27 Μαΐ 2015

«ΤΡΕΜΟΥΝ» ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ! Απανωτά τα «φάουλ» του Βαρουφάκη


barouakis ekroes
Πανικός επικράτησε για ακόμα μία φορά στις ελληνικές τράπεζες μετά το άκουσμα της δήλωσης Βαρουφάκη περί επιβολής φόρου («μικρού τέλους» όπως είπε χαρακτηριστικά)
στις αναλήψεις από τα ΑΤΜs.
Βέβαια, είχε προηγηθεί η προαναγγελία ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αφορολόγητων καταθέσεων με συντελεστή 15% αν βρίσκονται στο εξωτερικό και 30% αν βρίσκονται στις εγχώριες τράπεζες.
Οι δυο αυτές «εξαγγελίες» ήταν αρκετές για να «ανάψουν» τα τηλέφωνα τόσο στις τράπεζες όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τα τραπεζικά στελέχη ζητούσαν -σύμφωνα με πληροφορίες- περαιτέρω διευκρινίσεις για το «τι μέλλει γενέσθαι». Μάλιστα, τα ίδια στελέχη επεσήμαιναν σε όλους τους τόνους ότι με αυτό τον τρόπο αντί να περιοριστεί το κύμα των εκροών καταθέσεων, ενισχύεται… Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις τράπεζες έχουν βγάλει φτερά -από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι τις αρχές Μαΐου- περί τα 35 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για κατά την περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 23 δισ. ευρώ. «Οι προθέσεις αυτού του τύπου δεν προαναγγέλλονται, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να σπείρουν τον πανικό» επισημαίνουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη. «Οι καταθέσεις αποτελούν τον πλέον ευαίσθητο κρίκο της οικονομίας και το παρελθόν, πρόσφατο και μη, έχει αποδείξει ότι αρκεί μία σπίθα για να γίνει το μπαμ», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Η… διπλή γκάφα
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως έκανε ακόμα γκάφα, διπλή για την ακρίβεια… Την ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση πασχίζει να διαλύσει την ανησυχία των πολιτών για ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και οι τραπεζίτες παρακολουθούν με ανησυχία τις εκροές καταθέσεων, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών εγείρει θέμα φορολόγησης των αναλήψεων από τα ΑΤΜ και φέρεται να προκρίνει την επιβράβευση όσων έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό με μικρότερο φόρο σε σχέση με όσους άφησαν τα κεφάλαια τους στις ελληνικές τράπεζες.
Σημειωτέον δε ότι τα περί επιβολής φόρου στα ΑΤΜs μαζεύτηκε έπειτα από δυο ώρες και αφού είχε προηγηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του κ. Βαρουφάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, τα περί φορολόγισης των αδήλωτων καταθέσεων παραμένουν…
Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Αν γίνει πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης και όποιος έχει «μαύρο» χρήμα σε ελληνικές τράπεζες κληθεί να πληρώσει διπλάσιο φόρο σε σχέση με όποιον διατηρεί «κρυφές» καταθέσεις στο εξωτερικό, γιατί να μην βγάλει τα χρήματα του στο εξωτερικό;
Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικοί κύκλοι δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους με το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη παίζουν με τις καταθέσεις και προτείνουν ο συντελεστής να είναι ενιαίος είτε στο 15% είτε σε οποιοδήποτε άλλο ποσοστό αποφασίσει η κυβέρνηση και όχι διπλός. Κι αυτό διότι, όπως υπογραμμίζουν, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τις ελληνικές τράπεζες καθώς οι «ύποπτοι» καταθέτες θα σηκώσουν τα λεφτά τους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με κατεύθυνση τις τράπεζες του εξωτερικού προκειμένου να φορολογηθούν με 15% και όχι με 30% που προτείνει η κυβέρνηση.
«Και οι δύο κατηγορίες, δηλαδή όσοι έχουν τα λεφτά τους στο εσωτερικό και εκείνοι που τα έχουν στο εξωτερικό, έχουν διαπράξει το ίδιο αδίκημα, της φοροδιαφυγής», τονίζουν τραπεζικά στελέχη. Ωστόσο, όπως λένε: «Υπάρχει μία διαφορά. Ο ένας τα σήκωσε από την Ελλάδα και ο άλλος τα κράτησε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στηρίζοντας εμμέσως την ελληνική οικονομία…».
http://www.crashonline.gr/