3 Μαΐ 2015

Επείγον: Η κυβέρνηση βιάζεται τώρα για συμφωνία-πακέτο μέσα στον Μάιο...


Αλλαγή στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες, προσβλέπει πλέον σε συμφωνία πακέτο μέσα στον Μάιο, καθώς ο χρόνος έχει..
περάσει και αναζητείται μία συνολική λύση.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, συζητείται στην σύσκεψη που πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την συμμετοχή των Βαρουφάκη, Σταθάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτου.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, περιλαμβάνει ένα πρώτο σύντομο στάδιο που θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, όταν και θα συνεδριάσουν Brussels Group και Euro Working Group.
H κυβέρνηση αναμένει να διαπιστωθεί πρόοδος και να δοθεί μια πρώτη ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα, μέσω ΕΚΤ.
Στο 2ο στάδιο, η ελληνική πλευρά θα φέρει τη συζήτηση για συνολική συμφωνία ένα μήνα μπροστά. Αντί για Ιούνιο, ο στόχος είναι στο πρώτο 20ημερο του Μαΐου, να έχουν κλείσει όλα τα θέματα.
Επομένως, πλέον δεν μιλάμε για ενδιάμεση συμφωνία, αλλά για μια συμφωνία πακέτο, που ίσως βάλει οριστικά τέλος στην αβεβαιότητα

Θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες
H Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ενθαρρυντικές» διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα εφαρμόσει η Αθήνα, ανέφεραν σήμερα δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι διαβουλεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να συνεχιστούν αύριο και «πιθανόν (θα διαρκέσουν) έως την Τετάρτη», επισήμαναν οι δύο αυτές πηγές.
«Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές.
«Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή.
«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε η πηγή.
Και η δεύτερη πηγή της ΕΕ επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων». Όμως «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα» προσέθεσε η ίδια πηγή.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)