31 Μαρ 2015

Νέα βόμβα Λαφαζάνη στην συμφωνία Ελλάδας-δανειστών: Στηρίζει ρωσικό αγωγό για να μην γερμανοποιηθεί η Ευρώπη

Την στήριξη του στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, που σχεδιάζεται να φθάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έκανε σαφή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι, αν δεν....
προχωρήσει το πρότζεκτ του αγωγού, θα υπάρξει μονοπώλιο διασύνδεσης της Ρωσίας με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας, το οποίο «θα ενίσχυε περαιτέρω τη γερμανοποίηση της Ευρώπης και δεν θα βοηθούσε την ισότιμη συνεργασία χωρών και λαών».
Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν είναι δορυφόρος κανενός, δεν είναι υποτελής ενεργειακά σε καμία μεγάλη δύναμη ή σε καμία συμμαχία χωρών. Η Ελλάδα θέλει να ασκήσει ανεξάρτητη εθνική ενεργειακή πολιτική, που να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον». Κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τις απόψεις του για τις ιδιωτικοποιήσεις και τον ΟΛΠ, ξεκαθαρίζοντας ότι «ισχύουν στο ακέραιο. Είναι απόλυτα έγκυρες και δεδομένες», ενώ για τα ενεργειακά επανέλαβε ότι καμία ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει, ούτε σύμπραξη.
Σχετικά με το Αιγαίο, υπογράμμισε ότι επιδιώκουμε, με βάση το διεθνές δίκαιο, την οριοθέτηση των ζωνών για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο πέλαγος. Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε, απαντώντας σε ερωτήσεις με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το Αιγαίο, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, ωστόσο θα πρέπει να γίνει πρώτα οριοθέτηση των ζωνών, που είπε, δεν αφορά όλο το Αιγαίο, αλλά το κομμάτι στην ηπειρωτική Τουρκία και στα ελληνικά νησιά.
Βεβαίως, όπως ανέφερε, σε περιοχές που δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η Τουρκία έχει καμία νόμιμη δυνατότητα διεκδίκησης, υπάρχει ανά πάσα στιγμή δυνατότητα, εντός των 6 μιλίων, κάθε χώρα να κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες. «Αυτό παλεύουμε και αυτό επιδιώκουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας: «Δεν θέλω να σχολιάσω δηλώσεις συναδέλφων από την κυβέρνηση».
Πάντως, η επιθυμία του κ. Καμμένου δεν φαίνεται να συναντά εκείνη του υπερυπουργού, ο οποίος έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει ένα «νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας» και όχι μόνο.
Το ταξίδι του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα αναμένεται να έχει πολιτική σημασία, αφού ο κ. Λαφαζάνης τόνισε -αναφερόμενος στην πιθανή επέκταση του αγωγού Turkish Stream που σχεδιάζει η Ρωσία εντός της χώρας μας- ότι «σε λίγο, πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα μπορεί να ανακοινώσει την τελική της θέση αναφορικά με το έργο», αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Απριλίου. Υπογράμμισε, δε, ότι χρειαζόμαστε πολιτική απόφαση για όλες αυτές τις αποφάσεις, ενώ ανέφερε και την πιθανή ανακοίνωση για την άρση των εισαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Φωτογραφία Eurokinissi
http://www.koolnews.gr/