22 Οκτ 2014

Το θρίλερ των stress tests: Τι τελικά δείχνει η εικόνα για τις Ελληνικές Τράπεζες

Τελικά η μεγάλη αναταραχή που προκλήθηκε στις παγκόσμιες αγορές εξαιτίας  και του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα είχε, όπως όλα δείχνουν, και μια θετική πτυχή.
Αφού τελικά κάμφθηκαν οι ενστάσεις
συγκεκριμένων κύκλων στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζαςπου επιχείρησαν να επιβάλουν πολύ αυστηρούς όρους στους τεχνικούς υπολογισμούς της ΕΚΤ για τα stress tests και των Ελληνικών Τραπεζών.
Η χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο με την έκρηξη του +5,64%, και με πρωταγωνίστριες τις Τράπεζες μόνο άσχετη δεν είναι με την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Όλα λοιπόν δείχνουν πως η εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών Τραπεζών είναι τελικά καλύτερη του αναμενομένου. 
Βεβαίως οφείλουμε όλοι να αναμένουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις, αφού ο Lykavitos.gr  το τελευταίο διάστημα έχει γίνει δέκτης πληροφοριών από καλές χρηματοοικονομικές πηγές, που κινούνταν σε διαφορετική κατεύθυνση.
Η εκτίμηση για τα μεγέθη των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στηρίζεται στους υπολογισμούς που έχουν οριστικοποιηθεί από το περασμένο Σάββατο και διασταυρώνονται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΚΤ και των πολυπληθών εκπροσώπων των τραπεζών που βρίσκονται στην Φρανκφούρτη.
Η διαδικασία προβλέπει ότι τα τελικά μεγέθη αφού επικυρωθούν από το ΔΣ της ΕΚΤ στην συνάντησή του σήμερα και αύριο στην Φρανκφούρτη θα δοθούν πλέον και επισήμως στις διοικήσεις των τραπεζών την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του ΔΣ.
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δύο ημέρες να υπογράψουν το πρωτόκολλο συμφωνίας ώστε την Κυριακή το μεσημέρι τα μεγέθη αυτά να ανακοινωθούν από την ΕΚΤ (θα ακολουθήσει συνέντευξη στην Φρανκφούρτη).
Μέχρι την στιγμή εκείνη απαγορεύεται από την ΕΚΤ οποιαδήποτε αναφορά στα στοιχεία των αποτελεσμάτων και σε περίπτωση παραβίασης της εντολής αυτής θα υπάρξουν συνέπειες. Όποια τράπεζα δεν υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας για τα αποτελέσματα θα τεθεί εκτός συστήματος εποπτείας από την ΕΚΤ και δεν θα ανακοινωθούν γι’ αυτήν αποτελέσματα…
 http://lykavitos.gr/archives/143461