2 Οκτ 2014

‘Ένας στους 2 γιατρούς στη Θεσσαλονίκη υποφέρει από εξάντληση και είναι επιρρεπείς στα λάθη!

Μεγάλη έρευνα που εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μεταξύ των γιατρών, αποδεικνύει ότι οι γιατροί της Θεσσαλονίκης δεν κάνουν καθόλου ποιοτική ζωή. Οι περισσότεροι ...
βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, δεν τρέφονται σωστά, δεν ασκούνται, καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ
Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς δείχνουν πως τέσσερις στους δέκα γιατρούς νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης υποφέρουν από πνευματική εξάντληση, κυνισμό ή και αίσθημα ματαιότητας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας από επαγγελματική εξουθένωση, γνωστή και ως burnout.
Περισσότερο επιβαρυμένοι εμφανίζονται οι γυναίκες γιατροί και οι ειδικευόμενοι, παρότι βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους.
Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει ρεπορτάζ του news247, , το 41.7% των ιατρών υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση, εκ των οποίων το 36,4% είναι άνδρες και το 63,6% γυναίκες. Ανησυχητικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με την έρευνα, ότι τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά στους ειδικευόμενους, δηλαδή στους ιατρούς που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους και συγκεκριμένα, το 49,1% αυτών πάσχει από burnout.
Διαφορές εμφανίζονται στην έρευνα μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων: Περισσότερο επιβαρυμένοι εμφανίζονται οι παιδίατροι καθώς (45,5%), ακολουθούν οι αναισθησιολόγοι (34,3%), οι χειρουργοί (32,5%) και οι παθολόγοι (23,1%).
Επιπλέον, περισσότεροι από 1 στους 3 γιατρούς εμφανίζει συναισθηματική εξάντληση.
Σε σχέση με τα ιατρικά λάθη, στους παθολόγους και παιδιάτρους βρέθηκε ότι όσο χαμηλότερη είναι η ομαδική συνεργασία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα εργασίας. Στους χειρουργούς, όσο μειώνεται ο ενθουσιασμός και η αφοσίωση τους στο επάγγελμα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα της δουλειάς τους.
Άλλοι παράγοντες που επιδρούν στην απόδοση των ιατρών είναι ότι το 50% τρώει πρωινό λιγότερο από 4 φορές την εβδομάδα, ενώ το 10% δεν τρώει καθόλου πρωινό. Το 34,3% των ιατρών επιλέγει το γρήγορο φαγητό (fast food) για τη διατροφή του πάνω από 4 φορές την εβδομάδα.
Σχεδόν ο 1 στους 2 γιατρούς είναι καπνιστής, ενώ το 10,3% καπνίζει περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα. Ο ένας στους 2 ασκείται ελάχιστα, λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα και το 11% των ιατρών όταν πίνει, καταναλώνει περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ τη φορά.
Με βάση τα αποτελέσματα του έργου, πρόκειται να συσταθεί στη Θεσσαλονίκη, ένα Κέντρο Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2015 και θα έχει στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης στους ιατρούς. Σκοπός του Κέντρου θα είναι η προάσπιση της υγείας, η ικανοποίηση αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας υγείας των ασθενών καθώς και η πρόληψη των ιατρικών λαθών.
Το Κέντρο, μεταξύ άλλων, θα οργανώνει ατομικά και ομαδικά προγράμματα προαγωγής της ψυχοσωματικής υγείας των ιατρών και θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εργαζόμενους στον ιατρικό χώρο.
Τι σημαίνει το burnout στον ιατρικό χώρο
Το burnout προκαλεί χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών από ιατρούς, χρήση βίας στα νοσοκομεία, ιατρικά λάθη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές παθήσεις καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις στους ιατρούς.
Χαρακτηρίζεται από τρία συμπτώματα:
-Συναισθηματική/Πνευματική εξάντληση.

-Αποπροσωποποίηση/κυνισμός. Όταν ένας εργαζόμενος χάνει την επαφή με τον άνθρωπο. Π.χ. είναι η συχνή έκφραση που ακούγεται στα νοσοκομεία «έχω μία οξεία κοιλία στο 7» αντί «έχουμε την κυρία Μαρία που έχει οξεία κοιλία».

-Μειωμένη αίσθηση επίτευξης. Η αίσθηση ότι, ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας.

Το σύνδρομο σχετίζεται αποκλειστικά με την εργασία, είναι χρόνιο και όταν κάποιος το πάθει δεν επανέρχεται εύκολα χωρίς εξωτερική βοήθεια.
 http://www.exelixionline.gr/