9 Αυγ 2013

Γιάννης Βουράκης>Η συγκλονιστική ζωή ενός αριστοκράτη φυγά





Η ζωή ενός από τους διασημότερους Έλληνες κοσμηματοπώλες που το έσκασε για την Αϊτή, πριν από δεκαέξι χρόνια , προκειμένου να γλιτώσει από τα νύχια τοκογλύφων και ...δανειστών, γίνεται ταινία. Ηθοποιοί όπως ο Σον Πεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για το σενάριο που διαθέτει όλα τα συστατικά της επιτυχίας: γκλάμουρ, υψηλές διασυνδέσεις, φανταχτερά μπριγιάν και φυγή!
Ήταν Μάρτιος του 1996 όταν οι πελάτες του κομψού  καταστήματος Selections Vourakis της οδού Βουκουρεστίου είδαν τις χοντρές πόρτες ασφαλείας ερμητικά κλειστές. Μάταια ακόμη και οι υπάλληλοι περίμεναν υπομονετικά να εμφανιστεί κάποιος από τους ιδιοκτήτες, για να τους ανοίξει. Ο Γιάννης Βουράκης μη μπορώντας να αντέξει την πίεση από τα δάνεια, τις ακάλυπτες επιταγές και τους τοκογλύφους, το έσκασε μαζί με την σύζυγό του, τη Ζενεβιέβ Μπαλτάζαρ, για την Αϊτή.
Τα νούμερα ήταν εξωπραγματικά για την εποχή. Λέγεται ότι και μόνο για τον αέρα της εξαιρετικά καλόγουστης μπουτίκ είχαν δοθεί πάνω από 70 εκατ. δραχμές, ότι το ενοίκιο άγγιζε τα δύο εκατομμύρια δραχμές τον μήνα ενώ η διακόσμηση του μίνιμαλ καταστήματος στα πρότυπα των μεγάλων οίκων του εξωτερικού,  που φιλοξενούσε κομμάτια από brands όπως οι “Tiffany& Co» και  “Cartier”- στοίχισε στην οικογένεια Βουράκη περίπου 90 εκατομμύρια  δραχμές.
Ο Γιάννης Βουράκης, τρίτη γενιά κοσμηματοπώλης, ήταν ένας αριστοκράτης με υψηλές γνωριμίες, διασυνδέσεις με όλη την επιχειρηματική μπουρζουαζία της εποχής και φυσικά εκλεκτούς πελάτες. Ήταν εκείνος που διαφήμιζε την πολυτέλεια και το υψηλού επιπέδου life style λανσάροντας τα multi brands. To κατάστημά του δεν πουλούσε μόνο χρυσό 24 καρατίων και μυθικής αξίας μπριγιάν, αλλά και δερμάτινα μπουφάν Etro , τσάντες Paloma Picasso και καφετιέρες Νespresso. Παρά το υψηλό επίπεδο ζωής που είχε και ο ίδιος, όταν αναγκάστηκε να το σκάσει για την Αϊτή, τόπο καταγωγής της συζύγου του, η πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει ήταν εντελώς διαφορετική.  « Από την λάμψη και το γκλάμουρ πέρασε στην άλλη όχθη του ποταμού» ισχυρίζονται άνθρωποι που τον γνωρίζουν και συμπληρώνουν. « Αν το «κανόνι» της Αθήνας ήταν το πρώτο μεγάλο σοκ της ζωής του, οι συνθήκες διαβίωσης στο Πορτ ο Πρενς της Αϊτής, ήταν ακόμη μεγαλύτερο καθότι η φτώχεια εκεί είναι απερίγραπτη». Από την λαμπερή  Αθήνα  της ευμάρειας  του ΄90, ο κάποτε πανίσχυρος επιχειρηματίας βρέθηκε στο πιο φτωχό νησί της καραϊβικής  όπου οι κάτοικοι μένουν ως επί το πλείστον σε παράγκες και τρώνε ό,τι βρουν, ακόμα και από τα σκουπίδια. Σε αυτή την τόση φτωχική αυτή γωνιά του πλανήτη ο άκρως κοσμικός Γιάννης Βουράκης προσπάθησε να μαζέψει τα συντρίμμια του, δίνοντας αγώνα να ξαναρχίσει τη ζωή του από την αρχή. Λέγεται μάλιστα ότι το βράδυ που το ΄σκασε από την Ελλάδα,  πήρε μαζί του μόνο τα ρούχα του αλλά και μερικά διαμάντια για να θυμάται τα ένδοξα χρόνια του παρελθόντος… και της οδού Βουκουρεστίου


