29 Μαΐ 2015

Κυβερνοεπίθεση στο Yπουργείο Εσωτερικών



Xρήστος Μαζάνης 

Συναγερμός επικρατεί από το μεσημέρι στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου

Εσωτερικών μετά την ανακοίνωση της ομάδας χάκερ «Greek Electronic Army» ότι εισέβαλε στην database του πληροφοριακού τους συστήματος.

Όπως οι χάκερ δημοσίευσαν στη σελίδα τους στο Facebook, κατάφεραν να αποκτήσουν κωδικούς εισόδων υπαλλήλων του Yπουργείου. Mάλιστα, ανήρτησαν φωτογραφίες προς απόδειξη της δράσης τους.


(Οι κωδικοί υπαλλήλων που δημοσίευσαν προς απόδειξη οι χάκερ)

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, από το Υπουργείο ενημερώθηκε άμεσα η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση της ιστοσελίδας της υπηρεσίας και αυτήν την ώρα προχωρούν σε ενέργειες έτσι ώστε να θωρακίσουν την ασφάλεια του συστήματος. Παράλληλα αντικαταστάθηκαν άμεσα όλοι οι κωδικοί των email των υπαλλήλων, ενώ γίνεται και έλεγχος σε πληροφοριακά συστήματα άλλων ιστοσελίδων του Υπουργείου.


Ενημερώθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία αναλαμβάνει δράσηΤο απόγευμα ενημερώθηκε η εισαγγελία, αλλά και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να εντοπιστούν οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεσης. Ειδικοί στο ηλεκτρονικό έγκλημα, εξηγούν στο zougla.gr πως οι χάκερς φέρονται να εισήλθαν στο σύστημα της ιστοσελίδας του Υπουργείου μέσα από μία "τρύπα" (κενό ασφαλείας) την οποία και εντόπισαν. Στη συνέχεια κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση μάλλον σε σημαντικά δεδομένα, αφού φέρεται να απέκτησαν τους κωδικούς εισόδου υπαλλήλων στο σύστημα.



Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν οι χάκερς έχουν καταφέρει να διεισδύσουν και σε άλλα δεδομένα του Υπουργείου. 



Να σημειωθεί ότι οι «Greek Electronic Army» έχουν απασχολήσει αρκετές φορές και στο παρελθόν, όπως στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη όπου στοχοποίησαν κόμβους του σχολικού δικτύου σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όσον αφορά στην συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για την ασφάλεια των κρατικ
ών πληροφοριακών συστημάτων.
ζουγκλα