24 Οκτ 2014

ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ...

Με επίσκεψη στη Λατινοαμερικανική Σχολή Ιατρικής (Escuela Latinoamericanica de Medicina) συνεχίστηκε την Πέμπτη το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης που ...
πραγματοποιεί στην Κούβα η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του κόμματος, η Λατινοαμερικανική Σχολή Ιατρικής βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Αβάνα και εκπαιδεύει εντελώς δωρεάν φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, τους οποίους επιλέγουν οι χώρες προέλευσής τους. Αυτή την περίοδο η Σχολή έχει πάνω από 3.000 φοιτητές από 85 χώρες (από Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία).

Η λειτουργία της υλοποιεί πρόγραμμα της Κούβας που δημιουργήθηκε το 1998, μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν δύο κυκλώνες στην Κεντρική Αμερική και έχει ως στόχο «να εκπαιδεύσει γιατρούς, επιστήμονες υψηλού επιπέδου, με αναπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Η μόνη δέσμευση που θέτει η Κούβα είναι οι γιατροί να επιστρέψουν στις χώρες τους και να βοηθήσουν τους λαούς τους».

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Οσκαρ Μαρίνες Κορντοβές, αναπληρωτή επικεφαλής του Τμήματος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή ζητήματα, όπως και η προσεχής Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πρόκειται να γίνει στα μέσα Νοέμβρη στο Εκουαδόρ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε ακόμα συνάντηση στο Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών, στην οποία συμμετείχαν και συγγενείς των «Πέντε Κουβανών ηρώων, τρεις εκ των οποίων (Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο) εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ».

Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με στελέχη του ΚΚ Κούβας και της κουβανέζικης κυβέρνησης, ενώ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα αναχωρήσει για την Ελλάδα την Παρασκευή.