26 Απρ 2015

Τζιχαντιστές εναντίον ανταρτών



Το Ισλαμικό Χαλιφάτο ανακοίνωσε επισήμως την παρουσία του στην εμπόλεμη Υεμένη, καθώς οι τζιχαντιστές ανέβασαν στο διαδίκτυο ένα βίντεο όπου απειλούν «να κόψουν τους λαιμούς» των σιιτών

ανταρτών Χούτι.  Όπως και τα περισσότερα βίντεο του χαλιφάτου, έτσι κι αυτό, διάρκειας 9 λεπτών, είναι επαγγελματικού επιπέδου από πλευράς λήψης και μοντάζ, με ψηφιακή επεξεργασία και... πιασάρικη μουσική.


​Στο βίντεο οι τζιχαντιστές κρατούν Καλάσνικοφ, πολυβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών, μερικά εκ των οποίων τα δοκιμάζουν μπροστά στην κάμερα
Δείχνει περίπου 20 πολεμιστές με πλήρη εξάρτυση να εκπαιδεύονται σε έρημο που βρίσκεται, υποτίθεται, κοντά στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά. Κρατούν Καλάσνικοφ, πολυβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών, μερικά εκ των οποίων τα δοκιμάζουν μπροστά στην κάμερα. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ομάδας καρφώνει τη μαύρη σημαία του χαλιφάτου στην άμμο και προειδοποιεί ότι οι στρατιώτες του έφτασαν στην Υεμένη για να κόψουν τους λαιμούς των Χούτι.



«Ήρθαμε στην Υεμένη, με άνδρες πεινασμένους για το αίμα σας, να εκδικηθούμε για λογαριασμό των σουνιτών και να πάρουμε πίσω τη γη που κατέλαβαν» λέει ο ίδιος στο βίντεο, σύμφωνα με τους «International Business Times».

Τo υλικό ανέβηκε την Παρασκευή, μία μέρα αφότου μια καινούρια μονάδα του Ισλαμικού Χαλιφάτου, η Πράσινη Ταξιαρχία, ανέλαβε την ευθύνη αιματηρής επίθεσης σε σιίτες αντάρτες.



Την Τετάρτη πέντε στρατιωτικοί των Χούτι σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην επαρχία Ιμπ της κεντρικής Υεμένης. Ήταν η δεύτερη επίθεση που ανέλαβε το χαλιφάτο στη χώρα μετά τον θάνατο 142 ανθρώπων και τον τραυματισμό 350 από σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας σε σιιτικά τζαμιά της Σαναά στις 20 Μαρτίου.
​Οι σουνίτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου και της Αλ Κάιντα, η οποία ήταν η κυρίαρχη οργάνωση τζιχαντιστών στην Υεμένη, θεωρούν τους σιίτες Χούτι αιρετικούς. Οι σουνίτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου και της Αλ Κάιντα, η οποία ήταν η κυρίαρχη οργάνωση τζιχαντιστών στην Υεμένη, θεωρούν τους σιίτες Χούτι αιρετικούς. Οι αντάρτες Χούτι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014, αναγκάζοντας τον σουνίτη πρόεδρο Αμπντ αλ Ραμπ Μανσούρ αλ Χαντί να διαφύγει στη Σαουδική Αραβία, και τώρα διεκδικούν τη στρατηγικής σημασίας πόλη λιμάνι του Άντεν.

Η Σαουδική Αραβία και οι σουνίτες Άραβες σύμμαχοί της βομβαρδίζουν τους σιίτες αντάρτες από τις 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 550 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των βομβαρδισμών.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

ζουγκλα