25 Μαΐ 2015

Μίση και πάθη επί άγνωστης συμφωνίας – Ξεκαθαρίζει το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα

Ήταν ένα Σαββατοκύριακο εκτόνωσης. Για τους προεδρικούς, για τα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας, για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (που σήκωσε το γάντι κι απάντησε....
στον Αλέξη Τσίπρα για την ΕΡΤ και το Λάμπη Ταγματάρχη) και για τον πρωθυπουργό.
Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα στη διάρκεια του διημέρου στο Κάραβελ; Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να φέρει ένα κόμμα σε ομαδική ψυχανάλυση, όπου βουλευτές και στελέχη τοποθετούνταν επί μιας συμφωνίας, το αντικείμενο της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, δεν έχει καν διαμορφωθεί!
Τελικά βγήκαν όλοι ικανοποιημένοι. Οι προεδρικοί, διότι εγκρίθηκε -κατά πλειοψηφία- το κείμενο της πολιτικής απόφασης που περιγράφει το περίγραμμα της συμφωνίας που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση και συνοψίζεται στα εξής: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όχι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση χρέους και ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις.
Ενισχυμένη όμως βγήκε και η Αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που κατέγραψε 75 ψήφους υπέρ, στην πρότασή της για ρήξη εάν οι δανειστές επιμείνουν σε μια ταπεινωτική συμφωνία. Αυτό ίσως ήταν και η επιδίωξη της Αριστερής πλατφόρμας που συνεχίζει να εκφράζει τις απόψεις της μειοψηφίας στο κυβερνών κόμμα χωρίς να καταγράφει απώλεια δυνάμεων, τουλάχιστον στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ενώ έβαλε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των εκλογών ως εναλλακτική πρόταση για το κυβερνών κόμμα, σε περίπτωση που η συμφωνία ξεφεύγει από τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση μπαίνει πλέον στην πιο κρίσιμη βδομάδα των διαπραγματεύσεων με κυβερνητικό στέλεχος να επισημαίνει ότι από την Τρίτη ξεκινά και πάλι η διαδικασία στο Brussels Group για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με το χρόνο πλέον να πιέζει ασφυκτικά, λίγο πριν την ημερομηνία σταθμό της 5ης Ιουνίου, ημερομηνία αποπληρωμής της δόσης του ΔΝΤ. Έτερο κυβερνητικό στέλεχος ενημέρωσε ότι κομμάτια της συμφωνία γράφονται ήδη - στα σημεία τουλάχιστον που σημειώνεται συμφωνία.
Κανένας πάντως -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- από τους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν γνωρίζει το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας που θα κληθεί τις επόμενες βδομάδες να ψηφίσει η βουλή, εκεί όπου πλέον μεταφέρεται το πεδίο της σύγκρουσης για το επόμενο διάστημα. Εκεί που θα κριθεί και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, ή εκεί που θα διαμορφωθούν οι όροι για το νέο πολιτικό περιβάλλον που μπορεί να προκύψει από την ψήφιση ή μη της επικείμενης συμφωνίας.
Φωτογραφία: Eurokinissi
http://www.koolnews.gr/