30 Αυγ 2014

Οι μύθοι για την ISIS… Μύθος πρώτος: Η ISIS είναι τρελή και παράλογη.




Αν κάποιος θέλει να κατανοήσει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), το πρώτο που πρέπει να ξέρει είναι ότι δεν αποτελείται από τρελούς.
Δολοφόνοι και οπαδοί μιας βίαιης μεσαιωνικής ιδεολογίας ναι, τρελοί όχι.

Δείτε το παρελθόν της ανάδυσης της οργάνωσης στο Ιράκ και στη Συρία.
Από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας, η ISIS και η προκάτοχός της al-Qaeda στο Ιράκ, είχαν έναν και μόνο ξεκάθαρο σκοπό: Να συστήσουν ένα χαλιφάτο, που θα το διοικούν με βάση μια ακραία ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.

Η στρατηγική της ISIS προς επίτευξη του σκοπού αυτού ήταν για παράδειγμα η καλλιέργεια και η εκμετάλλευση της δυσαρέσκειας των Σουνιτών του Ιράκ, απέναντι στη Σιιτική κυβέρνηση της χώρας.
Οι τακτικές της εξελίχτηκαν συν τω χρόνω, κυρίως ως αντίδραση σε στρατιωτικές ήττες που δέχθηκε (Ιράκ 2008) αλλά και με αφορμή κάποιες νέες ευκαιρίες που προέκυψαν, όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.
Όπως εξηγεί ο πολιτικός επιστήμων του πανεπιστημίου Yale Στάθης Καλύβας, σε στρατηγικά πλαίσια η ISIS κάνει τα ίδια που κάνουν εδώ και καιρό σε όλο τον κόσμο οι διάφορες επαναστατικές ομάδες, και οι μέθοδοί της κάθε άλλο παρά ισλαμικές ή τρελές είναι.
Το κύριο χαρακτηριστικό της ISIS είναι ότι αν και σε ατομικό επίπεδο αποτελείται από μέλη που υποστηρίζουν μια παρανοϊκή ιδεολογία, και διαπράττουν βίαια εγκλήματα ως άλλοι ψυχοπαθείς, εν τούτοις συνολικά η οργάνωση λειτουργεί ως μια λογική στρατηγική επιχείρηση.
Η βία που ασκεί δεν είναι τυχαία, αλλά στοχεύει στην εξασθένηση του αντιπάλου, και στην διατήρηση εδαφών, χρησιμοποιώντας ως κύριο μέσο την τρομοκράτηση των πληθυσμών τους οποίους θέλει να κυβερνήσει στο μέλλον.
Το να καταλάβουμε ότι η ISIS είναι ως ένα βαθμό μια ορθολογική οργάνωση είναι απαραίτητο αν θέλουμε να καταλάβουμε το νόημα της συμπεριφοράς της.
Αν ο μόνος σκοπός της ήταν να σκοτώνει άπιστους, τότε γιατί συμμάχησε με παραστρατιωτικές ομάδες Σουνιτών, που κάποτε ήταν με τον Σαντάμ;
Αν πρόκειται για παράφρονες, πως μπορούν και εξασφαλίζουν σταθερή ροή εισοδήματος από το πετρέλαιο και από το οργανωμένο έγκλημα;
Αν το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προσηλυτίσουν κόσμο δια της βίας στον ισλαμικό νόμο, τότε γιατί οργανώνουν παιδικές γιορτές και φτιάχνουν κλινικές στα συριακά εδάφη που ελέγχουν; Όχι ότι ενδιαφέρονται για τα παιδιά, τα οποία μετά χαράς σκοτώνουν, απλά θέλουν να ισχυροποιήσουν τον έλεγχό τους.
Με όλα τα παραπάνω δεν θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε την βαρβαρότητα της ISIS, η οποία έχει ξεκινήσει γενοκτονία στο Ιράκ, σφάζοντας χιλιάδες Χριστιανούς, αλλά και Μουσουλμάνους.
Ότι κάνει όμως το κάνει συνειδητά και σκεπτόμενη στρατηγικά.
Και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που την καθιστά επικίνδυνη και τρομακτική…
(Συνεχίζεται...)
Απόδοση: S.A.