25 Μαΐ 2015

Χωρισμένη στα δύο η Νέα Δημοκρατία Ποιοι ψηφίζουν και ποιοι όχι την ενδεχόμενη συμφωνία

Του Γιώργου Σιαδήμα - εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Στα δύο είναι χωρισμένη η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα σε σχέση με τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς αποδέχθηκε μεν στο
Πολιτικό Συμβούλιο τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να ακουστούν όλες οι απόψεις των βουλευτών, αλλά την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει ότι την τελική απόφαση θα την πάρει αυτός. Από την άλλη, οι αμφισβητίες του δεν πρόκειται να αφήσουν χαμένη την ευκαιρία και ετοιμάζονται για νέο γύρο αντιπαράθεσης με την ηγετική ομάδα. «Οι βουλευτές θα αποφασίσουν και όχι ένας κλειστός κύκλος» λένε οι δελφίνοι. «Κάλπη δεν θα στηθεί. Το κόμμα έχει πρόεδρο, ο οποίος θα πάρει και την ευθύνη» ανταπαντούν βουλευτές που στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά.
Με τα έως τώρα δεδομένα, η Συγγρού προσανατολίζεται στην καταψήφιση της συμφωνίας, αν και οι πιέσεις που θα ασκηθούν από κορυφαία στελέχη του κόμματος αλλά και από τους Ευρωπαίους συντηρητικούς είναι βέβαιο ότι θα κάνουν τον κ. Σαμαρά να μην πάρει ελαφρά τη καρδία την όποια απόφαση.
Με την ηγετική ομάδα συντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Σταμάτης, Μάκης Γιακουμάτος, Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Βρούτσης, Θανάσης Μπούρας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Κώστας Τασούλας, Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Στύλιος, Λευτέρης Αυγενάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Φωτεινή Αραμπατζή, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Απόστολος Βεσυρόπουλος και οι βουλευτές Επικρατείας Θόδωρος Φορτσάκης, Βασίλης Οικονόμου και Νίκη Κεραμέως.
Η Ντόρα Μπακογιάννη εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να ψηφιστεί η συμφωνία, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι «είναι καλύτερα μια μέτρια συμφωνία από μια μη συμφωνία». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται, ακόμα, οι Νίκος Δένδιας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Βασίλης Κικίλιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κώστας Γκιουλέκας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Δήμας, Ελενα Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Αλέκος Κοντός, Αννα Καραμανλή, Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.
Εως αυτή την ώρα στη «μέση» φαίνονται να είναι ο πρώην πρόεδρος της ΒουλήςΕυάγγελος Μεϊμαράκης, που λέει ότι πρώτα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιώργος Βλάχος, που έχει διαγραφεί μία φορά επειδή δεν είχε ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Νότης Μηταράκης, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Σάββας Αναστασιάδης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Στέφανος Γκίκας, η Μαρία Αντωνίου κ.ά.
Οι νεοεκλεγέντες
Ομάδα αποτελούν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ταυτιστούν με την ψήφιση μνημονιακών μέτρων, αφού θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθούν να στηρίξουν επώδυνα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Βλάσσης, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Αντωνιάδης, Στέργιος Γιαννάκης και Βασίλης Γιόγακας.
Οι πρώην πρωθυπουργοί
Καταλυτικά αναμένεται να επηρεάσει την τελική στάση του κόμματος η θέση που θα πάρει ο Κώστας Καραμανλής, καθώς το μόνο που δεν θα ήθελε αυτή την ώρα ο κ. Σαμαράς είναι να έχει απέναντί του τον πρώην πρωθυπουργό. Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι πολλοί βουλευτές θα καθορίσουν τη στάση τους αφού ακούσουν τον κ. Καραμανλή. Ηχηρή, πάντως, ήταν η παρέμβαση και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ να είναι σαφώς υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας. Ο κ. Μητσότακης τόνισε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να παίζει μικροκομματικά παιχνίδια, ιδίως για ένα θέμα που σχετίζεται με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.
παραπολιτικα