23 Ιουλ 2014

Χαστούκι ΔΝΤ στην Ελλάδα για τους μισθούς

Εμείς ζητήσαμε κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, εσείς τα κάνατε μπάχαλο»
 Δυσκολία να αντιληφθεί τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων και να τοποθετηθεί στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ...
αποδεικνύεται από τις άστοχες τοποθετήσεις και την ανεδαφική ατζέντα που λανσάρει ο Αντώνης Σαμαράς στα διεθνή φόρα. Ενώ η στόχευση διεθνώς εστιάζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην ενίσχυση των εξαγωγών, η διαπραγματευτική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζει –σχεδόν μονόπλευρα- στις μειώσεις φόρων που δεν επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα και σε πολιτική παροχών.
Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιχειρώντας ένα ακόμα lifting στο προφίλ του, αποκαλύπτει με έκθεσή του –που δεν διαψεύδεται- ότι η Ελλάδα εστίασε σε λάθος μείγμα μέτρων για την επίτευξη της εσωτερικής υποτίμησης, προωθώντας τις μειώσεις μισθών αντί της κατάργησης φόρων υπέρ τρίτων.
Χρεώνει κατ αυτό τον τρόπο την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη ραγδαία μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα –που ξεπερνά σωρευτικά το 21%- στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Με τον τρόπο αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θίγει εμμέσως και το ζήτημα του φορολογικού καθεστώτος και της δίκαιης κατανομής βαρών καθώς και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ελληνικές κυβερνήσεις εστίαζαν στην ταχύτητα και ευκολία επίτευξης του τελικού αποτελέσματος και όχι στη διατηρισιμότητα και τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνουν. Έτσι προτίμησαν τη μείωση των ονομαστικών μισθών αγνοώντας ηθελημένα τις επιπτώσεις στην κατανάλωση και την συνεπακόλουθη μείωση της παραγωγικότητας.
Με άλλα λόγια αντί να μειώσουν φόρους δίνοντας ανάσα στις επιχειρήσεις και κίνητρο για νέες επενδύσεις, μείωσαν τους μισθούς αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να πυροβολήσουν τα πόδια τους και πυροδοτώντας βαθύτερη ύφεση.
Το ζήτημα –που παραμένει στην ατζέντα της τελευταίας αξιολόγησης- είναι ιδιαίτερα καυτό καθώς τα ελλείμματα των ταμείων και η υπέρβαση των στόχων για τις δαπάνες στον προϋπολογισμό δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να  τηρήσει τα συμπεφωνημένα για κατάργηση των εισφορών υπερ τρίτων, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις και διαφυλάσσοντας τον κατώτερο μισθό.
Η τοποθέτηση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η έως τώρα εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα έχει γίνει κυρίως μέσω περικοπών θέσεων εργασίας και συρρίκνωσης της εσωτερικής ζήτησης και όχι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, σημειώνουν αναλυτές του ΔΝΤ σε νέα έκθεση του Ταμείου, στην οποία αναλύουν και την ευθύνη των χωρών του Βορρά.
Το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης εφάρμοσαν επίπονες εξωτερικές και εσωτερικές προσαρμογές, ακολουθώντας στρατηγικές εσωτερικής υποτίμησης.  Όπως τονίζεται, η προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες «ελλειμματικές» οικονομίες της ευρωζώνης είναι αναγκαία, όχι όμως απαραίτητα μέσω απελευθέρωσης των μισθών προς τα κάτω. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, η απελευθέρωση στις μειώσεις μισθών θα μπορούσε να επιταχύνει την προσαρμοστικότητα στην αγορά εργασίας και να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, αλλά η πτώση των εισοδημάτων θα έπληττε τη ζήτηση και την επιστροφή της «εσωτερικής ισορροπίας» στις χώρες του ευρωνότου.
Αντίθετα, οι αναλυτές προτείνουν τη μείωση των φόρων που παρακρατούνται από μισθούς, και συνεπώς την αύξηση των καθαρών αποδοχών, αλλά και την παράλληλα αύξηση των φόρων στην κατανάλωση.
Η πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών ήταν περιορισμένη, επισημαίνεται στην έκθεση και σημειώνεται πως «οι εξαγωγές ανέκαμψαν αλλά ο μεταποιητικός τομέας παραμένει μικρότερος από τα προ κρίσης επίπεδα».
sofokleousin.GR