21 Δεκ 2014

ΦΩΤΟ Φιντέλ: Οι Κνίτες του μάζευαν το ζαχαροκάλαμο κι αυτός σαλιάριζε με γκομενάκια


Τις φωτογραφίες αγόρασε ένας Καναδός το 1993 από τον προσωπικό φωτογράφο του Κάστρο έναντι 20 δολαρίων , όμως μόλις πρόσφατα ανακάλυψε την αξία τους

Σπάνιες φωτογραφίες του Φιντέλ Κάστρο που δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα βρέθηκαν στα χέρια ενός Καναδού. Ο... τυχερός ήταν ο 64χρονος Ρον Τέλπνερ, ο οποίος είχε αγοράσει τα αρνητικά από μια υπαίθρια αγορά στην Αβάνα το 1993 για 20 δολάρια και χωρίς να ξέρει τι περιέχουν, τα είχε κρατήσει στο συρτάρι του γραφείου του για 20 χρόνια.
Τις φωτογραφίες είχε τραβήξει ο προσωπικός φωτογράφος του Κάστρο, Αλμπέρτο Κόρντα, που έχει μείνει στην ιστορία για την πλέον διάσημη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν έναν πιο χαλαρό Φιντέλ, την ώρα που συνομιλεί με γυναίκες φορώντας λουλουδένιες γιρλάντες ή σε εξορμήσεις ψαρέματος μαζί με τον φίλο του Τσε. Με τον Γκεβάρα φαίνεται και σε φωτογραφία ενώ υποδέχονται τον δικτάτορα της Ινδονησίας Σουχάρτο, στα τέλη της δεκαετίας του '50.

Ο Τέλπνερ μετά από τόσα χρόνια θυμήθηκε τα αρνητικά και βλέποντας τι περιείχαν συνειδητοποίησε ότι η αξία τους έφτανε τουλάχιστον τα 30 χιλιάδες δολάρια. «Αγόρασα τα αρνητικά από ένα γκριζομάλλη στο πρώτο μου ταξίδι στην Κούβα το 1993, αλλά δεν είχα ιδέα τι αγόραζα, καθώς οι εικόνες ήταν πολύ μικρές. Μου είπε ότι ήταν ο προσωπικός φωτογράφος του Κάστρο, αλλά στην αρχή δεν τον πίστεψα. Ήταν πνευματώδης και πίστευα ότι προσπαθούσε απλά να βγάλει μερικά δολάρια. Οι φωτογραφίες έμειναν στο συρτάρι μου για περισσότερα από 20 χρόνια, μέχρι που μια μέρα διάβασα στην εφημερίδα ότι παρόμοιες φωτογραφίες από τον ίδιο φωτογράφο πουλήθηκαν 50 χιλιάδες δολάρια. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, έτσι πέρασα το υλικό σε ένα δισκάκι και το πήγα στο Σόθμπις και σε μερικούς ακόμη οίκους δημοπρασιών, ένας εκ των οποίων μου είπε ότι θα έπιαναν κι αυτές 50 χιλιάδες δολάρια».

Οι 30 ασπρόμαυρες φωτογραφίες τραβήχτηκαν μεταξύ του 1957 και του 1959 στο ζενίθ της Κουβανικής επανάστασης. Ο Κάστρο ηγήθηκε της χώρας για 48 χρόνια προτού παραδώσει τα ηνία στον αδέρφό του Ραούλ το 2006, ο οποίος έγινε επίσημα πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2008.



Ο Κάστρο εμφανίζεται σε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για ψάρεμα με τον Γκεβάρα, λίγο καιρό αφότου το κομμουνιστικό καθεστώς του έριξε» τη στρατιωτική δικτατορία του Φουλγκένσιο Μπατίστα το 1959 και ανέβηκε στην εξουσία.



Σε μια χαλαρή φωτογραφία παερουσιάζεται ξαπλωμένος στο κατάστρωμα σκάφους με γυαλιά ηλίου και πούρο να φτιάχνει το καλάμι του.



Σε άλλη φωτογραφία φαίνεται να πίνει κόκα κόλα στα εγκαίνια του εργοστασίου εμφιάλωσης στην Αβάνα στα τέλη του '50.



Ο Κουβανός ηγέτης ξεχωρίζει σε άλλο στιγμιότυπο ενώ υποδέχεται φορώντας την στρατιωτική του στολή τον δικτάτορα της Ινδονησίας Σουχάρτο, ενώ στέκεται δίπλα στον Οσβάλντο Ντορτίκος Τοράδο, που διετέλεσε πρόεδρος της Κούβας από το 1959 ως το 1976. Λίγο παραδίπλα ξεχωρίζει ο Γκεβάρα φορώντας έναν μπερέ.