6 Μαρ 2015

Σπουδαίες φράσεις, του σπουδαίου Βαρουφάκη


ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΣ
http://www.athensvoice.gr/
Κάθε συνέντευξη του Ανθρώπου-Παγώνι είναι ένα μεγάλο σχολείο για την οικονομία, την πολιτική και τον έρωτα. Τον έρωτα για τον εαυτό μας θα πουν κάποιοι, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου κακό καθώς ο εαυτός μας είναι η πιο σταθερή σχέση που θα έχουμε ποτέ στη ζωή μας και υπό αυτήν την έννοια ο Γιάνης ο Βαρουφάκης, ερωτικά τουλάχιστον, θα είναι ευτυχισμένος σε όλη του τη ζωή.
Όπως και να έχει, η συνέντευξη που έδωσε ο Απόλυτος Έλληνας Υπουργός στον Νίκο τον Χατζηνικολάου δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα και χάρη σ’ αυτήν πολλοί έμαθαν πολλά. Πρώτα από όλα, ο ίδιος ο υπουργός έμαθε για την αύξηση που πήραν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Αλλά και οι υπόλοιποι δεν βγήκαμε χαμένοι και βγήκαμε σοφότεροι, αν και κάποιοι πονηροί ισχυρίζονται πως η βασική σοφία που αποκομίσαμε έχει να κάνει με τη σημασία της έκδοσης διαβατηρίου. Αυτά φυσικά είναι βλακείες καθώς η σημασία της έκδοσης διαβατηρίου είναι κοινός τόπος στη χώρα μας αφού, εμμέσως αλλά με σαφήνεια, την προπαγάνδιζαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Από το δίωρο υπερθέαμα και υπερακρόαμα επέλεξα κάποιες φράσεις οι οποίες συμπυκνώνουν τη σοφία του Γιάνη του Βαρουφάκη και οι οποίες είναι τόσο σημαντικές που, σε κάποια άλλη, παρελθούσα εποχή, θα μπορούσαν να κεντηθούν και να τοποθετηθούν στους τοίχους των σπιτιών μας ως μνημεία αιώνιας σοφίας.

image
Ο Γιάνης ο Βαρουφάκης σε παλαιότερη ομιλία

«Εγώ είμαι υπουργός. Εσύ είναι ανάγκη να μου το θυμίζεις;» - Γιάνης Βαρουφάκης
Μια φράση που πρώτα και πάνω απ’ όλα εξηγεί πολλά για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του. Κάποιοι λένε πως ένας άνθρωπος που κατέχει υψηλό αξίωμα δεν πρέπει να το ξεχνάει ούτε δευτερόλεπτο καθώς οι ενέργειες του επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων. Όχι μόνο ανθρώπων, που είναι αναλώσιμοι, αλλά και ευρώ. Αυτά, προφανώς, είναι ανοησίες και η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα υπουργών που θα ήταν πιο χρήσιμοι αν κατά τη διάρκεια της θητείας τους έπασχαν από αλτσχάιμερ. Δεν κρύβω πως πρόκειται για μια εξομολόγηση η οποία με γέμισε ανησυχία καθώς το πιο συνηθισμένο καταφύγιο κάποιου που θέλει να ξεχάσει είναι το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Από την άλλη ο Γιάνης έχει τον καθρέφτη του, οπότε ίσως η ανησυχία μου να είναι υπερβολική.

«Μια αριστερή* κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για θυσίες» - Γιάνης Βαρουφάκης
Ακόμα πιο έτοιμοι από την αριστερή κυβέρνηση είναι οι συμπατριώτες μας που θα θυσιαστούν. Έτσι κι αλλιώς το έχουν κάνει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιον πονηρό να σκεφτεί πως αυτό για το οποίο είναι έτοιμη η αριστερή κυβέρνηση δεν είναι και τίποτα πρωτότυπο. Κι όμως. Μόνο οι αριστερές κυβερνήσεις θυσιάζουν, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες που εξοντώνουν. Αν δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά μάλλον δεν θα καταλαβαίνετε ούτε το γιατί οι Αμερικάνοι είναι οι φονιάδες των λαών ενώ ο Μέγας ο Αλέξανδρος ήταν ο εκπολιτιστής τους. Κι επειδή κάποια αντικυβερνητικά παπαγαλάκια είναι έτοιμα να μιλήσουν για την ευκολία που πάντα έχουν οι θυσίες των άλλων, ο Γιάνης πρόσθεσε πως ΚΑΙ τα κυβερνητικά στελέχη θυσιάζουν κάτι. Και πιο συγκεκριμένα «Θυσιάζουν την ησυχία τους», όπως σχεδόν δακρυσμένος είπε. Αν αυτή δεν είναι μια τεράστια θυσία τότε δεν ξέρω τι είναι τεράστια θυσία.

*προφανώς ο υπουργός δεν είχε ενημερωθεί πως στην κυβέρνηση του συμμετέχει και το κόμμα των Καμένων Ελλήνων... Μα τι διάολο; Κανείς δεν του λέει τίποτα;

image
Ο Γιάνης ο Βαρουφάκης σε στιγμές ανάπαυσης

«Την περίοδο που έγιναν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, κανείς δεν διέβλεπε πως η κυβέρνηση του Αντώνη του Σαμαρά θα έθετε σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα της χώρας προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία» - Γιάνης Βαρουφάκης
Πρόκειται για απάντηση στην ερώτηση σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τη συνέπεια ως προς αυτές. Μια απάντηση που δείχνει πως, παρά το μεγαλείο του, ο Γιάνης ο Βαρουφάκης είναι κατά βάθος ένας άνθρωπος σαν όλους εμάς. Ένας άνθρωπος που, όπως όλοι εμείς, πίστευε πως ο Αντώνης ο Σαμαράς ήταν ένας οραματιστής που δρούσε με μοναδικό γνώμονα το καλό της χώρας του και όχι ένας αδίστακτος φύλαρχος που η λύσσα του για εξουσία και καρέκλα κυριαρχεί πάνω του όπως ο αναβάτης στο άλογο του ιπποδρόμου. Ποιος, άραγε, μπορεί να τον κατηγορήσει; Εγώ, τουλάχιστον, ακόμα πονάω από την πτώση μου από τα σύννεφα.

«Δεν ήθελα να γίνω πολιτικός. Δεν αγαπώ την καρέκλα μου. Ούτε ο πρωθυπουργός την αγαπάει τη δικιά του». - Γιάνης Βαρουφάκης
Το ότι ο απόλυτος Έλληνας υπουργός δεν αγαπάει την καρέκλα του το καταλάβαμε καλά τη στιγμή που ομολόγησε πως δεν θέλει να θυμάται πως είναι υπουργός. Άλλωστε στη νεότερη ελληνική ιστορία δεν νομίζω πως υπήρξε ποτέ υπουργός που να αγαπάει την καρέκλα του. Όλοι την ήθελαν για το σεξ. Και υπο αυτήν την έννοια ο όμορφος Γιάνης δεν αποτελεί εξαίρεση. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφο Τσίπρα ο οποίος, όπως και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί πριν από αυτόν, λύσσαξε να γίνει πρωθυπουργός αποκλειστικά και μόνο για το καλό τουτοπουτούτου (το λέμε ως μία λέξη για να ακούγεται πιο αφρικάνικο) και μπράβο του.

image
Ο Γιάνης ο Βαρουφάκης σε έναν μοναχικό περίπατο