20 Σεπ 2014

Σκληρά εργαζόμενοι οι... άνεργοι!

Άραγε πως εννοεί την «ανάπτυξη» και τις «θέσεις εργασίας» η κυβέρνηση όταν έχουν αυξηθεί δραματικά οι μακροχρόνια άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και η μαύρη εργασία;....
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μπορεί να λέει πως «αφήσαμε πίσω μας το παρελθόν» θριαμβολογόντας για την αύξηση της απασχόλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2014 κατά 1,6%, αλλά προφανώς οι υπουργοί του δεν κάνουν καλούς... υπολογισμούς!
Η ΕΛΣΤΑΤ ισχυρίζεται πως η ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, έπεσε στο 26,6% έναντι του 27,8% στο πρώτο τρίμηνο. Ο αρμόδιος υπουργός «απασχόλησης» (κι όχι εργασίας) Γιάννης Βρούτσης εδώ και μήνες με την βοήθεια του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» διατείνεται ότι κάθε μήνα μειώνεται η ανεργία.
Ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς έσπευσε να πιστέψει πως: «Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».
Άραγε πως εννοεί την «ανάπτυξη» και τις «θέσεις εργασίας» όταν έχουν αυξηθεί δραματικά οι μακροχρόνια άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και η μαύρη εργασία καλπάζει; Η ΕΛΣΤΑΤ τα... μετράει αυτά;
Οι άνθρωποι δεν είναι ούτε νούμερα, ούτε δείκτες. Οκ. Ας αφήσουμε, όμως, τις μανιέρες. Πίσω από έναν αριθμό ή ένα ποσοστό κρύβονται χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες. Μια πραγματικότητα άλλοτε αισιόδοξη, άλλοτε δύσκολη κι άλλοτε με οσμή αδιεξόδου.
Συζητώντας με ανέργους, εργαζόμενους και μία ειδική κατηγορία εργαζομένων που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, τους λεγόμενους «απλήρωτους», καταλαβαίνει κάποιος πως έχει διαμορφωθεί το όνειρο του κυβερνητικού κλιμακίου. Πολύ δουλειά, χαμηλός ή καθόλου μισθός. Θα μπορούσε να είναι και σύνθημα της Ελλάδας του Μνημονίου.
Σκληρά εργαζόμενοι... άνεργοι!
Τον Σεπτέμβρη του 2013 η χώρα μας διέθετε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Πριν από λίγες ημέρες ο ΟΟΣΑ με δική του μελέτη-καταρρίπτοντας έναν μύθο- παραδέχονταν πως οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από τους υπόλοιπους ευρωπαίους και σε πολύ αντίξοες συνθήκες.
Εργάζονται περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αλλά αμείβονται με τους πλέον χαμηλούς μισθούς της ΕΕ, μένουν απλήρωτοι έως και ένα χρόνο, δουλεύουν ανασφάλιστοι ή με καθεστώς μερικής απασχόλησης, χάνουν τη δουλειά τους μπαίνοντας σε έναν δικαστικό κυκεώνα μπας και πάρουν αποζημίωση ή απλά δουλεύουν τσάμπα μη μπορώντας να πληρώσουν καμία από τις υποχρεώσεις τους.
Το περασμένο καλοκαίρι ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης σε μελέτη για την ανεργία την οποία παρουσίασε στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως οι άνεργοι ηλικίας 45 έως 65 ετών είναι 359.000 έναντι 178.000 που είναι οι νέοι χωρίς δουλειά.
Να θυμίσουμε ότι πριν από την κρίση το επίσημο ποσοστό της ανεργίας άγγιζε το 12%. Πλέον βρίσκεται στο 26,6%. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν 28%. Και είναι αλήθεια να χαιρόμαστε για το γεγονός ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,6%. Δίχως διάθεση λαϊκισμού, ναι θα μπορούσαμε να χαρούμε λίγο, αν και η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.
Όμως, δεν είναι.
Μισθοί και ευέλικτη εργασία
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ την τριετία 2010-2013 οι μειώσεις των μισθών σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 30%! Η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων με τον κατώτατο μισθό, βάση των ίδιων στοιχείων, έχει επιστρέψει σε επίπεδα του 1980!
Το 2009 το 26% των νέων συμβάσεων που υπογράφονταν αναφέρονταν σε ευέλικτη-άτυπη μορφή απασχόλησης. Το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 51% το 2013. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς 571.945 άνθρωποι εργάζονταν υπό αυτό το καθεστώς με μέσο μεικτό μισθό 439,73 ευρώ! Κι αυτό το στοιχείο προκύπτει από Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και φυσικά το ΙΚΑ. Για να το καταλάβουμε και καλύτερα ας δούμε τι μικτό μισθό έπαιρνε ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης την ίδια χρονική περίοδο: 1.247,87!
Συγκριτικά με το 2012, το 2013 καταγράφεται αύξηση στις μερικές συμβάσεις κατά 70,27% και κατά 55,25% στην εκ περιτροπής εργασία.
Το πρώτο εξάμηνο του 2014 παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κι αυτό, εξαιτίας όχι φυσικά μιας συντονισμένης κινητοποίησης από το υπουργείο Εργασίας και τα υπόλοιπα κυβερνητικά κλιμάκια, αλλά εξαιτίας του ότι πολύ απλά οι μισθοί έχουν πέσει κι άλλο.
Και το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως πλέον το 72,7% των ανέργων στην απόγνωση του ζητά μερική απασχόληση με μισθό όσο όσο και συνθήκες «ότι να' ναι».
Απλήρωτοι εργαζόμενοι
Ξέρεις τι σημαίνει να μην έχεις πληρωθεί το μισθό σου για ένα χρόνο; Εσύ μπορεί να ξέρεις. Άραγε, αυτοί που χαράσσουν την εθνική στρατηγική πόσο καλά το γνωρίζουν; Κι επειδή το γνωρίζουν, εν τέλει τι κάνουν γι' αυτό;
Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ γι΄αυτή τη μαρτυρική τριετία της χώρας μαρτυρούν πως 850.000 (!) εργαζόμενοι έχουν να δουν μισθό από ένα μήνα έως και ένα χρόνο. Πώς μπορεί να ζήσει κάποιος την οικογένεια του με αυτήν την κατάσταση; Πώς μπορεί να είναι συνεπής και να πληρώνει τους λογαριασμούς του και τις υποχρεώσεις του στην εφορία; Είναι τραγελαφικό, αλλά θυμίζουμε ότι το 2012 ακόμη και οι 35.000 άνεργοι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας με τίτλο (και έχει μεγάλη σημασία): «Επιταγή εισόδου στην αγορά Εργασίας για ανέργους έως 29 ετών», είχαν μείνει απλήρωτοι για πέραν των πέντε μηνών!!! Δηλαδή, ως υπουργείο Εργασίας προβάλλεις ένα πρόγραμμα για την πάταξη της ανεργίας και στο τέλος αφήνεις και απλήρωτους όσους συμμετείχαν. Νέους ανθρώπους που αντί να βρίσκονταν στην παραγωγή γύρναγαν από υπηρεσία σε υπηρεσία μπας και πάρουν λίγα χρήματα για να ζήσουν. Δεν είναι ούτε καν τραγελαφικό. Είναι απλά τραγικό!
Μαύρη εργασία
Κοντά στο ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι ανασφάλιστοι στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ! Δηλαδή, ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι.
Τον περασμένο Ιούλιο οι άνθρωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων σε συνέντευξη τύπου υποστήριξαν μεταξύ άλλων πως η «μαύρη» εργασία καλπάζει. Και έχει σημασία πως αναφέρουμε ως παράδειγμα τον Τουρισμό (θα καταλάβετε παρακάτω).
Τότε πώς αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας που υποστηρίζει η ΕΛΣΤΑΤ;
Σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, η αύξηση προήλθε από τον τριτογενή τομέα παραγωγής. Αυτό εμπεριέχει και τον τουριστικό τομέα. Η διαφορά, όμως, είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων ή απασχολούμενων στον τουρισμό δεν πληρώνονται. Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας, αλλά χωρίς όμως μισθό!

Υ.Γ : Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι απλήρωτοι στον τομέα παροχής υπηρεσιών, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση, εμφανίζει 50% ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/497069/sklira-ergazomenoi-oi-anergoi#ixzz3DqAzLh5v