19 Δεκ 2014

Ο Σαμαράς δεν κάνει βήμα πίσω - Αν γίνουν εκλογές... στις 25 Ιανουαρίου

 
Σαμαράς δεν κάνει πίσω και δεν δέχεται ούτε κυβέρνηση ειδικού σκοπού ούτε αλλαγή υποψηφίου Προέδρου
- Η ημερομηνία που έχει κλειδώσει είναι για να προλάβει να γίνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα
- Ο Ε. Βενιζέλος αντίθετα από τον Σαμαρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμφωνια εκλογών μέσα στο 2015
- Βουλευτές και από τα δύο κόμματα μιλούν για συναίνεση και κυβέρνηση εθνικού σκοπού

Απογοητευτικό το 160 που συγκέντρωσε ο Σταύρος Δήμας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αφήνει περιθώρια για στασιμότητα από πλευράς κυβέρνησης. Το πρόβλημα όμως είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται αποφασισμένος για καθαρές λύσεις και στην ουσία συμφωνεί απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι δύο πλευρές επιμένουν πως είτε θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση μη εκλογής δηλαδή Προέδρου, το Μαξίμου στο ημερολόγιο φαίνεται πως έχει ήδη σημειώσει πως η ημερομηνία των εκλογών θα είναι η 25η Ιανουαρίου.

Στην ουσία ο Αντώνης Σαμαράς δεν κάνει βήμα πίσω κάτι που διεμήνυσαν με τον πλέον σαφή τρόπο οι συνεργάτες του μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Η φράση ήταν 'καθαρές λύσεις", χωρίς κυβερνήσεις ειδικού σκοπού και φυσικά χωρίς αλλαγή προσώπου στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Με την ημερομηνία να κλειδώσει πλέον στις 25 Ιανουαρίου, εάν φυσικά δεν εκλεγεί Πρόεδρος, το Μαξίμου θέλει να δώσει στην κυβέρνηση όσο μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και γιατί όχι μέχρι τότε να έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία για την αξιολόγηση.

Μία τέτοια συμφωνία πριν τις 25 Ιανουαρίου, θα αποτελούσε ένα συν στις φαρέτρες της Νέας Δημοκρατίας εν όψει του προεκλογικού αγώνα.

«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίξει με τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το τρίτο τρίμηνο τού έτους η Ελλάδα είχε το υψηλότερο πλεόνασμα στην ευρωζώνη και τόνισε ότι αυτή η θεαματική επάνοδος της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στις «χωρίς προηγούμενο θυσίες του ελληνικού λαού».

«Δεν θα επιτρέψω, ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν θα επιτρέψει, σε κανέναν να παίξει με τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα σύντομα θα επιλυθεί».

Το θέμα σε αυτή τη στάση του Αντώνη Σαμαρά είναι πως δεν συμφωνεί ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ.

Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι και ζητούν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα κι αν πρέπει να γίνουν εκλογές το 2015.

Την πρότασή του για συναινετική εκλογή Προέδρου και δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος σε αντίθεση με τους βουλευτές του κόμματός του, απέρριψε τα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικού σκοπού και αλλαγής προσώπων.

Αυτό όμως που είπε και είναι καινούριο είναι η δημιουργία μίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία όπως είπε θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Χαρακτηριστικό της σφοδρής αντίδρασης του Μαξίμου κυρίως στα σενάρια κυβέρνησης εθνικού σκοπού είναι η στάση του απέναντι στις δηλώσεις του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος ζήτησε κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Το Μαξίμου στην ουσία ζήτησε από τη Χαριλάου Τρικούπη να τον μαζέψει. 


«Οδεύουμε προς τις εκλογές, οδηγούμε τη χώρα προς την καταστροφή» είπε στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Υπογράμμισε πως εάν δεν συνεννοηθεί το πολιτικό σύστημα, θα επισυμβεί μία από τις σημαντικότερες εθνικές καταστροφές που θα έχει υποστεί η χώρα.

Υπεραμύνθηκε της πρότασης του Ευάγγελου Βενιζέλου περί συναινετικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως ο ίδιος το είχε ζητήσει από τον Σεπτέμβριο και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι θέμα ευθύνης». Άφησε εμμέσως αιχμές για κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε σοβαρή προετοιμασία για την Προεδρική εκλογή.

«Μπορεί να ξαναμπεί στο τραπέζι» η πρόταση των οκτώ βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, μαζί με χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τις εκλογές μέσα στο 2015, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

«Πιστεύω ακράδαντα, ότι η χώρα αυτήν τη στιγμή δεν χρειάζεται εκλογές. Ήμουν από αυτούς που βγήκαν δημόσια από την πρώτη στιγμή μόλις είδα την πρωτοβουλία των οκτώ και είπα να μην απορρίψουμε αυτήν τη πρόταση, να τη συζητήσουμε» είπε ο κ. Κακλαμάνης και υπενθύμισε την πρόταση «να βγάλουμε Πρόεδρο, να τελειώσουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση και δέσμευση της κυβέρνηση για εκλογές μέσα στο '15».http://www.newsit.gr/