29 Ιουλ 2014

Αθωώνουν τους γιατρούς με τα φακελάκια! Στοιχεία – σοκ από τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης

Στα μαλακά ρίχνουν τα πειθαρχικά συμβούλια ακόμα και τους επίορκους γιατρούς που συλλαμβάνονται να παίρνουν φακελάκι την ίδια στιγμή που, παρά τις δεκάδες καταγγελίες για χρηματισμό γιατρών, μόνο 12 ποινικές διώξεις
έχουν γίνει την τελευταία διετία για αντίστοιχες περιπτώσεις σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Τα φακελάκια πάνε «σύννεφο» όπως καταγγέλλουν θύματα των γιατρών με το θλιβερό φαινόμενο να έρχεται στην επιφάνεια μετά και τον σάλο που προκλήθηκε από τον άδικο χαμό του καρδιοπαθούς, ο οποίος για να εγχειριστεί έπρεπε να πληρώσει τον θεράποντα γιατρό και καθώς δεν τα έβρισκαν στα… «παζάρια» ο άτυχος άνδρας ξεψύχησε.
Παρά την σοβαρότητα των υποθέσεων, όπως φαίνεται οι γιατροί που ζητούν και παίρνουν χρήματα για να επισπεύσουν χειρουργικές επεμβάσεις την «γλιτώνουν» με ποινές χάδι.
Η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία παραμένει τραγική με τον Τύπο να αποκαλύπτει πως η ταρίφα για διάφορες ιατρικές πράξεις είναι από 400 ως και 2.000.
Ενώ όμως τα στοιχεία είναι γνωστά ελάχιστοι είναι οι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων που έρχονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Αλλά και όταν έρθουν αντιμέτωποι με τα δικαστήρια, ακόμη και όταν τους επιβάλλεται ποινή τα πειθαρχικά τους.. χαϊδεύουν.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση γιατρού που συνελήφθη να παίρνει φακελάκι 500 ευρώ το 2011. Ο γιατρός αυτός καταδικάστηκε απ” τη δικαιοσύνη όμως το πειθαρχικό του επέβαλε παύση μόλις ενός έτους και ουσιαστικά του επέτρεψε να επανέλθει στη θέση του την επόμενη ημέρα κάνοντας συμψηφισμό με το διάστημα που έμεινε σε διαθεσιμότητα μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση.
Και οι υποθέσεις που φτάνουν ως τη δικαιοσύνη είναι ελάχιστες μπροστά σε όσες λαμβάνουν καθημερινά χώρα στα ελληνικά νοσοκομεία.
Ενδεικτικά τα δύο τελευταία χρόνια διώκονται για παθητική δωροδοκία χειρουργός στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, γυναικολόγος του ΓΝ Φιλιατών, γυναικολόγος του ΠΑΓΝΗ, γυναικολόγος του ΓΝ Αγίου Δημητρίου, ενώ έχουν συλληφθεί ΩΡΛ του ΝΙΜΤΣ για φακελάκι 2.000, μαστολόγος του ΓΝ Σάμου για φακελάκι 500 ευρώ, ορθοπεδικός του ΚΑΤ για φακελάκι 600 ευρώ, ορθοπεδικός ου ΓΝ Κιλκίς για φακελάκι 400 ευρώ και καρδιοχειρουργός του Ευαγγελισμού για φακελάκι 500 ευρω΄.
Από της 12 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια μόλις 2 έχουν οδηγήσει προς το παρόν σε καταδίκη των ιατρών.http://www.exedra.gr