27 Απρ 2015

Τι απέγινε o ρωσικός αγωγός αερίου και τα 5 δισ. προκαταβολή -Γιατί σιωπά ο Λαφαζάνης [εικόνες].

Δεν ξαναμίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που θα περνούσε από την Ελλάδα και για τα 5 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα έπαιρνε η χώρα μας από τη Ρωσία ως προκαταβολή για τον Turkish (ή Greek) Stream.

Μίλερ-Τσίπρας χαμήλωσαν τον πήχυ
Η κυβέρνηση χαμήλωσε τον πήχυ των προσδοκιών και ξεχάστηκαν οι κυβερνητικές «διαρροές» για τα 5 δισ. ρωσικής προκαταβολής. Το σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει προκαταβολή, ούτε πιθανόν και αγωγός, έδωσε το ίδιο το αφεντικό της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, που συναντήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνάντηση έγινε σαφές ότι η συμφωνία παραμένει ιδιαίτερα ομιχλώδης και το ίδιο το έργο του αγωγού ιδιαίτερα πρώιμο. Παρά την προσπάθεια τόσο της ρωσικής όσο και της ελληνικής πλευράς να συντηρήσουν ψηλά το θέμα με δηλώσεις ότι «είμαστε σε καλό δρόμο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», συμφωνία για τον αγωγό δεν υπεγράφη, ενώ δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά σε προκαταβολές και άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.
Ηρθε για να δείξει ότι συντηρεί το θέμα
Ο κ. Μίλερ με την επίσκεψή του στην Αθήνα ήθελε προφανώς να στείλει, μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση από την ΕΕ της απόφασης για επιβολή προστίμων στην Gazprom, το δικό του μήνυμα στις Βρυξέλλες. Η Μόσχα δείχνει ότι συνεχίζει να συντηρεί ψηλά στην ατζέντα το θέμα και ότι αναζητά πάντα εναλλακτικές διαδρομές. Ο ίδιος ο κ. Μίλερ, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, είχε απειλήσει ακόμη και με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου την Ευρώπη από το 2019 και μετά, εάν η ΕΕ εμποδίσει την υλοποίηση του Turkish Stream.
Πέραν όμως των όποιων «λεονταρισμών», το θέμα είναι ότι εντείνονται οι πιέσεις που ασκούνται τόσο προς την Ελλάδα από ΗΠΑ και Βρυξέλλες όσο και προς την Gazprom από την Κομισιόν. Το αποτέλεσμα ήταν Μίλερ και Λαφαζάνης να ρίξουν αισθητά τους τόνους, από την Αθήνα.
Το αφεντικό της Gazprom περιορίστηκε έξω από το Μαξίμου σε γενικόλογες επισημάνσεις ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το σχέδιο, ενώ ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για τον αγωγό και ότι η ΕΕ δεν θα φέρει αντίρρηση στο έργο! «Δεν δικαιολογείται η ΕΕ να δίνει άδεια στον TAP και όχι σε ένα αγωγό που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα φτάνει ως τη FYROM και θα είναι στη βάση του κοινοτικού δικαίου», σημείωσε ο υπουργός.
(Η υπόκλιση Λαφαζάνη στον Μίλερ που προκάλεσε αντιδράσεις):

Δυσφορεί η Αριστερή Πλατφόρμα
Χτύπημα στην ελληνική κυβέρνηση ήταν η δήλωση του Κρεμλίνου το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι δεν πρόκειται να καταβάλει στην Ελλάδα προκαταβολή από μελλοντικά έσοδα για τον αγωγό. Αμεση ήταν η αντίδραση της πλευράς Λαφαζάνη, μέσω της ιστοσελίδας της iskra, η οποία προέτρεπε τη Μόσχα «να μην οπισθοχωρήσει σε πιέσεις και να προχωρήσει σε χειρονομίες που θα στέλνουν πολλαπλά μηνύματα».
Σε άρθρο με τίτλο «Το στοίχημα της επίσκεψης Μίλερ στην Αθήνα», ο αρθρογράφος αναρωτιόταν με νόημα αν θα γίνει ή όχι το άλμα στις ελληνορωσικές σχέσεις.
«Η ευθύνη για να γίνει αυτό το άλμα βαρύνει περισσότερο ή και κυρίως τη Μόσχα. Η Αθήνα μοιάζει αποφασισμένη. Αυτή που μάλλον πρέπει, στις σημερινές περιστάσεις, να δείξει τόλμη, διορατικότητα και αποφασιστικότητα είναι κυρίως η Ρωσία. Η Ρωσία δεν πρέπει την ύστατη στιγμή να ισορροπήσει ανάμεσα σε γερμανικές πιέσεις και δολώματα, αμερικάνικους εκφοβισμούς, δικές της ανασφάλειες και υποχωρητικές αντιλήψεις. Η Ρωσία οφείλει να αντιληφθεί το timing, τις ανάγκες που επιτάσσει και την ανάγκη να μην διστάσει, να μην οπισθοχωρήσει και να προχωρήσει σε μεγάλες χειρονομίες που θα στέλνουν πολλαπλά μηνύματα. Ο Mίλερ και οι άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν, οφείλουν να δουν μακρύτερα από τον περιορισμένο ορίζοντα των στενών και μυωπικών συμφερόντων της Ρωσίας», ανέφερε με πολύ νόημα η ιστοσελίδα.

O Πούτιν δήλωσε ότι χωρίς την έγκριση της ΕΕ αγωγός δεν υπάρχει
Η δεύτερη άρνηση στον αγωγό ήρθε από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κόμβος διανομής φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας είναι δυνατός, όπως και η διέλευση του αερίου αυτού μέσω της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως ένα τέτοιο σχέδιο, δεν εξαρτάται κυρίως από τη Ρωσία, αλλά από την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην καθιερωμένη απολογιστική του συνέντευξη για το πέρας του έτους.
Ο κόμβος «εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Θέλουν να έχουν από τη Ρωσία σταθερές, εγγυημένες, απολύτως κατανοητές και χωρίς κινδύνους από τη διακίνηση, προμήθειες ενεργειακών πηγών, τις οποίες χρειάζονται σε εξαιρετικό βαθμό; Υπέροχα, τότε θα εργαστούμε», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην πρόσφατή απόφασή του να ακυρώσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος επρόκειτο να διέρχεται μέσω της Βουλγαρίας και να καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη.
«Τότε μπορούμε μέσω της Ελλάδας να περάσουμε στην FYROM (σ.σ.: ο κ. Πούτιν χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία»), μπορούμε περαιτέρω να βγούμε στη Σερβία, μπορούμε και πάλι να φθάσουμε στο Μπάουμγκάρτεν στην Αυστρία. Δεν το επιθυμούν; Τότε δεν θα πάμε. Απλώς το ερώτημα είναι ότι φθηνότερες και πιο αξιόπιστες προμήθειες αερίου από εκείνες της Ρωσίας δεν υπάρχουν και στην εγγύς ιστορική προοπτική δεν προβλέπονται», παρατήρησε ο Ρώσος ηγέτης, υπογραμμίζοντας την αύξηση της τουρκικής οικονομίας και την ανάγκη για αποστολή μεγαλύτερων όγκων φυσικού αερίου στη γείτονα χώρα.

 iefimerida.gr