6 Μαΐ 2015

Ακόμη και η Ζωή «καρφώνει» την κυβέρνηση για την κατάργηση της Διαύγειας

«Δεν τηρεί τις συνταγματικές προϋποθέσεις» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας - Δαπάνες δακοκτονίας, αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ......ΕΛΓΑ, παύση διώξεων κατά δημάρχων, προσλήψεις, μετατάξεις, αποσπάσεις στις άσχετες τροπολογίες - Τις υπεραμύνθηκαν Μάρδας, Κατρούγκαλος και Βούτσης

“Φωτιές” άναψαν οι δεκάδες βουλευτικές τροπολογίες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ενώ η προσθήκη για τη Διαύγεια από το υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.   Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι  υπουργοί απέρριψαν, από το βήμα της Βουλής, τις κατηγορίες ότι “ξηλώνουν”  με τροπολογία πόντο πόντο το "πουλόβερ" της Διαύγειας, αλλά επιδιώκουν να διευκολύνει τη διοίκηση.  Η ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ακολουθώντας το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για 13 βουλευτικές τροπολογίες και δύο υπουργικές, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη το μεσημέρι (και επί των άρθρων). Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Ολομέλεια συζητείται και το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό.



Πολιτική σημασία έχει η κίνηση της προέδρου της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κόντρα στην κυβέρνηση -και μετά τη μία τα ξημερώματα- ζήτησε την απόσυρση τριών υπουργικών τροπολογιών, καθώς, όπως εκτίμησε, δεν τηρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό και “δεν πρέπει να το αδικήσουμε. Και θα το αδικήσουμε αν επιτρέψουμε να παρεισφρύσουν αβλεψίες”.

Υπογράμμισε πως ο  ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες για να μην καταπατούνται οι θεσμοί και το Σύνταγμα. Αφορούν την χρηματοδότηση των κομμάτων, τη Διαύγεια και την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να έχουν αποχωρήσει η πλειοψηφία των παρόντων αποφάνθηκε ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτές και συνεπώς να εισαχθούν κανονικά προς ψήφιση την Τετάρτη το μεσημέρι.  Οι υπουργοί κ.κ. Βούτσης και Κατρούγκαλος υποστήριξαν πως υπάρχουν λόγοι που  καθιστούν ορθά κατατεθειμένες τις τροπολογίες, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης  τόνισε ότι οι τροπολογίες ήταν γνωστές από το πρωί και θεώρησε μη ορθή την επιλογή της προέδρου να θέσει ζήτημα.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον υπουργό κ. Γιώργο Κατρούγκαλο ότι ο ίδιος κρύβεται πίσω από τις συνολικά 15 "βουλευτικές, ρουσφετολογικές τροπολογίες", ενώ από τη συζήτηση απουσίαζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, καθώς επέμειναν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της εμπλοκής του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εργαζομένους με την προηγούμενη δικηγορική του ιδιότητα. "Είναι φανερό ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες σε βουλευτές του κόμματος σας για να μην συζητηθούν ούτε στην Επιτροπή ούτε στην Ολομέλεια για αυτό και δεν τις υποστήριξαν όπως όφειλαν", υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της προέδρου της Βουλής για τον τρόπο που κατατίθενται οι τροπολογίες. Μετά από αλληλοκατηγορίες για πελατειακό κράτος αποχώρησε και η Ν.Δ. από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Δημόσια Διοίκηση. 


Υπεραμύνονται του ν/σ και της τροπολογίας για τη Διαύγεια Μάρδας, Κατρούγκαλος, Βούτσης 
Παρά τις αντιδράσεις ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας απέρριψε  τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι με αυτή την κίνηση καταργείται ουσιαστικά η «Διαύγεια» και επέμεινε στην ορθότητα της ρύθμισης.  Eξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τη διοίκηση καθώς μεταθέτει το χρόνο ανακοίνωσης των πληρωμών και το αιτιολόγησε επικαλούμενος πιέσεις μονάδων που ασχολούνται με τη διαχείριση, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες. «Δημιουργείται καταρχάς μια εντύπωση ότι θα καταργήσουμε την ανάρτηση στη Δι@ύγεια. Απλά και μόνο μετατίθεται ο χρόνος ανάρτησης στη Διαύγεια», είπε ο κ. Μάρδας, επισημαίνοντας πως «δεν είναι θέμα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους». Στελέχη από  το υπουργείο Οικονομικών- σχετικά με την τροπολογία -αναφέρουν φορείς που για παράδειγμα πρέπει να «περάσουν» ηλεκτρονικά ένα τιμολόγιο με ημερομηνία 31.12 και ουσιαστικά αυτό που εξηγούν είναι ότι όταν κόβεται εκείνη τη μέρα ένα τιμολόγιο καταγράφεται τον Ιανουάριο κάτι που θέλουν να κάνει και το Δημόσιο. 
  
Ο υπουργός κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως θεωρεί από τις θετικές μεταρρυθμίσεις εκείνη της Διαύγειας και εξήγησε σχετικώς με την τροπολογία που έκανε δεκτή ότι αφορά σε μία μόνο κατηγορία ανακλητικών πράξεων του υπουργείου, όπως η μεταφορά των κονδυλίων που δεν εξαντλήθηκαν στην επόμενη χρονιά. «Δεν πρόκειται για ξήλωμα του πουλόβερ της Διαύγειας και έχετε την απόλυτη δέσμευσή μου ότι η Διαύγεια θα γίνει σεβαστή ως τρόπος προστασίας της Διαφάνειας και της λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης», υπογράμμισε.  «Αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο; Φαύλος ή υποκριτής πολιτικός; Ακούμε από εκπροσώπους του πελατειακού κράτους κριτική. Είναι υποκρισία όταν οι θύτες που δημιούργησαν την πατρωνία να κατηγορούν τα θύματά τους για το θεσμικό αίσχος που δημιούργησαν. Στο γραφείο μου ήρθαν καθαρίστριες σχολείων. Ποιος από εσας θα πάει να καθαρίσει τουαλέτες με 250 ευρώ;». 

Απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: «Αν θέλετε να φύγετε , φύγετε, αλλά αποδεικνύετε ότι είστε κληρονόμοι του αμαρτωλού παρελθόντος». Παίρνοντας το λόγο ξανά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι από όσα είπατε πως με αποκαλείται υποκριτή, άρα το χαρακτηρισμό φαύλος τον κρατάτε για τον εαυτό σας».

Νωρίτερα, ο κ. Βασίλης Κικίλιας κατήγγειλε την κυβέρνηση για ρητορική διχασμού που τορπιλίζει κάθε περιθώριο συναίνεσης.  Απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, σημείωσε: «Μας είπατε «πέμπτη φάλαγγα των δανειστών», «μακρύ χέρι των συμφερόντων», «υπηρέτες των διαπλεκόμενων καναλαρχών» κ.λπ. Μας είπατε «συνεργαζόμενους με αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα από το εξωτερικό. Και τι δεν έχετε πει αυτούς τους τρεις μήνες! Έχετε αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση της κυβέρνησης, όχι όμως στο επίπεδο των επιχειρημάτων, αλλά στο επίπεδο της κατασυκοφάντησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης -σας επαναλαμβάνω- στη βάση του διχασμού, της μισαλλοδοξίας και μιας προπαγάνδας. Και από την άλλη μάς ζητάτε να ομονοήσουμε στην εθνική προσπάθεια.  Σας προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση τη στήριξη αυτή προκειμένου να σωθεί η χώρα και εσείς επανέρχεστε ξανά σε επιτροπές και ολομέλειες με αυτήν τη φρασεολογία».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε: «Πέμπτη φάλαγγα» δεν σας έχω πει εγώ. Γι’ αυτό σας λέω, ανατρέξτε στα πρακτικά για να δείτε αν οτιδήποτε από αυτά που είπατε τα έχω αναφέρει εγώ. Για τη δε τελευταία συνεδρίαση που είπατε, είχα πει ότι το «μακρύ σας χέρι» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα κοπεί από τη ρίζα. Αν αυτό αποτελεί ύβρη και σας κάνει να εξοργίζεστε, λυπάμαι… Ούτε υπηρέτες, ούτε πράκτορες ούτε τίποτα δεν σας έχω πει».

Αναφερόμενος στις τροπολογίες ο υπουργός Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «είναι πολύ μικρό μέρος από αυτές που θα μπορούσαν να κατατεθούν αν υπήρχε μεγαλύτερη δημοσιονομική δυνατότητα για την αποκατάσταση όσων είχαν σφόδρα αδικηθεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις».


Κριτική από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι 
 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου παραβιάζοντας την αυτονομία των Ανεξάρτητων Αρχών και την λειτουργία της Διαύγεια.  Αναφορικά με τον κ. Κατρούγκαλο είπε ότι «έχει πρόβλημα θεσμικής αξιοπιστίας» ενώ για τον κ. Βούτση σημείωσε « Είναι εδώ και παρεμβαίνει (σ.σ. Ολομέλεια) σε όλους τους υπουργούς που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα του  ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν εδώ και στον κ. Παρασκευόπουλο ως πανεπόπτης υπουργός Εσωτερικών».  «Είναι σημαντικό να προστατέψουμε τη Δι@ύγεια που με την ανάρτηση στο διαδίκτυο εξασφαλίζει τη διαφάνεια των πράξεων», πρόσθεσε. Το ΠΑΣΟΚ δια του εισηγητή του Ανδρέα Λοβέρδου επανέφερε το θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για τον κ. Κατρούγκαλο επικαλούμενο τα δημοσιεύματα που θέλουν τον υπουργό να έχει συνάψει ιδιωτικά συμφωνητικά με προμήθεια 12% με εργαζομένους που σήμερα ευνοούνται από το νομοσχέδιο που ο ίδιος εισάγει.  Επισήμανε μάλιστα πως από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν αντικαθιστά τον υπουργό στην συγκεκριμένη συζήτηση το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί.

