5 Μαΐ 2015

Διακόπτει την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων γερμανική φαρμακευτική στο ΕΣΥ

Τη διακοπή της προμήθειας των δημόσιων νοσοκομείων με συγκεκριμένες κατηγορίες σκευασμάτων (ορών) ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρία ....
Fresenius Kabi Hellas, θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής, επιχειρώντας να μειώσει την έκθεσή της στην επισφαλή όπως τη χαρακτηρίζει ελληνική αγορά.
 
Ειδικότερα, ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει τα δημόσια νοσοκομεία με τα πρωτότυπα σκευάσματα που διαθέτει στον τομέα της κλινικής διατροφής (εντερική και παρεντερική διατροφή) καθώς και με τα κολλοειδή υποκατάστασης όγκων αίματος, και ότι διακόπτει την προμήθεια 6 κατηγοριών ορών για νοσοκομειακή χρήση. Αναφορικά με τα ενδοφλέβια γενόσημα για τη θεραπεία χρονίων παθήσεων ενημερώνει ότι θα διακινούνται μέσω άλλης εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση η εταιρία δίνει στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία περιθώριο τριών μηνών ώστε να βρουν άλλους προμηθευτές για τα σκευάσματα που αποσύρονται. Σημειώνεται ότι με παρόμοια επιστολή είχε προειδοποιήσει για την «απόσυρση» φαρμάκων της η Fresenius Kabi Hellas τους φορείς του ΕΣΥ και τους φαρμάκου το 2012, χωρίς να χρειαστεί να διακόψει τελικά τη ροή της φαρμακευτικής τροφοδοσίας.  
 
Σε επιστολή που απέστειλε η διοίκηση της εταιρίας αρμοδίως, στις φαρμακαποθήκες και τα δημόσια νοσοκομεία, εξηγεί την απόφασή της επικαλούμενη «την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και στη φαρμακευτική αγορά από τις αρχές της χρονιάς και τη μη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κλίματος, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας». Αναφέρει ωστόσο πως πρόκειται για μια απόφαση που βρίσκεται «υπό συνεχή αναθεώρηση» και πώς εάν ομαλοποιηθούν οι πληρωμές από τα νοσοκομεία, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει κανονικά την προμήθεια.
 
Η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά της παρεντερικής διατροφής και των υποκαταστάτων όγκου αίματος και ήταν αυτή, που έθεσε τις αρχές λειτουργίας της κατ' οίκον νοσηλείας στην Ελλάδα.