1 Αυγ 2014

Η μεσαία τάξη έχει υποστεί αποσύνθεση στην Ελλάδα επισημαίνει μεγάλη ελβετική εφημερίδα

«Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε πάνω από 30%, οι μισθοί μειώθηκαν γύρω στο 25%»
«Άνθρωποι που κάποτε ένιωθαν ασφαλείς, που είχαν κοινωνική ασφάλιση και σύστημα υγείας, σήμερα φοβούνται για το μέλλον», γράφει σε
εκτενές δημοσίευμα για την Ελλάδα η μεγάλη ελβετική εφημερίδα, Neue Zürcher Zeitung. Πριν την κρίση, η μεσαία τάξη ήταν o «πυλώνας» της ελληνικής οικονομίας. Ήταν εκείνη που κατανάλωνε περισσότερο και διακινούσε το χρήμα στην αγορά. Μετά από έξι χρόνια, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει δραματικά.
Σε αυτή την ευδιάκριτη αλλαγή αναφέρεται το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «H αποσύνθεση της μεσαίας τάξης».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα αναφέρει στις κοινωνικές μετατοπίσεις που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα: «Η σημερινή κρίση κλόνισε την σταθερότητα των τελευταίων χρόνων -και αυτό αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα- και έθαψε βαθιές πεποιθήσεις και αντιλήψεις, όπως για παράδειγμα για τον ορισμό της ευμάρειας. Άνθρωποι που κάποτε ένιωθαν ασφαλείς, που είχαν κοινωνική ασφάλιση και σύστημα υγείας, σήμερα φοβούνται για το μέλλον».
Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Οι μεγαλύτερες αλλαγές έγιναν στην κοινωνία, η οποία όχι μόνο έπρεπε να δεχθεί μεγάλους περιορισμούς στο επίπεδο διαβίωσης, αλλά φοβούνται ακόμα περισσότερο για περαιτέρω αστάθεια στον οικονομικό και πολιτικό τομέα και για τη ζωή τους. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε πάνω από 30%, οι μισθοί μειώθηκαν γύρω στο 25% και όλο και περισσότεροι άνθρωποι απειλούνται από τη φτώχεια».http://www.exedra.gr