24 Νοε 2014

Με αργία από το περιφερειακό συμβούλιο απειλούνται δυο βουλευτές


Ποιοι παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της αργίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, επειδή κρίθηκαν αδικαιολογήτως απόντες από τρεις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου..
του Τάσου Τασιούλα
Σε αργία απειλούνται να τεθούν δυο περιφερειακοί σύμβουλοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι ταυτόχρονα και βουλευτές. Πρόκειται για τον κ. Δημήτρη Χριστογιάννη (Πιερία), βουλευτή της ΝΔ και περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» του κ. Γιάννη Ιωαννίδη και τη βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλο της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Τιμοθέα Ρακιτζή (Σέρρες).
Αιτία είναι το γεγονός ότι απουσίασαν από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς να δικαιολογήσουν επαρκώς τις απουσίες τους. Τουλάχιστον αυτό έκρινε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίασή του.
Σύμφωνα με το νόμο οι αδικαιολόγητες απουσίες δεν μπορούν να φτάσουν στις τρεις και έτσι σήμερα το θέμα ετέθη από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, Αντώνη Γυφτόπουλο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο, αλλιώς κινδυνεύει ο ίδιος με ποινές.
Ωστόσο, πέραν της αντιπολίτευσης που αντέδρασε στην απόφαση της διοίκησης της Περιφέρειας να παραπέμψει την υπόθεση στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιο Καρούντζο, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις, υπήρξαν και διαρροές από τη συμπολίτευση.
Ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας, Μιχάλης Τζόλλας, αλλά και η περιφερειακή σύμβουλος, Έφη Βασιλειάδου, κατέθεσαν τις ενστάσεις τους στην παραπομπή των δύο συναδέλφων τους της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τζόλλας είπε πως πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιες απουσίες μπορούν να θεωρηθούν δικαιολογημένες και ποιες όχι, ενώ η κ. Βασιλειάδου επισήμανε ότι θεωρεί δικαιολογημένες τις συγκεκριμένες απουσίες και προσέθεσε πως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που απλώς υπογράφουν στο απουσιολόγιο και φεύγουν σε πέντε λεπτά από τις συνεδριάσεις του οργάνου…
Ο κ. Γυφτόπουλος επισήμανε ότι οι απουσίες δεν είναι δικαιολογημένες, παρόλα αυτά όπως είπε θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τόσο η απόφαση παραπομπής του περιφερειακού συμβουλίου, όσο και οι έγγραφες εξηγήσεις που έδωσαν οι κ.κ. Χριστογιάννης και Ρακιτζή.
Πάντως, από την προηγούμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, είχε προειδοποιήσει για τις συνεχείς απουσίες. Ο κ. Τζιτζικώστας είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, διότι οι απουσίες είναι πολλές και τις περισσότερες φορές αδικαιολόγητες. «Όλοι έχουμε υποχρεώσεις και μάλιστα πολύ σημαντικές. Όμως οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας μας ψήφισαν για να είμαστε παρόντες εδώ και να τους εκπροσωπούμε».
Ο κ. Τζιτζικώστας φέρεται να μην έχει διάθεση να δείξει πλέον η διοίκησή του ανοχή στις απουσίες και ο ίδιος είχε τονίσει ότι αυτοί που πραγματικά δικαιολογούνται είναι όσοι έχουν προβλήματα υγείας, όχι όμως και όσοι βρίσκουν διάφορες προφάσεις για να είναι απόντες.
Την αντίδρασή τους στην παραπομπή των δυο περιφερειακών συμβούλων εξέφρασαν οι κ.κ. Γιάννης Ζιώγας και Μάρκος Μπόλαρης, αντιθέτως οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης της Χρυσής Αυγής δήλωσαν ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμιά απουσία.
Πάντως, ο κ. Χριστογιάννης για τις τρεις απουσίες του είπε ότι τη μια φορά ήταν στην Ιταλία όπου ορκιζόταν ο γιος του και τις άλλες δυο σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Μάλιστα, στην παρατήρηση ότι δεν είναι ήσσονος σημασίας το περιφερειακό συμβούλιο σε σχέση με τη Βουλή, ο κ. Χριστογιάννης απάντησε: «Σιγά μη ρίξουμε και την κυβέρνηση για να μη χάσουμε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου».
Ως αιτία των απουσιών της η κ. Ρακιτζή επικαλείται την επαγγελματική ιδιότητά της ως δικηγόρου, που είχε ως αποτέλεσμα να την ορίζουν σε συνεδριάσεις τριμελών εφετείων, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει και τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.
Η κ. Νιόβη Παυλίδου πρότεινε να βγαίνει συγκεκριμένο μηνιαίο πρόγραμμα συνεδριάσεων για το περιφερειακό συμβούλιο, ώστε εγκαίρως όλοι να γνωρίζουν πότε είναι οι τακτικές συνεδριάσεις.
Πάντως, το ζήτημα δε μένει εδώ, καθώς και στο παρελθόν υπήρχε σοβαρότατο πρόβλημα κυρίως με όσους είναι και βουλευτές, ακριβώς επειδή δεν προλάβαιναν να παρίστανται και στις κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής και στο περιφερειακό συμβούλιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη θέση των δυο περιφερειακών συμβούλων μελλοντικά μπορεί να βρεθούν πολλοί συνάδελφοί τους, όπως για παράδειγμα οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Μάρκος Μπόλαρης (οι οποίοι πάντως μέχρι σήμερα στους πρώτους τρεις μήνες συνεδριάσεων του οργάνου με τη νέα σύνθεσή του είναι απολύτως συνεπείς) ή η κ. Πόπη Καλαϊτζή που κατοικεί στη Γερμανία και αναγκάζεται να έρχεται αεροπορικώς (και μάλιστα αυθημερόν!) στη Θεσσαλονίκη μόνο για τις συνεδριάσεις του οργάνου.
Πηγή: voria.gr