Τόσο ο εισηγητής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρακατσούλης και Χάρης Θεοχάρης, έκαναν λόγο για "μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτικού τους βίου". Να μην πειραχτεί ο νόμος της Διαύγειας, έκανε έκκληση ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού. «Να αποσύρετε τη διάταξη αυτή γιατί κάνετε πολύ μεγαλύτερη ζημιά από το θέμα το οποίο υποτίθεται λύνετε», τόνισε ο κ. Καρκατσούλης, αναφερόμενος στην αρχή της αναλογικότητας που υπάρχει στη Νομική. «Χτυπάτε ένα σπουργίτι με ένα κανόνι», επεσήμανε. 
   
“Είχαμε ένα γερασμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο τουλάχιστον είχε φτάσει στο 2000 και εσείς ξαναγυρίζετε στο ’80. Πού είναι οι τομές; Πού είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όταν έρχεστε και καταστρατηγείτε τη «Διαύγεια»; Και δεν ντρέπεστε; Είχαν γίνει προσπάθειες από την προηγούμενη Κυβέρνηση και τις πήρε πίσω. Τουλάχιστον ντράπηκε. Και τώρα μας φέρνετε τη «Διαύγεια»;”, τόνισε χαρακτηστικά ο κ. Θεοχάρης. “Δηλαδή, τη στιγμή που υπογράφεται μια απόφαση δεν μπορεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να τη βγάζει και στη «Διαύγεια» την ίδια μέρα, στις 31 Δεκεμβρίου; Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα! Τι άλλο θα ακούσουμε;”, αναρωτήθηκε. 


Οι 15 τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων:

•          Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.

•          Δαπάνες δακοκτονίας έτους 2014.

•          Αναγνώριση προυπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.

•          Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

•          Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.

•          Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

•          Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.

•          Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

•          Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.

•          Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

•          Πρόσληψη  προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.


Αντιδράσεις για τη Διαύγεια και εκτός Βουλής
Σημειώνεται ότι η Διαύγεια θεσμοθετήθηκε επί Γ. Παπανδρέου πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης.  Όντας ένας εκ των ιδρυτών-εμπνευστών του συστήματος, ο κ. Ραγκούσης κάνει λόγο για αδιαμφισβήτητο βάναυσο πλήγμα στην «πεμπτουσία της Δι@ύγειας» και τονίζει ότι  «θα βυθιστεί ξανά στο σκοτάδι της αδιαφάνειας ένας κρίσιμος οικονομικός τομέας της λειτουργίας του κράτους».

«Τι έγιναν οι προεκλογικές δεσμέυσεις του Τσίπρα για ενίσχυση της Διαύγειας» αναρωτιέται με δήλωσή της στο facebook η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχολιάζοντας «πως άρχισε το ξήλωμα της Δι@ύγειας με τροπολογία».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση ξεκίνησε το ξήλωμα του πουλόβερ με τη Διαύγεια, σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού» σημειώνει η κυρία Χριστοφιλοπούλου και εξηγεί πως ο νόμος με τον οποίο προβλέπεται ότι οι διοικητικές πράξεις, ιδίως όσες αφορούν δημόσιες δαπάνες, αποκτούν ισχύ μόνο μέσω της ανάρτησής τους στη Διαύγεια, είναι ένα «κεκτημένο» που πρέπει να διαφυλαχθεί. 

Θέση για την αλλαγή του καθεστώτος στην υποχρέωση δημοσιοποίησης των δαπανών του Δημοσίου πήρε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Όπως τόνισε στο Facebook, η κάθε κυβέρνηση αντί να παρακάμπτει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, θα έπρεπε να την αναβαθμίσουν και να τη διευρύνουν, προσθέτοντας ότι η περιφέρειά του θα συνεχίσει να αναρτά κάθε πράξη και δαπάνη στο διαδίκτυο.

«Ξηλώνουν τον πρώτο πόντο από το "πουλόβερ" της Διαύγειας... Ανοίγουν το ασκό του Αιόλου» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, Διομήδης Σπινέλλης, με αφορμή τροπολογία της κυβέρνησης που φαίνεται να αλλάζει το καθεστώς στην υποχρέωση δημοσιοποίησης των δαπανών του Δημοσίου.

«Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που υπονομεύει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας ως κεντρικού εργαλείου για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων.

πρωτο θεμα