31 Ιουλ 2014

Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Φουλ υποκρισία και... ζήτω η τρέλα!

Ο Μάριος Τριβιζάς γράφει για το πανηγύρι παραλογισμού που προβλήθηκε ζωντανά αυτό το διήμερο από το κανάλι της Βουλής και για την ουσία που κρατάει η ΑΕΚ

Το σημαντικό, αυτό που μετράει και αυτό που μένει, είναι ότι εδώ και λίγες ώρες το απόλυτα νόμιμο και φιλικό προς το περιβάλλον και τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας σχέδιο για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, είναι επίσημα νόμος του κράτους. Η ΑΕΚ έχει πλέον οριοθετημένο το (νέο) οικόπεδό της, το οποίο είναι αυτό που παρουσιάστηκε από την πρώτη μέρα και ούτε... εκατοστό μεγαλύτερο, έχει τους όρους δόμησης, που είναι ηπιότεροι και από αυτούς που αφορούν την κατασκευή σπιτιών στην περιοχή και είναι έτοιμη να εκδώσει την άδεια για να ξεκινήσει να χτίζει το σπίτι της. Το μέλλον της.

Η ουσία αυτού του διημέρου συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, είναι οι συγκεκριμένες παράμετροι και τίποτα περισσότερο. Όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς όσα ειπώθηκαν σε δύο μέρες συζητήσεων. Την στάση κομμάτων και βουλευτών που σε κάνουν να απορείς για την ίδια την κοινοβουλευτική λειτουργία και το νομοθετικό της έργο. Δεν είμαι «ειδικός» στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Ούτε ο μέσος οπαδός της ΑΕΚ, αλλά και ο μέσος πολίτης νομίζω ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν εμπεριστατωμένα τι προβλέπουν αναλυτικά όλα τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή, ώστε να μπορούν να έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη περί των όσων ακούγονται σχετικά με αυτά.

Όμως, επειδή στην προκειμένη περίπτωση, μια πλατιά μάζα κόσμου παρακολούθησε από την αρχή μέχρι το τέλος κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, είναι σίγουρο ότι γεννήθηκαν μεγάλες απορίες για το πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να αποφασίζουν για τις τύχες μας. Πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται εκεί και η ψήφος τους να κρίνει τις ζωές μας, όταν τοποθετούνται για ένα νομοσχέδιο για το οποίο μπορεί να τους πιάσει εντελώς αδιάβαστους ακόμη και ένας απλός οπαδός και μάλιστα να το καταδείξει σε... πραγματικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά ακούστηκαν και πολλά συνέβησαν που αξίζουν ιδιαίτερου σχολιασμού. Θα σταθώ μόνο σε κάποια, γιατί θα μπορούσα να γράφω... μέρες.

«Έκλεψαν» ψήφους και το παινεύονται!

Θα ξεκινήσω με την πιο σοβαρή, κατά την άποψή μου, πρόκληση που ακούστηκε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου αυτό το διήμερο. Πρόκειται για μια τοποθέτηση του Νίκου Βούτση, ο οποίος ουσιαστικά έβγαλε κοροϊδευτικά τη... γλώσσα στον κόσμο του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υποψήφιοί του στις αυτοδιοικητικές εκλογές «έκλεψαν» την ψήφο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε από το βήμα ότι: «Η Νέα Φιλαδέλφεια έχει την ιστορία της, έχει την ομάδα της, έχει τους κατοίκους της. Με βάση όλα τα δεδομένα ψήφισαν κιόλας και έβγαλαν αυτές τις δημοτικές αρχές που έβγαλαν. Κανείς δεν κρύφτηκε». Κανείς δεν κρύφτηκε, σύμφωνα με τον κύριο Βούτση! Όλα ήταν κρυστάλλινα!

Να θυμίσω στον κύριο Βούτση κάποια πράγματα, αν και δεν τα ξεχνά, απλώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κάνουν την αλήθεια... πλαστελίνη για να της δίνουν το σχήμα που τους συμφέρει σε κάθε χρονική στιγμή. Ποια ήταν η ΕΠΙΣΗΜΗ θέση που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, συνολικά, για το γήπεδο της ΑΕΚ ΠΡΙΝ από τις εκλογές; «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προβεί ούτε προτίθεται να προβεί σε καμιά ενέργεια ή πολιτική πρωτοβουλία κατά της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ως εκ τούτου αποδοκιμάζει πλήρως όσα δημοσιεύματα, απ' όπου κι αν προέρχονται, επιδιώκουν να φέρουν σε αντιπαλότητα τον ΣΥΡΙΖΑ και την υποψήφια Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου με τον κόσμο της ΑΕΚ και τους κατοίκους της περιοχής», ανέφερε σε ΕΠΙΣΗΜΗ ανακοίνωση.

Η ίδια η Ρένα Δούρου στις τοποθετήσεις της έλεγε για... συμφέροντα και άλλα πολλά, όμως δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι είναι υπέρ του γηπέδου της ΑΕΚ. Με αποκορύφωμα την δέσμευσή της (που την επικοινώνησε και μέσω Twitter) όταν έδωσε το «παρών» στο περίπτερο του Άρη Βασιλόπουλου πως: «Με την Δούρου Περιφερειάρχη και τον Βασιλόπουλο Δήμαρχο η ΑΕΚ θα έχει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια»! Όσον αφορά τον Δήμαρχο πλέον, προεκλογικά δεν θυμάμαι καν πόσες φορές δήλωσε ότι είναι υπέρ του γηπέδου και διόρθωνε επίμονα όσους έλεγαν ότι έχει κάποιες συγκεκριμένες ενστάσεις (που εκ των υστέρων ικανοποιήθηκαν από την ΑΕΚ), λέγοντας ότι δεν είναι ενστάσεις, αλλά... παρατηρήσεις!

Και το κυριότερο: η τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο αποφασίστηκε με ΟΡΙΑΚΗ πλειοψηφία λίγες μέρες πριν από την συζήτησή του στη Βουλή και ήταν η ακριβώς αντίθετη από αυτή που υποστήριζε τόσο καιρό ότι θα κρατήσει. Είναι, λοιπόν, τεράστια πρόκληση, όταν έχεις κοροϊδέψει την κοινωνία, να υποστηρίζεις κι από πάνω ότι ο κόσμος... ήξερε τι ψήφιζε. Το μόνο σίγουρο, πάντως, κύριε Βρούτση είναι ότι από σήμερα ο κόσμος της ΑΕΚ ξέρει τι δεν έπρεπε να ψηφίσει. Και όταν έρθει η στιγμή, θα το δείξει...

Φουλ υποκρισία και... ζήτω η τρέλα!

Βέβαια η γενικότερη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το διήμερο ήταν βουτηγμένη στην υποκρισία μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Είναι από μόνο του εξαιρετικά υποκριτικό -και το είχα σημειώσει και προ ημερών- όταν η θέση ενός κόμματος έχει κριθεί με οριακότατη πλειοψηφία, να μιλάς για νομοσχέδιο-σκάνδαλο. Γιατί κατηγορείς και τους μισούς εντός του κόμματος, που το υπερψήφισαν, ότι στήριξαν ένα σκάνδαλο. Όμως ξεπερνά κάθε όριο παραλογισμού (που ακόμη κι αυτός έχει όριο), βουλευτές που στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ του γηπέδου, να κάνουν τοποθετήσεις όπως για παράδειγμα αυτή της κυρίας Αυλωνίτου, κατά τη συζήτησή του στη Βουλή.

Όπως εντελώς υποκριτικό είναι, ενώ έχει γίνει δημόσια διαβούλευση τόσων μηνών, ενώ έχουν προηγηθεί τέσσερις συνεδριάσεις στις Επιτροπές με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει συνειδητά να μην καταθέσει καμία βελτιωτική πρόταση, να έρχονται βουλευτές του την τελευταία στιγμή, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου και να λένε τη μια ότι πιστεύουν κατηγορηματικά πως το γήπεδο της ΑΕΚ μπορεί να γίνει στα όρια του παλιού οικοπέδου της και την άλλη ότι ίσως και να συζητήσουν την ψήφιση του άρθρου 81 (στο οποίο προβλέπεται η παραχώρηση των 2,4 στρεμμάτων στην ΑΕΚ), αν αποσυρθεί το άρθρο 82 (που θωρακίζει συνταγματικά αυτή την παραχώρηση).

Βέβαια, εκτός από την υποκρισία, στη συζήτηση εντός του κοινοβουλίου βασίλεψε και η... τρέλα. Ακούσαμε τα πάντα. Από το ότι η ΑΕΚ θα βάλει κάγκελα στο Άλσος και θα αναγκάζει τον κόσμο να πληρώνει εισιτήριο για να μπει(!), μέχρι και μαθήματα για την ευαισθησία που πρέπει να δείξουμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πόντιοι της Ουκρανίας! Σε μια συζήτηση που αφορούσε το νέο αθλητικό κέντρο της ΑΕΚ, η οποία (παρεμπιπτόντως, γιατί η κουβέντα είναι... εκτός κλίματος) αυτή τη στιγμή τυγχάνει να έχει στο τιμόνι της έναν άνθρωπο που ξέρουν και οι πέτρες αν είναι ή όχι ευαίσθητος στα θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού και τι έχει κάνει γι' αυτόν. Όχι με λόγια του αέρα, αλλά με πράξεις.

Για τέτοιο θέατρο του παραλόγου μιλάμε. Τουλάχιστον ο Αλέξης Τσίπρας (για τον οποίο από χθες το απόγευμα υπάρχει ενεργό... Amber Alert), επέλεξε να μην συμμετάσχει σε αυτό το πανηγύρι. Δεν έκανε καμία δημόσια τοποθέτηση, καμία... εμφάνιση. Αυτό όμως δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του κόμματός του για την κατάφορα άδικη στάση που επέλεξε να κρατήσει απέναντι σε ένα δικαιότατο αίτημα της ΑΕΚ και του κόσμου της.

Μαύρη καρδιά, κιτρινόμαυρη γραβάτα...

«Ιδιαίτερη» ήταν και η στάση του Τέρενς Κουίκ στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Κι ας ψήφισαν οι ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο με... μαύρη καρδιά, κι ας πασπάλισε με ατάκες για την... ΑΕΚάρα την τοποθέτησή του, που επέλεξε να την κάνει φορώντας κιτρινόμαυρη γραβάτα. Το νομοσχέδιο θα ψηφιζόταν έτσι κι αλλιώς. Προσωπικά θα προτιμούσα να κρατούσε στην ντουλάπα του την κιτρινόμαυρη γραβάτα του και να μην μας έδινε τη... μαύρη ψήφο του, αρκεί να ήταν ενημερωμένος σωστά και η τοποθέτησή του να μην αποπροσανατόλιζε την κοινή γνώμη. Να μην ήταν εκτός πραγματικότητας. Με κορυφαία στιγμή την πρότασή του για... δημοψήφισμα! Να ρωτήσει, δηλαδή, η ΑΕΚ αν μπορεί να φτιάξει ξανά το σπίτι της εκεί που στεκόταν σχεδόν έναν αιώνα, πους; Αυτούς που πήγαν εκ των υστέρων και έχτισαν δίπλα του! Και να τους ρωτήσει -λέει- επειδή η ΑΕΚ παίρνει 5 στρέμματα δάσους. Ούτε τα χαρτιά του δεν κοίταξε, να δει ότι τα στρέμματα που αναφέρονται στο νομοσχέδιο είναι 2,4.

Δεν ζητάμε... πολυτέλειες. Να γνωρίζει, δηλαδή, ότι από αυτά τα 2,4 στρέμματα, ούτε τα μισά δεν είναι δάσος. Ούτε τα μισά! Το ένα στρέμμα ουσιαστικά ήταν ήδη μέρους του γηπέδου της ΑΕΚ. Παράτυπα, αλλά ήταν μέρος του προηγούμενου αθλητικού κέντρου. Όχι δάσος. Και από το υπόλοιπο ενάμιση στρέμμα, το μισό είναι μέρος ενός παράνομου γκαράζ σκουπιδιάρικων, κύριε Κουίκ (δείτε τη φωτογραφία). Το... δάσος που παίρνει η ΑΕΚ είναι μια σειρά (στην ευθεία) 52 μετρημένων δέντρων, που τα ζήτησε επειδή είναι αναγκαία για να φτιάξει το γήπεδό της στα πρότυπα του σήμερα και όχι του 1930. Κανονικά, θα έπρεπε να της δοθούν με πλήρη σύμπνοια και χωρίς προϋποθέσεις, μπροστά στα οφέλη που θα έχει η περιοχή από την επιστροφή της ΑΕΚ. Όμως, η ΑΕΚ δεσμεύτηκε να αντικαταστήσει αυτά τα 52 δέντρα με 5.000 και να αναλάβει την πλήρη ανάπλαση του άλσους που θα κοστίσει 3 εκατ. ευρώ! Ε, όχι και να ρωτήσουμε αν μας θέλουν σπίτι μας...

Επίσης, οι άνθρωποι της ΑΕΚ δουλεύουν ατελείωτες ώρες, εδώ και μήνες αυτό το σχέδιο και έχουν ασχοληθεί ακόμη και με την τελευταία του λεπτομέρεια. Λέτε να περίμεναν τον κύριο Κουίκ να τους πει για τα οικόπεδα του Μπριτάνια, ώστε να εξετάσουν τι ισχύει σε αυτά, ποια προβλήματα παρουσιάζονται, πόση έκταση θα μπορούσε να αγοράσει η ΑΕΚ και πόση όχι και γιατί; Το πάρκινγκ που αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι θα γίνει σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο, δεν θα γίνει στον... ουρανό. Σε κάποια γειτονική έκταση θα γίνει. Άρα, λογικά μια... κουβέντα θα πρέπει να την έκαναν. Θα το έψαξαν το θέμα...

Αν θέλουν πόλεμο, θα... τον χάσουν!

Σε κάθε περίπτωση, με τις ψήφους πέντε κομμάτων, η «Αγιά Σοφιά» είναι από σήμερα το μεσημέρι νόμος του κράτους. Η ΑΕΚ θα περιμένει το ΦΕΚ για να καταθέσει τον φάκελό της στο ΥΠΕΚΑ και να πάρει στα χέρια της την άδεια για την ανέγερση του σπιτιού της. Αν κάποιοι επιλέξουν να βάλουν (κι άλλα) εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια μιας ιστορικής ομάδας να επιστρέψει στο σπίτι της, είναι δικαίωμά τους. Όμως πρέπει να ξέρουν κάτι. Η οικογένεια της ΑΕΚ έχασε πολλές μάχες μέχρι σήμερα ώστε να παραμένει για 11 χρόνια άστεγη. Πλέον είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ. Αν θέλουν πόλεμο, όχι απλά θα τον έχουν, αλλά είναι ήδη δεδομένο ότι αυτή τη φορά θα τον χάσουν. Να είναι σίγουροι γι΄ αυτό...
aek365.com