Ο νέος τόπος διαμονής του  δεν θύμιζε σε τίποτα το γκλάμουρ και την άνεση των βορείων προαστίων όπου κατοικούσε. Η αλήθεια είναι ότι από  την πολυτελέστατη έπαυλη που νοίκιαζε στην Εκάλη, δεν μπόρεσε να πάρει μαζί του, ούτε καρέκλα! Τα πάντα παρέπεμπαν στην επόμενη ημέρα…
Η μετοίκηση  τον κάνει να αναζητήσει νέους πόρους διαβίωσης και μη μπορώντας να ξεπεράσει το επιχειρηματικό δαιμόνιο που τον διέπει, ανοίγει στην Αϊτή σουβλατζίδικο. Τα καλοψημένα καλαμάκια, η πίτα με την ρίγανη και ο νόστιμος γύρος θα γίνουν πόλος έλξης για τους ντόπιους.
« Ήταν για εκείνους ο ξένος που τους μυεί στις άγνωστες γεύσεις» λένε οι γνωρίζοντας και συμπληρώνουν «Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ τα σουβλάκια του Έλληνα έγιναν το απόλυτο must για την Αϊτή. Κόσμος περίμενε ουρές προκειμένου να απολαύσει καλό και φτηνό φαγητό». Ο Γιάννης Βουράκης κατάφερε να γεμίσει το μαγαζί και να ξανακάνει επιτυχία. Τα σουβλάκια που κουβαλά ως μνήμη από την πατρίδα του, αποδεικνύονται τα νέα επιχειρηματικά του διαμάντια. Για μεγάλο διάστημα οι δουλειές τους πάνε καλά και ξεχρεώνει πιστωτές και δανειστές στην Ελλάδα, αλλά οι συγκυρίες και πάλι τον ξεπερνούν. Οι οικονομικές συνθήκες στην Αϊτή γίνονται όλο και πιο δραματικές και ο κόσμος πεθαίνει από την κακουχία και την έλλειψη τροφής. Σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμη και τα σουβλάκια φάνταζαν πολυτέλεια. Ήταν η δεύτερη φορά που ο επιχειρηματίας θα δει τα όνειρά του να ναυαγούν… 
 
Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗΣ ΖΕΝΕΒΙΕΒ


Ωστόσο δεν ήταν η μόνη δυσάρεστη τροπή που πήρε η ζωή του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ευρωπαϊκοί κύκλοι της Αϊτής αναφέρουν ότι πέρασε μια απίστευτη αγωνία τη χρονιά που  η σύζυγός του έπεσε θύμα απαγωγής. Όταν η Ζενεβιέβ Μπαλτάζαρ ξαναβρέθηκε, η ίδια είχε υποστεί  τέτοιο σοκ που όλοι μιλούν για έναν άλλο άνθρωπο. Μάταια ο Γιάννης Βουράκης προσπαθούσε να γιατρέψει τις πληγές της. Ο χωρισμός τους ήταν αναπόφευκτος.  Ο σεισμός που προκλήθηκε στην ζωή του, ήταν μεγαλύτερος και από τα συντρίμμια που επέφεραν οι καταστροφικές δονήσεις τον Ιανουάριο του 2010 που έπληξαν δραματικά την φτωχότερη χώρα του Δυτικού ημισφαιρίου.

Η είδηση ότι εταιρία παραγωγής Αμερικάνικων συμφερόντων έχει ενδιαφερθεί να κάνει την ζωή του Γιάννη Βουράκη ταινία, σε κάποιους μπορεί να προκαλεί έκπληξη όχι όμως και στα λαγωνικά του Χόλιγουντ που γνωρίζουν ότι τα πιο δυνατά σενάρια είναι αυτά που προκύπτουν από την ίδια την ζωή. Η λαϊκή ρήση «ουδέν κακόν αμιγές καλού» κολλάει απόλυτα στην συγκεκριμένη ιστορία. Το 2010 η Αϊτή δοκιμάζεται σκληρά από τον εγκέλαδο που έχει ισοπεδώσει τα πάντα. Οι σκηνές που προβάλλονται στα διεθνή δίκτυα δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Ολόκληρος ο πλανήτης στήνει μια αλυσίδα βοήθειας για τους ντόπιους που είναι τραυματισμένοι, πεινασμένοι και άστεγοι. Το Χόλιγουντ αποδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπό του, καθώς οργανώνει αποστολές  βοήθειας και συμπαράστασης όπου συμμετέχουν  παραγωγοί, τεχνικοί και σταρ. Υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ο Γιάννης Βουράκης θα γνωριστεί με σημαντικούς ανθρώπους της βιομηχανίας του θεάματος και θα τους διηγηθεί την ιστορία του.
Εκείνοι, όχι μόνο θα  ενδιαφερθούν να ακούσουν  αλλά θα θελήσουν να την κάνουν και  ταινία. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο story  ιντριγκάρει. Ο κοινωνικός του περίγυρος γνωρίζει ότι πριν από κάποιο διάστημα Αμερικανός συγγραφέας που έχει συνδέσει το όνομά του με τις βιογραφίες και γνωστός της πρώην συζύγου του, είχε πλησιάσει τον Έλληνα κοσμηματοπώλη προκειμένου να τον πείσει του διηγηθεί τη ζωή του για να την κάνει βιβλίο. «Άλλο τα ράφια ενός βιβλιοπωλείου κι άλλο οι κινηματογραφικές αίθουσες» λένε οι γνωρίζοντες και συμπληρώνουν «Ειδικά αν συμμετέχει  τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες απ΄ ότι λέγεται, ο εξαιρετικός Σον Πεν» Ένας ηθοποιός που διατηρεί στενή σχέση με την Αιτή, καθώς είναι ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος «J/P Haitian ReLief Organization».

>Από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