29 Σεπ 2013

Δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία...

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Αντζελίνο Αλφάνο, διαμέσου της εκπροσώπου του, έκανε γνωστό ότι όλοι οι υπουργοί του κεντροδεξιού κόμματος "Φόρτσα Ιτάλια" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που μετέχουν στην ...κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα αποφάσισαν να παραιτηθούν.

Οι πέντε υπουργοί ακολούθησαν τη συμβουλή του Μπερλουσκόνι που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» το τελεσίγραφο του Λέτο, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Ο ιταλός πρωθυπουργός είχε ζητήσει χθες Παρασκευή μια διευκρίνιση ενώπιον του κοινοβουλίου όσον αφορά την αβέβαιη υποστήριξη που παρέχει το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας, που έχει μετονομαστεί σε Φόρτσα Ιτάλια, στην κυβέρνησή του.

Σήμερα το απόγευμα ο Μπερλουσκόνι κάλεσε, σε μήνυμά του προς τον Αλφάνο, τους υπουργούς του Φόρτσα Ιτάλια να «εκτιμήσετε την ευκαιρία να υποβάλετε αμέσως την παραίτησή σας για να μην είστε συνένοχοι σε μια περαιτέρω προσβολή των Ιταλών από την αριστερά».

«Η απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από τον πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου να παγώσει οποιαδήποτε δράση της κυβέρνησης, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την αύξηση του ΦΠΑ, είναι μια κατάφορη παραβίαση της κυβερνητικής συμφωνίας», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Λέτα είχε συγκαλέσει χθες το υπουργικό συμβούλιο με στόχο να αναβληθεί η αύξηση του ΦΠΑ που έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου, όμως εξαιτίας της πολιτικής κρίσης το συμβούλιο αποφάσισε να μην εγκρίνει οικονομικά μέτρα που είχε ήδη προγραμματιστεί να προωθήσει, εν αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22% θα ισχύσει κανονικά.