιο στόχο, υπάρχει ρωσική εμπλοκή!
Πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι η Ρωσία δεν εοιθυμεί σε καμία περίπτωση να αποκτήσει πρόσβαση στα ρωσικά Α/Α συστήματα η Χεζμπολάχ και κατ'επέκταση το Ιράν.
Τα πλέον προηγμένα όπως τα Pantsir S1 κι συστοιχίες S-300 PMU2, έχουν μεταφερθεί από την Συρία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αλλά έχουν μείνει πολλά άλλα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν στην Χεζμπολάχ "πλεονέκτημα" απέναντι στην ισραηλινή Αεροπορία.
Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, οι ρωσικές υπηρεσίες να έχουν ενημερώσει το Ισραήλ για την συγκέντρωση και τον τόπο φύλαξης των Α/Α συστημάτων πριν αυτά ταξιδέψουν στον Λίβανο, σε μια αποθέωση της ρεαλιστικής διπλωματίας.
Οι Ρώσοι δεν μπορούν να ελέγξουν την διαχείριση και την πιθανή μεταφορά τέτοιων συστημάτων στον Λίβανο, καθώς στην Συρία, οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ έχουν πλέον το "πάνω χέρι".
Ούτε μπορούν οι Ρώσοι να εμποδίσουν να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά υπάρχουν κάποιοι άλλοι που έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να μην συμβεί κάτι τέτοιο.
Και αυτοί είναι οι Ισραηλινοί, με τους οποίους η Μόσχα έχει έρθει "Πολύ κοντά" τον τελευταίο καιρό, με χαρακτηριστική απόδειξη την επίσκεψη και τον ανεφοδιασμό του ρωσικού αποβατικού Azov στο ισραηλινό λιμάνι της Χάϊφα.
Η ισραηλινή επιδρομή "λύνει" αναίμακτα το πρόβλημα και όλοι είναι ικανοποιημένοι πλην της Χεζμπολάχ και του Ιράν, φυσικά.
Πιθανότατα η επιδρομή έγινε με όπλα stand-off από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου και δεν χρειάστηκε καν να εισέλθουν τα ισραηλινά μαχητικά στον συριακό εναέριο χώρο, έτσι ώστε να κατηγορηθούν οι Ρώσοι που χειρίζονται ακόμα κάποια αντιαεροπορικά συστήματα να κατηγορηθούν ότι "Άφησαν να περάσουν τα ισραηλινά μαχητικά".
Πριν λίγο Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την επιδρομή μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press.
Σύμφωνα με τις πηγές του AP, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, στόχος της επίθεσης ήταν ένα φορτίο προηγμένων πυραύλων, κι όχι χημικών όπλων, που προωθούνταν προς την οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Οι πηγές ανέφεραν πως η επίθεση έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής, δίχως να αποσαφηνίσουν την ακριβή τοποθεσία όπου επλήγησαν οι στόχοι.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε μυστική συνομιλία με αξιωματούχους πριν την επιδρομή στη Συρία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr