21 Απρ 2014

Απαλαγείτε από το hangover του Πάσχα

Πονοκέφαλος, ζάλη, δίψα και ανακατεµένο στοµάχι είναι τα συχνότερα «κακά» που έπονται της µέθης. Αντιµετωπίστε τα.

Φαρμακευτικά

1. Τα παυσίπονα βοηθούν στην
αντιµετώπιση του πονοκεφάλου, αλλά, όταν υπάρχει ναυτία ή
εµετός, καλύτερα να χρησιµοποιούνται υπόθετα. Ωστόσο µην κάνετε κατάχρηση φαρµάκων, γιατί το συκώτι είναι ήδη κουρασµένο από το µεταβολισµό του αλκοόλ.

2. Οι διαταραχές στο στοµάχι βελτιώνονται µε τη χρήση αντιόξινων ή ειδικών γαστροπροστατευτικών φαρµάκων.
3. Αν εξακολουθείτε να έχετε πόνους, ναυτία, τάση για εµετό ή κάνετε εµετούς, συµβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ µπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα και παγκρεατίτιδα, η αντιµετώπιση των οποίων εξαρτάται από τη βαρύτητά τους.

Φυσικά
1. Κύρια αιτία του hangover είναι η αφυδάτωση. Γι’ αυτό καταναλώστε µεγάλη ποσότητα υγρών. Πιείτε πολύ νερό, χυµούς και ισοτονικά ποτά για την αποκατάσταση των βασικών σακχάρων και ηλεκτρολυτών που έχετε «κάψει» µε το αλκοόλ.
2. Το ανακατεµένο στοµάχι είναι ένα από τα συχνότερα κακά της µέθης. Συγκρατηθείτε και αφήστε το άδειο µέχρι να πεινάσετε. Τότε προτιµήστε να φάτε κάτι ελαφρύ, όπως σούπες, πουρέ ή κοτόπουλο, και αποφύγετε τα τηγανητά και τα τσιγαριστά φαγητά και τα καρυκεύµατα.
3. Το ζωηρό περπάτηµα και το τζόγκινγκ µπορούν να βοηθήσουν το σώµα να αποβάλει το αλκοόλ και να αναρρώσει
πιο γρήγορα.

Προληπτικά

1. Φροντίστε να έχετε φάει καλά και να έχετε πιει αρκετό νερό πριν από την κατανάλωση αλκοόλ.
2. Μην αναµειγνύετε τα ποτά, ειδικά όσα προέρχονται από ζύµωση σταφυλιού (κρασί, τσίπουρο, κονιάκ) µε αυτά από δηµητριακά (ουίσκι, µπίρα, ρούµι κ.λπ.).
3. Αραιώστε το ποτό σας µε πάγο ή νερό και όχι µε ανθρακούχα ποτά και αποφύγετε να το συνδυάσετε µε τσιγάρο ή γλυκό, καθώς αυξάνουν τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίµα. Προτιµήστε κάποιο γαλακτοκοµικό προϊόν (π.χ. τυρί) που καθυστερεί την απορρόφηση.
4. Αποφύγετε το αλκοόλ αν είστε σε κακή ψυχολογική ή σωµατική κατάσταση.

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Αναστάσιου Ν. Σπαντιδέα, παθολόγου, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών

 http://www.myworld.gr