1 Μαρ 2015

ΑΜΑΡΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ “ΝΕΜΕΣΙΣ” ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Γ.ΜΠΑΧΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΟΥΣΕ “ΜΑΙΜΟΥ” ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥΧΗ ΣΤΗΝ “ΥΨΗΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ”- “ΜΕ ΤΑ 308.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΣΩΖΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ”-ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ




KANELI-MPAXAS1Ο επί χρόνια στενός συνεργάτης της Λιάνας Κανέλη, Γιώργος Μπαχάς, συνελήφθη σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ως μέλος εγκληματικής ομάδας που διέπραττε πλαστογραφίες πινάκων ζωγραφικής, γνωστών Ελλήνων
δημιουργών, τους οποίους πωλούσε σε ανυποψίαστους αγοραστές, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος. Μαζί του συνελήφθη και ένας ακόμη 87χρονος. Πρόκειται για τον γνωστό αντικέρ του Σάχη της Περσίας, Γ.Βαλαή, ο οποίος στο παρελθόν έμπαινε στα παλάτια της Περσίας.  Οι πελάτες τους, ήταν από γνωστά τζάκια των βορείων προαστίων και μαζί με τον Γιώργο Μπαχά, έστησαν μια απίστευτη κομπίνα με αμύθητα κέρδη σε βάρος γόνου μεγάλης οικογένειας επιχειρηματιών, πουλώντας του 13 πλαστούς πίνακες! Ο επιχειρηματίας έπεσε εύκολα θύμα των δύο απατεώνων αφού οι γονείς του γνώριζαν πολλά χρόνια τον 87χρονο αντικέρ και είχαν αγοράσει πολλές φορές από εκείνον αντίκες και έργα τέχνης. Ο δημοσιογράφος από την πλευρά του επικαλέστηκε στο θύμα, ότι ήθελε να πουλήσει για οικονομικούς λόγους πίνακες που κληρονόμησε.
«Τα έκανα όλα για να ξεπληρώσω τα χρέη του ΝΕΜΕΣΙΣ»
Ο Χιώτης δημοσιογράφος Γιώργος Ν. Μπαχάς  ήταν διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Νέμεσις με εκδότρια του περιοδικού την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη. Τον Δεκέμβρη του 2010 οι καταγγελίες για τα οικονομικά του περιοδικού τα οποία όπως αναφερόταν ήταν σε άθλια κατάσταση, κατέκλισαν το διαδίκτυο. Τότε η κυρία Λιάνα Κανέλλη καθώς και ο συνεργάτης της και Διευθυντής του περιοδικού Γιώργος Μπαχάς, σύμφωνα με τα όσα είχαν γραφτεί, άφηναν απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους. Συγκεκριμένα με μια μικρή αναζήτηση μπορεί κανείς να εντοπίσει τις εξής καταγγελίες: «Ο διευθυντής – παρατρεχάμενος της Λιάνας Κανέλλη, Γιώργος Μπαχάς που εκ των πραγμάτων εισπράττει πρώτος τα παράπονα και την αγανάκτηση των εργαζομένων  φέρεται να απαξιώνει τη κάθε περίπτωση ξεχωριστά».
Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις εργαζομένων …
«Η γραμματέας του περιοδικού απολύθηκε πρώτη τη τάξη και ενώ το περιοδικό της όφειλε δεδουλευμένα. Η κ. Κανέλλη δια του εν λόγω εκπροσώπου της, πρότεινε στην εργαζόμενη να παραμείνει στη θέση της και αν τα Χριστούγεννα της  μείνουν λεφτά θα της «δώσουν 600 ευρώ». Σε άλλη περίπτωση δημοσιογράφου αυτή τη φορά, που ζήτησε τα δεδουλευμένα της, το ποσό των 400 ευρώ, ο κ.Μπαχάς της απάντησε πως χρησιμοποιεί το θάνατο του πατέρα της, γεγονός που σημειώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν. Δικηγόρος που ενόχλησε το διευθυντή του περιοδικού ζητώντας απάντηση για την εξόφληση του πελάτη του- δημοσιογράφου, εισέπραξε αντ’ αυτού πικρόχολα και εμπαθή σχόλια του τύπου «σιγά το πελάτη που έχεις, κοτζάμ δικηγόρος και ζητάς τα 600ευρώ;» Κορυφαία ένδειξη της κακής συμπεριφοράς του κ.Μπαχά είναι η απόλυση – εκπαραθύρωση της καθαρίστριας. Πρόκειται για μια αλλοδαπή μετανάστρια, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού. Η γυναίκα έχασε τη δουλειά της αλλά και το δικαίωμα να απαιτήσει τα δεδουλευμένα της όταν έσπασε το στήριγμα μιας κορνίζας στο γραφείο του κ.Μπαχά. Με άνεση και ευκολία εκδιώχθηκε από την εργασία της. Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη προ διμήνου όπου η Λιάνα Κανέλλη θα μιλούσε στη Βουλή για τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ ο κ. Μπαχάς μετά την σύλληψή του ανέφερε πως ότι έκανε το έκανε για να μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη του ΝΕΜΕΣΙΣ.

