22 Δεκ 2014

Θράκη: Μαύρο χρήμα και ο… περίεργος ρόλος της Ziraat Bank

Η τουρκική πολυπρόσωπη επίθεση που δέχεται η Ελληνική Θράκη, έχει καταγραφεί με ικανοποιητική τα τελευταία χρόνια. Οι μορφές της «ήπιας ισχύος» που προσπαθεί να επιβάλει η Άγκυρα επί ελληνικού εδάφους, είναι ...
μεν πολυπρόσωπες αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή, το χρήμα. Χρήμα που συνδυαζόμενο με λάθη και παραλείψεις της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα στην περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης αποκτά πολλαπλή ισχύ και λειτουργεί καταλυτικά στην δημιουργία μίας «εικόνας υπερισχύος» της Τουρκίας μέσα στην Ελληνική Θράκη.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής
(Η αναπαραγωγή τμήματος του άρθρου έχει γίνει μετά από ρητή συναίνεση του υπογράφοντα, για το οποίο και τον ευχαριστούμε)
Αυτή η κινητήριος δύναμη των τουρκικών δραστηριοτήτων επί της Ελληνικής Θράκης, έχει καταγραφεί μέχρι τώρα να διακινείται μέσω της γνωστής τράπεζας τουρκικών συμφερόντων (λειτουργεί νόμιμα, σύμφωνα με σχετική άδεια που εξέδωσε η Ελληνική Τράπεζα της Ελλάδος) Ziraat Bank, η οποία και δίνει ιδιαίτερο βάρος στη χρηματοδότηση εξαγοράς γης και γενικότερα ακινήτων από μουσουλμάνους που κατοικούν στην Θράκη.
Είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία παρέχονται – δανείζονται ποσά (ακόμη και για καταναλωτικά δάνεια που φτάνουν μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ), χωρίς εγγυητές, σε άνεργους νεαρούς μουσουλμάνους. Επίσης, είναι χαρακτηριστική η στόχευση σε χρηματοδοτήσεις – δανειοδοτήσεις που αφορούν την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων έως και την αγορά ή ανέγερση κατοικιών από μουσουλμάνους της Θράκης.
Πέρα από την καταγεγραμμένη (και με αποδείξεις εκ μέρους μας) δανειοδότηση, που γίνεται με προφορική ενημέρωση (και) στην Ελληνική γλώσσα, αλλά γραπτώς μόνο στην Αγγλική και στην Τουρκική (και όχι στην Ελληνική γλώσσα, όπως οφείλει πρώτιστα να χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη Τράπεζα που ενεργεί εντός της Ελλάδας), η γενικότερη λειτουργία της Τράπεζας (η οποία διατηρεί το δικαίωμα να δανείζει όποιον και με όποιο επιτόκιο η ίδια επιθυμεί) θεωρείται σύννομη, όπως εξακριβώθηκε μετά από ελέγχους της αρμόδιας προϊσταμένης τραπεζικής αρχής, η οποία διαπίστωσε πως όλα βαίνουν σύμφωνα με το νόμο, αν και υπάρχει μία τάση προς την υλοποίηση επικίνδυνων τραπεζικών κινήσεων (δανειοδοτήσεις) που επικαλύπτονται από την υποθήκευση ακινήτων των δανειοδοτούμενων.
Τα κεφάλαια που διακινεί εντός της Ελλάδας η Ziraat Bank δεν είναι ούτε υπερβολικά, ούτε μπορούν να χαρακτηριστούν ως προερχόμενα από ύποπτες πηγές (ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.). Όμως, τα χρηματικά κεφάλαια που διακινούνται στην Ελληνική Θράκη είναι υπέρογκα, αφού ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων (περίπου 3.500 σύμφωνα με πληροφορίες) συμπεριλαμβάνονται σε καταλόγους (payroll) του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την ποιότητα ζωής τους (ψευτομουφτήδες, ιμάμηδες, χοτζάδες, δάσκαλοι παράνομων σχολείων – νηπιαγωγείων, λειτουργία και δραστηριότητες διαφόρων συλλόγων που χρηματοδοτούν έως και σπουδές στην Τουρκία, διάφορα οικογενειακά τακτικά και έκτακτα επιδόματα κ.α.).
Από πού και πως έρχονται, λοιπόν, στην Ελληνική Θράκη, αυτά τα τεράστια ποσά που χρηματοδοτούν δράσεις και «πάγιες ανάγκες», και μάλιστα σε σταθερή μηνιαία ροή;
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:http://kostasxan.blogspot.gr/2014/12/blog-post_743.html