30 Ιαν 2015

Βουλιάζει βαθύτερα στον αποπληθωρισμό η Ευρωζώνη

Συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο η βουτιά της Ευρωζώνης στον αποπληθωρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat, οι τιμές στις 18 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησαν κατά 0,6% τον μήνα που εκπνέει συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2014.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών που έχει καταγραφεί από δημιουργίας Ευρωζώνης - το Δεκέμβριο ο αποπληθωρισμός σε ετήσια βάση ήταν 0,2%.
Η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ αποδίδει την ανησυχητική για την ευρωπαϊκή οικονομία αυτή εξέλιξη στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου που πίεσε πτωτικά τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών.
Συγκεκριμένα, η Eurostat διευκρίνισε ότι το 2014 συνολικά οι τιμές ενέργειας στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 8,9%, ενώ μικρή υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων. Αντίθετα, οι τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες επηρεάζονται σημαντικά από την εσωτερική ζήτηση σε κάθε χώρα-μέλος, ενισχύθηκαν ελαφρά.
Ο δομικός πληθωρισμός (για τον υπολογισμό του οποίου εξαιρούνται τα καύσιμα και τα τρόφιμα) στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 0,5% τον Ιανουάριο του 2015 από το 0,7% που ήταν το Δεκέμβριο του 2014.
Η εξέλιξη ενισχύει την σκοπιμότητα της απόφασης για ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων συνολικής αξίας 60 δισ. ευρώ μηνιαίως από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους έως το Σεπτέμβριο του 2016.
Στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης είναι η τόνωση της ρευστότητας στις ευρωπαϊκές αγορές και η ενθάρρυνση της κατανάλωσης διότι σε μια αποπληθωριστική περίοδο οι καταναλωτές αναβάλλουν τις αγορές τους λόγω της προσδοκίας περαιτέρω πτώσης των τιμών. 
το βημα