30 Ιουλ 2015

Στις 3/8 ανοίγει το ΧΑ με fair value στις 600 μον και τις τράπεζες έως -50% – Οι έλληνες μην πουλήσουν υπάρχει λόγος

Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές και πρέπει να υλοποιηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές....


Στις 3 Αυγούστου την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξει το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έκλεισε βίαια στις 26 Ιουνίου του 2015. 
Το ελληνικό χρηματιστήριο παγιδεύτηκε στα γρανάζια αποτυχημένων επιλογών και από μια διεθνοποιημένη και ανεξάρτητη χρηματιστηριακή αγορά έχει καταλήξει να είναι περιθωριακού τύπου σε μια οικονομία που ακόμη δίνει μάχη για να αποτρέψει την χρεοκοπία. 
Το ελληνικό χρηματιστήριο έμεινε κλειστό και μπορεί αυτή δραματική εξέλιξη να έπληξε το κύρος της αγοράς ωστόσο διέσωσε την αγορά από το ακραίο σοκ των αθρόων πωλήσεων και της υποτιμητικής κερδοσκοπίας. 
Ο σχεδιασμός να ανοίξει σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου ναυάγησε γιατί προέκυψαν τεχνικής υφής προβλήματα.
Οι τράπεζες θα τεστάρουν τα συστήματα τους μέσα στο Σαββατοκύριακο με στόχο την Δευτέρα 3 Αυγούστου να ξεκινήσει το ελληνικό χρηματιστήριο να διαπραγματεύεται. 
Όπως έχει επισημανθεί οδηγός έστω και με όρους arbitrage είναι το ETF του FTSE Greece 20 με τον κωδικό GREK που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ και βεβαίως το ADRs της Εθνικής τράπεζας.
Αν ισχύσουν οι κανόνες του arbitrage από τα 11,78 δολάρια που διαπραγματευόταν το GREK στις 26 Ιουνίου έχει υποχωρήσει στα 9,63 δολάρια στις 29 Ιουλίου του 2015 που ισοδυναμεί χωρίς στάθμιση με πτώση -18%. 


Embedded image permalink

Το ADRs της Εθνικής από τα 1,28 δολάρια στις 26 Ιουνίου έχει υποχωρήσει στα 0,8950 δολάρια ή 0,8170 ευρώ στις 29 Ιουλίου παραμένει για ημέρες κάτω από το 1 δολάριο εξέλιξη που αν υπερβεί το διάστημα μηνός ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για reverse split. 
Η πτώση για το ADRs χωρίς στάθμιση είναι της τάξης του -30%.
Οι τιμές αυτές μας δείχνουν ότι η αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι στις 640 μονάδες και των τραπεζών είναι  30% χαμηλότερα από τις τιμές στις 26 Ιουνίου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Εθνική είχε χρηματιστηριακή αξία ανά μετοχή 1,20 ευρώ. 
Η αγορά λοιπόν δείχνει ότι έχει αναπροσαρμόσει την χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών και του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου σε χαμηλότερα επίπεδα ωστόσο δεν επικρατεί πανικός. 
Με όρους arbitrage και αν δεχθούμε ότι την πρώτη ημέρα συνεδρίασης στις 3 Αυγούστου οι μετοχές των τραπεζών θα κλειδώσουν στο limit down οι τράπεζες θα βρεθούν 
Εθνική από τα 1,20 ευρώ στα 0,84 ευρώ στόχος 0,60-0,50 ευρώ 
Alpha από τα 0,3220 ευρώ στα 0,22 ευρώ στόχος 0,18-0,16 ευρώ 
Eurobank από τα 0,1440 ευρώ στα 0,10 ευρώ στόχος 0,08-0,07 ευρώ 
Πειραιώς από τα 0,40 ευρώ στα 0,28 ευρώ στόχος 0,22 ευρώ. 
Θεωρητικά οι στόχοι αποτελούν τις δίκαιες τιμές αντικατοπτρίζοντας την αβεβαιότητα για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης κάθε τράπεζας. 
Γνωρίζοντας ότι 
1)Οι ξένοι θα μπορούν να προβαίνουν σε οποιαδήποτε μορφής αγοραπωλησία χωρίς περιορισμούς και να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό 
2)Οι έλληνες τίθενται σε περιορισμούς λόγω των capital controls, ωστόσο αν ένας επενδυτής εμφανιστεί στην τράπεζα με 50 χιλιάδες ευρώ και δικαιολογήσει που τα βρήκε θα μπορεί να επενδύσει εκ νέου στο χρηματιστήριο με νέα χρήματα ή να προβαίνει σε συναλλαγές αγοραπωλησιών με τις υφιστάμενες επενδυτικές θέσεις. 
Θα μπορεί να πωλήσει – αν υπάρχουν αντισυμβαλλόμενοι αγοραστές – την μια τράπεζα και να αγοράσει μια άλλη κ.ο.κ. 
Λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα των δύο ή τριών πρώτων ημερών με την έναρξη του χρηματιστηρίου, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί με το χρηματιστήριο τόσες εβδομάδες αλλά και το γεγονός ότι θα υπάρξουν ξένοι πωλητές, οι έλληνες επενδυτές δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν και τους προτείνουμε να μην πωλήσουν. 
Παρ΄ ότι δεν έχουμε δικαίωμα σύστασης ωστόσο 
Α)Γιατί θα επικρατήσει πανδαιμόνιο τις πρώτες ημέρες 
Β)Γιατί και να ρευστοποιηθούν τα κεφάλαια θα μετατραπούν σε κατάθεση άρα θα εγκλωβιστούν στα capital controls 
Γ)Γιατί θα πρέπει οι έλληνες επενδυτές να εξακριβώσουν τις πραγματικές προθέσεις των ξένων 
Οι έλληνες επενδυτές πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία και όχι πανικό. 
Όταν μια μετοχή είναι κλειδωμένη στο limit down δεν έχει νόημα να βρίσκεται ο επενδυτής στην ουρά μιας ανεκτέλεστης εντολής. 
Οι έλληνες επενδυτές, όπως και οι περισσότεροι έλληνες καταθέτες να δείξουν ψυχραιμία, να μην πανικοβληθούν και το κυριότερο να αφήσουν να εκτονωθεί το σχέδιο των ξένων επενδυτών. 
Αν τώρα ορισμένοι επενδυτές δεν πιστεύουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πουλήστε και επανέλθετε μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. 
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές και πρέπει να υλοποιηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές.
Θα προηγηθούν reverse split μάλλον 10 προς 1 μια διαδικασία που θα μας υπενθυμίζει ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει αποτύχει. 

www.bankingnews.gr