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας
Συνελήφθησαν, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 25.02.2015, μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, στην Αθήνα και στη Μαγνησία, δύο ημεδαποί ηλικίας 62 και 87 ετών, μέλη εγκληματικής ομάδας που διέπραττε πλαστογραφίες πινάκων ζωγραφικής, γνωστών Ελλήνων δημιουργών, τους οποίους πωλούσε σε ανυποψίαστους αγοραστές, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος. Αναζητούνται για την ίδια υπόθεση άγνωστοι «καλλιτέχνες» και άγνωστοι προμηθευτές, συνεργοί τους.
Πρόκειται για τον δημοσιογράφο , Γιώργο Μπαχά και τον αντικέρ  Γ.Βαλαή. Ο Μπαχάς κατάγεται από τη Χίο και ήταν μέχρι πρόσφατα, διευθυντής του περιοδικού “Νέμεσις”, τουλάχιστον κατά την ταυτότητα του περιοδικού.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ειδικότερα, στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων προσήλθε ημεδαπός και κατήγγειλε ότι είχε εξαπατηθεί από τον 62χρονο, που του είχε συστήσει ο 87χρονος και είχε αγοράσει από αυτόν δεκατρία  έργα τέχνης, αντί του συνολικού χρηματικού ποσού των 308.000 ευρώ, τα οποία στην συνέχεια διαπίστωσε ότι ήταν πλαστά.
Μετά από διερεύνηση της καταγγελίας και ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος ήταν αρχηγικό μέλος ομάδας που, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014, προέβαινε στην πώληση πλαστών έργων τέχνης (πινάκων ζωγραφικής) πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές ότι αυτά είναι γνήσια και προέρχονται, είτε από την συλλογή της οικογένειάς του, είτε από αριστοκρατικές οικογένειες και συλλέκτες. Τα πλαστά έργα τέχνης τα προμηθεύονταν από άγνωστους προμηθευτές, ενώ άγνωστοι «καλλιτέχνες» δημιουργούσαν – ζωγράφιζαν αυτά, βασιζόμενοι σε πρωτότυπα έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών.
Ο ρόλος του 87χρονου ήταν να συστήνει υποψήφιους αγοραστές στον 62χρονο, εγγυώμενος προσωπικά για την φερεγγυότητά του, ενώ και ο ίδιος φρόντιζε να τους καθησυχάζει για την γνησιότητα των πωληθέντων έργων τέχνης.
Τα δεκατρία  έργα τέχνης που πωλήθηκαν στον καταγγέλλοντα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται περί πλαστών.
Μετά από έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά ενενήντα δύο πίνακες ζωγραφικής, τη νόμιμη κατοχή των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν. Οι ανωτέρω κατασχεθέντες πίνακες θα αποσταλούν στην Εθνική Πινακοθήκη προκειμένου να εξετασθούν για την γνησιότητά τους.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ την Δευτέρα αναμένεται να οδηγηθούν στον Ειδικό Ανακριτή.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. Κ.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΛΕΙΟ