24 Νοε 2014

Αφροαμερικανές σαν λευκές -Τρία φαινόμενα του Χόλιγουντ που φτιάχνουν τη νέα ράτσα [εικόνες]

Είναι ξανθές, με πράσινα μάτια με σκούρο δέρμα. Είναι λοιπόν μαύρες, λευκές ή μιγάδες; Εκατοντάδες χιλιάδες φαν των διάσημων γυναικών της σόουμπιζ θέτουν καθημερινά..
το ερώτημα στη μηχανή αναζήτησης του Google και αναζητούν την αλήθεια. Την αλήθεια για το νέο είδος «ράτσας» που γεννιέται στις ΗΠΑ: της Αφρικανής με χαρακτηριστικά λευκών.
Beyonce, η Αφρικανή με τα ξανθά μαλλιά
Σύμφωνα με τις στατιστικές του Google, 2.000 άτομα ρωτούν κάθε μήνα να μάθουν τη ράτσα, την εθνότητα και την υπηκοότητα της Beyonce. Ενδεικτικά, 2.000 άτομα ρωτούν κάθε μήνα «Η Beyonce είναι μαύρη;», ενώ 200 άτομα τον μήνα ρωτούν «Η Beyonce είναι εντελώς μαύρη;».

(Η μητέρα της Beyonce Τίνα είναι Κρεολή, μείξη αφρικανής με Γαλλίδα)

Η εθνότητα και η υπηκοότητα της Beyonce
H σταρ είναι τελικά το αποτέλεσμα μείξης εθνοτήτων και αυτό είναι που ανεβάζει την περιέργεια των φαν της. Γεννήθηκε στο Χιούστον των ΗΠΑ το 1981. Ο πατέρας της, Μάθιου, είναι επιχειρηματίας και έχει αφρικανικές ρίζες, ενώ η μητέρα της Τίνα, η οποία είναι σχεδιάστρια, έχει ρίζες Κρεολής (ένας γαλλικός όρος για τους ανθρώπους μείξης με αφρικανικές ρίζες). Ειδικότερα, η Τίνα είναι Κρεολή από τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, μια μείξη Αφρικανών, Αφροαμερικανών με γαλλικές ρίζες. Η Λουιζιάνα υπήρξε αποικία των Γάλλων από το 1682 ως το 1763.
Υπό αυτή την έννοια, η Beyonce όπως και οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί αυτοαποκαλούνται μαύροι. Κανόνας αλλά και νόμος στις ΗΠΑ είναι ότι όποιος έχει κάποιον βαθμό συγγένειας με την Αφρική αποκαλείται νόμιμα μαύρος. Ωστόσο οι μείξεις στο πρόσωπο της Beyonce την έκαναν σήμερα να είναι ένα παγκόσμιο σεξ symbol, πιθανότατα επειδή δεν θυμίζει ακριβώς Αφρικανή.
Συχνά, οι μαύροι της Αμερικής την κατηγορούν επειδή έχει ξανθά μαλλιά και λαμπερό δέρμα με λευκά χαρακτηριστικά. Ενα πρόσφατο άρθρο στην Daily Mail είχε τίτλο «Γιατί η Beyonce πρόδωσε όλες τις γυναίκες της Αφρικής και Ασίας» και ήταν μια σκληρή κριτική για την ντίβα, η οποία απομακρύνθηκε από τις αξίες ομορφιάς της ράτσας της και αποτελεί ένα κακό και ρατσιστικό παράδειγμα για τις νεαρές έγχρωμες γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Ενα από τα θέματα που απασχολούν τους φαν της τραγουδίστριας είναι πώς απέκτησε ένα τόσο «λευκό» πρόσωπο. «Beyonce skin-lightening» είναι επίσης ένα από τα ερωτήματα που θέτουν στο Google -«Πώς έχει τόσο λαμπερό πρόσωπο;». Πολλοί αναρωτιούνται αν η Beyonce θα γίνει η νέα... Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος χρησιμοποίησε πολλές τεχνητές μεθόδους για να ασπρίσει το δέρμα του.


