31 Ιουλ 2014

Αύξηση των δημοτικών τελών κρύβει η εντολή Σταϊκούρα προς τους δήμους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς

Υποχρεωτικά πλεονάσματα καλούνται να επιτυγχάνουν από το 2015 οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας, σύμφωνα με τις οδηγίες κατάρτισης του προϋπολογισμού τους, που τους κοινοποίησε ο ...
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική», τονίζει η σχετική απόφαση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ενώ προσθέτει πως «το σύνολο των δαπανών, μη συμπεριλαμβανομένων των χρεολυσίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εσόδων αφαιρουμένων των εσόδων από δάνεια».
Προαναγγέλλεται, όμως, και αύξηση των δημοτικών τελών για το 2015, εάν υπάρχουν αστοχίες το 2014. «Οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας & φωτισμού) για τον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους 2014.
Ταυτόχρονα, ειδική σημασία έχει η προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης».
Στον προϋπολογισμό εγγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα του δήμου, τα οποία αναμένεται να πληρωθούν και αντίστοιχα να εισπραχθούν κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους. Επιπλέον εγγράφονται οι προβλέψεις μη είσπραξης εισπρακτέων υπολοίπων, βεβαιωθέντων κατά τα παρελθόντα οικονομικά έτη, εντός του οικονομικού έτους.
Η υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν οδηγεί ουσιαστικά στη μη επίτευξη του οικονομικού αποτελέσματος, καθιστώντας τον προϋπολογισμό ελλειμματικό, προειδοποιεί το ΥΠΟΙΚ. Δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τον υπολογισμό με ακρίβεια των δαπανών του δήμου, με λεπτομέρεια π.χ. μέχρι και το κόστος της αμοιβής του σχολικού τροχονόμο
 http://www.iefimerida.gr/node/165252#ixzz392GW4FpZ