2 Απρ 2015

Πότε συμφέρουν οι 100 δόσεις για τις οφειλές στα Ταμεία - Δώρα και παγίδες στο δρόμο για τη νέα ρύθμιση

Μείωση και μάλιστα σημαντική στα ποσά των μηνιαίων δόσεων μπορούν να πετύχουν 100.000 οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση χρεών, στην περίπτωση που επιλέξουν να μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση
πληρώνοντας το υπόλοιπο της οφειλής τους σε περισσότερες δόσεις.
Η μεταφορά από την παλιά στη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με τα παραδείγματα που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, κρύβει δυο δώρα αλλά και παγίδες που θα πρέπει να τις αποφύγουν οι οφειλέτες, ώστε να βγουν κερδισμένοι.
Τα οφέλη που θα αποκομίσουν όσοι μεταφερθούν από παλαιότερη στη νέα ρύθμιση είναι:
1.Κέρδος από τη μείωση του ποσού της οφειλής σε σχέση με αυτή που είχε καθοριστεί στην αρχική ρύθμιση. Η μείωση προέρχεται από τον επανυπολογισμό της υπολειπόμενης οφειλής με τις μειώσεις στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις που προβλέπουν οι δόσεις της νέας ρύθμισης. Η επιλογή αυτή συμφέρει όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων (ν. 4152/13) με μικρά ποσοστά μείωσης στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις και με υψηλό επιτόκιο 8,05%.
2.Κέρδος από το μπόνους που έδινε η προηγούμενη ρύθμιση (ν. 4305/14) για όσους ήταν συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων. Στην περίπτωση αυτή η μεταφορά στη νέα ρύθμιση του ν. 4321/15 συμφέρει μεν, αλλά μόνο στην περίπτωση που οι οφειλέτες επιλέξουν να πληρώσουν το υπόλοιπο χρέος τους σε περισσότερες δόσεις.
Η μεταφορά από παλιά σε νέα ρύθμιση όμως κρύβει και παγίδες, όπως για παράδειγμα ότι από τις δόσεις που θα επιλέξουν οι οφειλέτες αφαιρούνται οι μήνες που πληρώθηκαν. Αν δηλαδή ένας οφειλέτης πλήρωσε 16 δόσεις και θελήσει να μεταφερθεί στις 100 δόσεις της νέας ρύθμισης θα έχει στην πράξη 84 δόσεις καθώς από τις 100 θα αφαιρεθούν οι 16 που έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα.
Σε παγίδα και μάλιστα μεγάλη κινδυνεύουν να πέσουν  περίπου 30.000 συνεπείς οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμισης της νέας αρχής και πληρώνουν τις δόσεις τους στον ΟΑΕΕ.
Οι εν λόγω οφειλέτες παρότι είναι τακτικοί εντούτοις δεν έχουν επιβραβευθεί με τα μπόνους που δικαιούνται βάσει νόμου και υποχρεώνονται να πληρώνουν τις δόσεις τους με καπέλο επιτοκίου 8,05% αντί 4,56% και χωρίς την επιπλέον έκπτωση 20% στις προσαυξήσεις.
Αν μείνουν στην ίδια ρύθμιση μπορεί να διεκδικήσουν και να πάρουν τα μπόνους που δικαιούνται. Όσοι όμως θελήσουν να μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, τότε θα χάσουν το δικαίωμα να πάρουν τα μπόνους των μειωμένων δόσεων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr