26 Μαΐ 2015

Προς συμφωνία με νέα 2μηνη παράταση – Θα παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές για να πληρωθεί το ΔΝΤ και το veto της Γερμαν


Στις 28 Μαίου θα υπάρξει Euro Working Group όπου θα εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα για τον χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι την συμφωνία
Μεταξύ 4-8 Ιουνίου εκτιμάται ότι θα κλείσει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ που θα περιλαμβάνει παραβίαση κόκκινων γραμμών από τον ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει συμβιβασμός με 2μηνη ή 4μηνη παράταση της δεύτερης δανειακής σύμβασης. 
(Κυκλοφορεί μια φήμη σε ορισμένους κύκλους που αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φθάσει έως τις 15 Ιουνίου - έχοντας πληρώσει τα 305 εκατ στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου - εξέλιξη που θα παρατείνει την αγωνία και θα επιδράσει αρνητικά μια παράταση στην χρηματιστηριακή αγορά)
Στις 28 Μαίου θα υπάρξει Euro Working Group όπου θα εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα για τον χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι την συμφωνία 
Παράλληλα θα υπάρξει τμηματοποίηση του ασφαλιστικού κάποια μέτρα τώρα και κάποια αργότερα που θα ενταχθούν στο τρίτο δάνειο που θα διαπραγματευτεί η Ελλάδα με τους δανειστές. 
Με βάση πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν ορισμένες από τις προθέσεις των δανειστών ειδικά του ΔΝΤ τονίζεται ότι «είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα όταν σε ένα μήνα τέλη Ιουνίου ολοκληρώνεται η δεύτερη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Το δεύτερο δάνειο, η σύμβαση και το μνημόνιο που περικλείονται λήγουν τέλη Ιουνίου του 2015 και εκ των πραγμάτων η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη εστιάζεται στην 5η αξιολόγηση δηλαδή στο υφιστάμενο δάνειο. 
Συν τοις άλλοις η χρηματοδότηση της Ελλάδος θα προέλθει από το δεύτερο δάνειο και επειδή τα χρονικά περιθώρια έχουν μηδενιστεί και για να μην χαθούν τα εναπομείναντα κεφάλαια του δεύτερου δανείου θα υπάρξει παράταση.
Μέχρι τώρα η ΕΕ έχει αποδεχθεί δίμηνη παράταση στην κυβέρνηση Σαμαρά και 4μηνη παράταση στην κυβέρνηση Τσίπρα. 
Με την νέα την 3η κατά σειρά παράταση της δεύτερης δανειακής σύμβασης δίδεται χρόνος 
1)Η Ελλάδα να αναδιοργανωθεί και να πληρώσει όλες τις εκκρεμείς υποχρεώσεις της 
2)Θα υποχρεωθεί να δεσμευθεί όχι μόνο για τα μέτρα που θα ψηφίσει άμεσα αλλά και για τα μέτρα που θα υλοποιήσει μελλοντικά 
3)Η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί χωρίς να χάσει τα δικαιώματα της επί των 7,2 δισεκ. που λήγουν τέλη Ιουνίου του 2015 μαζί και των υπολοίπων πηγών χρηματοδότησης. 
Η Γερμανία ωστόσο έχει σοβαρές ενστάσεις φθάνοντας στα όρια του veto καθώς ανησυχεί για το εξής. 
Αν υπάρξει π.χ. 2μηνη ή 4μηνη νέα παράταση της δεύτερης δανειακής σύμβασης δηλαδή παραταθεί το μνημόνιο έως τον Αύγουστο ή έως τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα έχει πάρει τα χρήματα, θα έχει πληρώσει τις μεγάλες λήξεις ομολόγων και το ΔΝΤ και εν συνεχεία μπορεί να φανεί σκόπιμα ασυνεπείς και να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. 
Η Γερμανία φοβάται μήπως όταν η Ελλάδα λάβει την χρηματοδότηση ξεπεράσει τον σκόπελο του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου και εν συνεχεία φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις – δεσμεύσεις της. 
Η Γερμανία θέλει να δεσμεύσει την Ελλάδα ώστε με κάθε τρόπο να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, για τον λόγο αυτό επιμένει όλες οι μεταρρυθμίσεις να περάσουν άμεσα από την Βουλή και για τον λόγο αυτό τάσσεται κατά της τμηματοποίησης των μέτρων. 

Οι επιλογές είναι τρεις αλλά η λύση μια για την Ελλάδα μόνο η συμφωνία 

Οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης άπαξ και πρέπει να πληρώσει 1,53 δισεκ. τον Ιούνιο σε 4 δόσεις στο ΔΝΤ είναι μόνο δύο και πλέον καλείται ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις. 
Οι επιλογές είναι τρεις 
1)Επιλογή πρώτη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το μνημόνιο και συμφωνεί με την ΕΕ και συνολικά τους πιστωτές για γενναίες μεταρρυθμίσεις και έναντι αυτής της συμφωνίας λαμβάνει τμηματική χρηματοδότηση. 
2)Επιλογή δεύτερη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρισκάρει να μην πληρώσει το ΔΝΤ που αυτό συνεπάγεται στάση πληρωμών, επικρατεί χάος και σοκ και η Ελλάδα σύρεται σε εξευτελιστική συμφωνία πολύ χειρότερη από το μνημόνιο. 
3)Επιλογή τρίτη 
Η Ελλάδα ρισκάρει και έρχεται σε πλήρη ρήξη με την ΕΕ δρομολογώντας το σκηνικό της επόμενης ημέρας. 
Η καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας θα είναι μη αναστρέψιμη. 
Η χώρα θα έχει χρεοκοπήσει και μαζί οικονομία και κοινωνία. 
Είναι 1000% βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει τον δρόμο της λογικής και θα αποδεχθεί το μνημόνιο, επιτυγχάνοντας μια συμφωνία, ένα συμβιβασμό που θα απομακρύνει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. 
Η κυβέρνηση έχει 3 σενάρια μόνο η συμφωνία είναι η αξιοπρεπής λύση για τους έλληνες όλα οι υπόλοιπες επιλογές είναι εθνοκτόνες θα είναι η απόλυτη καταστροφή.
Με βάση πληροφορίες η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Τσίπρας έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να πάμε σε συμφωνία μια λύση λυτρωτική για την οικονομία. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει τεράστιας κοινωνικής αποδοχής κοντά στα 45% έναντι της ΝΔ που είναι καθηλωμένη στο 20% με 21%. 
Η κοινωνία επικροτεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί διαπραγματεύεται.
Στο τέλος η διαπραγμάτευση πάλι σε μνημόνιο καταλήγει αλλά η διαφορά από την ΝΔ είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποδέχθηκε τα πάντα αμαχητί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται ακόμη και αν σύρεται σε μνημονική συμφωνία. 
Το πολιτικό και κοινωνικό προβάδισμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει μπορεί να μειωθεί αλλά θα παραμείνει προβάδισμα έναντι της ΝΔ.

www.bankingnews.gr