26 Νοε 2014

Η αγωνία στη βίλα Σάιντ και τα... μυστήρια των Παρισίων - Σήμερα κρίνονται όλα για τη συμφωνία με την τρόικα

Η αγωνία στη βίλα Σάιντ και τα... μυστήρια των Παρισίων - Σήμερα κρίνονται όλα για τη συμφωνία με την τρόικα Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στη βίλα Σαΐντ, στο Παρίσι, όπου στεγάζεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, από το μεσημέρι χθες έως πολύ αργά τη νύκτα, κυβέρνηση και...
τρόικα «ξεσκόνιζαν» γραμμή προς γραμμή τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Σήμερα, το κέντρο βάρους των διαπραγματεύσεων αναμένεται να μετατοπιστεί στο καυτό «μέτωπο» του ασφαλιστικού, με την τρόικα να επιμένει σε αλλαγές, οι οποίες συνδέονται και με τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους. Πάντως, αρμόδια, υψηλόβαθμα, κυβερνητικά στελέχη, χθες το βράδυ και ενώ συνεχίζονταν οι συζητήσεις, έκαναν λόγο για βήματα προόδου.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η διαπραγμάτευση με την τρόικα να «κλείσει» εντός του Δεκεμβρίου, πριν εκπνεύσει το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, με το ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να εξακολουθεί να αποτελεί κομβικό σημείο. Και αυτό επειδή η αξιολόγηση από την τρόικα έχει συνδεθεί από τους πιστωτές με τις αποφάσεις για την επόμενη μέρα στη χώρα και τη συμφωνία για τον νέο μηχανισμό στήριξης, που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2015. Επικρατέστερο σενάριο παραμένει η ενισχυημένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL) από τον ESM που θα συνοδεύεται από πλαίσιο δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις, στο οποίο θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, η τρόικα να συναινέσει να «περάσουν» κινήσεις που σήμερα για πολιτικούς και άλλους λόγους δεν μπορούν να προχωρήσουν.
Εξαντλητικές συζητήσεις
Κεντρικός στόχος των εξαντλητικών συζητήσεων στη χθεσινή πρώτη μέρα των διήμερων διαβουλεύσεων με τους πιστωτές στο Παρίσι ήταν ο περιορισμός του δημοσιονομικού κενού του 2015, που η Αθήνα θεωρεί ότι δεν υπάρχει, αλλά η τρόικα έχει οροθετήσει στην περιοχή των 2-3 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, που σημείωναν αργά χθες το απόγευμα και ενώ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις πως «η συζήτηση προχωρεί αναλυτικά και εξαντλητικά σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση προβλεπόταν να συνεχιστεί χθες για όσο απαιτούνταν και να επεκταθεί σήμερα, από νωρίς το πρωί, στα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης.
Είναι ενδεικτικό πως οι υπουργοί Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Βρούτσης και Κ. Μητσοτάκης, μέχρι αργά το βράδυ, δεν συμμετείχαν στην πολύωρη διαβούλευση με τους πιστωτές, η οποία επικεντρωνόταν αμιγώς στο δημοσιονομικό κενό και στην αξιολόγηση των προτάσεων που έστειλε η ελληνική πλευρά.
Η Αθήνα, κατά βάση, θεωρεί πως δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού. Ωστόσο, έχει ετοιμάσει και παρουσιάσει πακέτο μέτρων με εξοικονομήσεις δαπανών σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και μη μισθολογικό κόστος, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε καλύτερη τεκμηρίωση των παρεμβάσεων που ήδη προβλέπονται στον προϋπολογισμό, με την Αθήνα να επιμένει πως θα είναι καλύτερη η πορεία των εσόδων εξαιτίας της ανάκαμψης και της αύξησης της κατανάλωσης, καθώς και ότι τα ποσοστά εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ θα είναι εντός στόχων.
«Θα κλείσουμε το βιβλίο»
Αποφασισμένος να κλείσει την αξιολόγηση εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις. «Ηλθαμε να κλείσουμε το βιβλίο», δήλωσε, προσθέτοντας πως κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε. Όπως είπε, είμαστε αισιόδοξοι πως θα υπάρξει σύγκλιση σε ζητήματα που αυτή τη στιγμή αποκλίνουμε, τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με εξυγίανση στα δημοσιονομικά και ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε ερώτηση αν επιμένει η τρόικα για το κενό των 2,5 δισ. στον προϋπολογισμό, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως αυτό θα συζητηθεί και θα το κλείσουμε. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters σε χθεσινό δημοσίευμα, εκτίμησε πως η συνάντηση στο Παρίσι σηματοδοτεί πρόοδο και αποτελεί σημαντικό βήμα προς την άρση του αδιεξόδου. Την ίδια ώρα, άλλη πηγή προσκείμενη στην Ε.Ε. τόνιζε πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα επικεντρώσουν στο δημοσιονομικό κενό, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που θα «περάσουν» στο επόμενο έτος, αποτελώντας δέσμευση στο πλαίσιο που θα συνοδεύει τη νέα προληπτική γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα.http://www.imerisia.gr/