Από τον κ. Οικονόμου
Ήταν Παρασκευή 5 Οκτωβρίου του 2012. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κυκλοφόρησε τηλεγράφημα στο οποίο αναφερόταν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχωρούσε στην ...
αντικατάσταση δύο στελεχών σε νευραλγικές θέσεις του ΣΔΟΕ. Του επικεφαλής Σχεδιασμού και Ελέγχων, κ. Νίκου Λέκκα, και του επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου. Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από το δεύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι δύο φέρονται να κινούνται κομματικά προς αυτό, είχαν ως αποτέλεσμα το ΑΠΕ να αποσύρει ως «εκ παραδρομής» το τηλεγράφημα.

Από τότε άρχισε μια αργή αλλά και περιπετειώδης διαμάχη, που κρατά μέχρι σήμερα, προκειμένου στο ΣΔΟΕ να αντικατασταθούν οι «Πράσινοι» με τους «Βένετους».

Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ διαδραματίστηκε πριν από δέκα ημέρες, όταν ο κ. Παναγιωτόπουλος απομακρύνθηκε από τη νευραλγική θέση που είχε στο ΣΔΟΕ «διά της αναβαθμίσεως» σε γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών.

Στη θέση του τοποθετήθηκε εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίμου, πρώην επικεφαλής του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, ο Γιώργος Κοστολιάς.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά, διότι κάποιες λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Πριν εκδοθεί το τηλεγράφημα του ΑΠΕ για την αντικατάσταση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις 5 Οκτωβρίου 2012, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, του είχε παραδώσει προσωπικά το στικάκι με τα περίπου 2.000 ονόματα και στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ. Είχε παρακάμψει τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Μεσσήνιο και φερόμενο να έχει προσωπική φιλία με τον πρωθυπουργό, κ. Στέλιο Στασινόπουλο, και σε χρόνο-μηδέν αποφασίστηκε να αντικατασταθεί ο επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής. Έτσι προέκυψε και το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, στο οποίο δόθηκε και η είδηση για την... αλλαγή που δεν έγινε.

Η κινητοποίηση του «πράσινου» μπλοκ του ΣΔΟΕ ήταν μεγάλη και τελικά, ύστερα από παρέμβαση κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αντικαταστάσεις πάγωσαν. Δεν πάγωσαν, όμως, ποτέ τα σχέδια του «γαλάζιου» μπλοκ για τον έλεγχο του Σώματος, και ειδικά των νευραλγικών του υπηρεσιών.

Στις 11 Μαρτίου του 2013 κυκλοφορεί έντονη φημολογία στους διαδρόμους του ότι έχει ήδη υπογραφεί απόφαση από τον αρμόδιο υφυπουργό, Γιώργο Μαυραγάνη, για άμεση αντικατάσταση 25 στελεχών του, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που η διεύθυνσή του χειρίζεται τη λίστα Λαγκάρντ. Ξεσπούν και πάλι καβγάδες μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και το αποτέλεσμα είναι να παγώσουν για μερικές ημέρες οι μετακινήσεις.

Τελικά, μετακινήσεις γίνονται μερικές εβδομάδες μετά και με αυτές απομακρύνεται από το ΣΔΟΕ ο «πράσινος» Νίκος Λέκκας και από διευθυντής Σχεδιασμού και Ελέγχων μετατίθεται επικεφαλής της Α΄ Εφορίας (ΔΟΥ) της Αθήνας. Ο Παναγιωτόπουλος γλυτώνει τη μετακίνηση, έπειτα και από έντονη αντίδραση των οικονομικών εισαγγελέων που διερευνούν τη λίστα Λαγκάρντ.

Από τον Μάρτιο του 2013 και μετά ξεκίνησε και μια σταδιακή αντικατάσταση στελεχών του ΣΔΟΕ. Οι έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ προχώρησαν, ο επικεφαλής του Σώματος, Στέλιος Στασινόπουλος, πήγε στη Βουλή και έδωσε λεπτομερή αναφορά για τα ποσά που έχουν ήδη βεβαιωθεί. Ο κ. Στασινόπουλος από τις 19 Αυγούστου έχει υφιστάμενο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής τον κ. Γιώργο Κοστολιά. Ο «πράσινος» Νίκος Παναγιωτόπουλος μετατέθηκε.

Μια παλιά κολόνια που κρατάει ακόμη

Η προσπάθεια για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι μια πολύ παλιά κολόνια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν το Σώμα ότι ήταν πάντοτε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην αγορά και μέσο «πιέσης» για να επιτυγχάνονται οι εκάστοτε κυβερνητικές επιδιώξεις ή ακόμα και για να εξοντώνονται πολιτικοί αντίπαλοι. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, πήγε στο ΣΔΟΕ, κατηγορούμενος στη συνέχεια από την κυβέρνηση ότι έκανε επικοινωνιακή παράσταση.

Το κλίμα κατά τη συνάντησή του, κεκλεισμένων των θυρών, με τον επικεφαλής του Σώματος, Στέλιο Στασινόπουλο, δεν ήταν το καλύτερο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τόνοι ανέβηκαν πολύ όταν ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Στασινόπουλο να μείνει το ΣΔΟΕ εκτός πολιτικών παιχνιδιών στην κούρσα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ αντέδρασε μιλώντας για απαράδεκτες συστάσεις.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 13ης Σεπτεμβρίου