23 Μαΐ 2015

Καζάνι που βράζει η Τουρκία, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές: Βόμβες, απειλές και η αγωνία του Ερντογάν για την αυτοδυναμία


Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία της 7ης Ιουνίου θα είναι ίσως οι σημαντικότερες για τον Τούρκο πρόεδρο– αν το κόμμα του  εξασφαλίσει τα 2/3...
των ψήφων, ο Ταγίπ Ερντογάν θα μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδρικό,  αποκτώντας  υπερεξουσίες που θα τον κάνουν κυριολεκτικά έναν σύγχρονο Σουλτάνο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προμηνύουν έναν δύσκολο αγώνα. Κάποιες μάλιστα βλέπουν ακόμη και κυβέρνηση συνεργασίας,  καθώς οι Κούρδοι φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ότι η  δημοτικότητα του κόμματος του Ερντογάν, μειώθηκε στο 40,5% ( σε σχέση με το 49,8% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές), στην Τουρκία μυρίζει μπαρούτι.
Το φιλοκουρδικό Λαϊκο Δημοκρατικο Κόμμα(HDP) φαίνεται ότι εξασφαλίζει έδρα, στερώντας από το AKP - το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης -  την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3. Βρίσκεται στο 11,5%, πάνω από το όριο του 10% που απαιτείται για να εξασφαλίσει ένα κόμμα την είσοδό του στη βουλή.

Επίσης, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 29%, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) μικρότερο του 15%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι συγκρούσεις, οι βομβιστικές επιθέσεις σε γραφεία κομμάτων και δημάρχων και οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης είναι σχεδόν καθημερινά φαινόμενα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες  σημειώθηκαν στην Τουρκία δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον γραφείων του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις νότιες επαρχίες των Αδάνων και της Μερσίνης, μια επίθεση με βόμβα κρότου ενάντια σε γραφεία του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην επαρχία Μαρτίν στα νοτιοανατολικά καθώς και μια ένοπλη δολοφονική επίθεση εναντίον δημάρχου του AKP στα δυτικά της χώρας που άφησε πίσω της δύο σοβαρά τραυματίες (τον δήμαρχο και τον σωματοφύλακά του).
Οι εκπρόσωποι των κόμματων οξύνουν ακόμα περισσότερο τα πνεύματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, που απείλησε ζωντανά στην τηλεόραση να σκοτώσει όποιον «ακουμπήσει» τον Πρόεδρο: «Έχω δύο πιστόλια και σφαίρες. Μέχρι να πεθάνω η να με σκοτώσουν,  κανείς δεν θα μπορέσει να ακουμπήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο αυτής της χώρας. Υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες σαν και εμένα»….
Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη
http://www.koolnews.gr/