Ριάνα: Μια Αφρικανή από την Ιρλανδία
Τα ίδια ερωτήματα τίθενται και για την τραγουδίστρια Ριάνα. Είναι από την Τζαμάικα, τα Νησιά Μπαρμπέιντος ή είναι Βρετανή; 150.000 φαν της θέτουν το ερώτημα σε όλο τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, η διάσημη σταρ είναι από τα Νησιά Μπαρμπέιντος, δεν είναι Τζαμαϊκανή ούτε Αμερικανή, όπως πολλοί πιστεύουν. Γεννήθηκε στο νοτιοδυτικό νησί Saint Michel το 1988. Η μητέρα της Μόνικα Μπρεθγουέιτ είναι Αφρικανή από τη Γουιάνα (νότια Αφρική), ενώ ο πατέρας της, Ρόνανλτν Φέντι, είναι από τα Νησιά Μπαρμπέιντος και έχει ρίζες στην Ιρλανδία.
Οι ρίζες της φτάνουν πολύ πίσω και είναι άρρηκτα δεμένες με την εποχή των σκλάβων. Ο πρώτος Αφρικανός σκλάβος έφτασε στα Νησιά Μπαρμπέιντος το 1627, ενώ οι Ιρλανδοί ήρθαν μαζικά ως έποικοι στα νησιά το 1648, αφότου ο στρατηγός Κρόμγουελ κατέπνιξε την επανάσταση της Ιρλανδίας και μετέφερε μαζικά 50.000 Ιρλανδούς στρατιώτες, ιερείς, δασκάλους στα νησιά.
Πολλοί από αυτούς παντρεύτηκαν με Αφρικανούς, με αποτέλεσμα σήμερα οι περισσότεροι με καταγωγή από τα Μπαρμπέιντος να έχουν ιρλανδικά ονόματα. Προϊόν μια τέτοιας μείξης είναι η Ριάνα, η οποία με τα αφρικανικά χαρακτηριστικά της και τα πράσινα μάτια εξακολουθεί να γοητεύει τους φαν της σε όλο τον κόσμο.
Ας σημειωθεί ότι 16.600.000 άνθρωποι «γκουγκλάρουν» το όνομα της Ριάνα κάθε μήνα, ενώ 9.140.000 άνθρωποι «γκουγκλάρουν» το όνομα της Beyonce.




Nicki Minaj: Μια Barbie Αφροϊνδή
Μια περίεργη μείξη αποτελεί και η νέα σταρ Nicki Minaj, της οποίας ένα μόνο τραγούδι, το «Super Bass», έκανε 350 εκατομμύρια κλικ στο YouTube. Οι γονείς της, Ρόμπερτ και Κάρολ Maraj, είναι Αφρικανοί με ινδικές ρίζες.
Η μητέρα της, που κατάγεται από το Τρίνινταντ, έζησε μια ταραγμένη παιδική ηλικία. Αρχικά οι γονείς την εγκατέλειψαν στη γιαγιά της στο Saint James και μόνο σε ηλικία 5 ετών μετακόμισε με την οικογένειά της στο Κουίνς, στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας έπαιρνε ναρκωτικά και ήταν βίαιος απέναντι στη μητέρα.
Το όνομα της τραγουδίστριας είναι στην πραγματικότητα «Maraj», ένας όρος που στη διάλεκτο των ινδουιστών σημαίνει «Maharaj», μαχαραγιάς, μεγάλος βασιλιάς. Οι πρόγονοί της κατάγονται από την Ινδία και έφτασαν στο Τρίνινταντ (όπου δούλεψαν ως εργάτες) το 1845. Από το 1917, 130.000 από αυτούς, κυρίως ινδουιστές, μετακόμισαν εκεί και ανέπτυξαν σχέσεις με τους κατοίκους του Τρίνινταντ. Η ιστορία της τραγουδίστριας πάει λοιπόν πίσω στην ιστορία της ινδικής μετανάστευσης.
Η περίπτωσή της αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τους φαν της, οι οποίοι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τις ρίζες καταγωγής της πίσω από τα ξανθά μαλλιά και τους τόνους μέικ απ. Συνολικά, 200.000 άνθρωποι τον χρόνο αναζητούν στο Google την καταγωγή της ντίβας. Συγκεκριμένα, 2.400 άνθρωποι κάθε μήνα ρωτούν «Τι ράτσα είναι η Nicki Minaj;», ενώ 600 άτομα τον μήνα ρωτούν «Είναι η Nicki Minaj Ινδή;». Η εικόνα της είναι δύσκολο να προσαρμοστεί σε καλούπια, περνάει εύκολα από το λευκό στο μαύρο δέρμα, γίνεται ξανθιά ή μελαχρινή και πάντα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από αυτό που γνωρίζουν οι φαν της.







http://www.iefimerida.gr/news/179768/afroamerikanes-san-leykes-tria-fainomena-toy-holigoynt-poy-ftiahnoyn-ti-nea-ratsa#ixzz3JzaNsqsr