31 Ιουλ 2015

Aύξηση της έκτακτης εισφοράς από 4% σε 6% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ


Aύξηση της έκτακτης εισφοράς από 4% σε 6% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ

Της Μαρίας Βουργάνα
Ανατροπές σε φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 Ιουλίου με το πρώτο..
πακέτο προαπαιτούμενων απαιτούν τώρα οι δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να γίνουν «διορθώσεις» στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, αλλά και σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016. Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, αντιστοίχως, θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών (Ε.Ε., ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά στο ξενοδοχείο που διαμένουν τα κλιμάκια των δανειστών.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών «οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή». Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιδρά στο συγκεκριμένο αίτημα, καθώς θεωρεί ότι «είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας».
Aύξηση της έκτακτης εισφοράς από 4% σε 6% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουαρτέτο των θεσμών δεν περιορίζεται στην κατάργηση της εισφοράς 8% για τους πλούσιους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ αλλά συζητά με την Αθήνα και ένα άλλο σενάριο:
Αυτό που προβλέπει: Αλλαγή της κλίμακας της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με την επιβολή φόρου 6% για όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Δηλαδή ο συντελεστής της εισφοράς συζητείται να αυξηθεί από το 4% στο 6% για εισοδήματα από 50.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ, να παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και να μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, τα οποία δηλώνονται μόνο από 230 άτομα.
Οι αλλαγές
Σε περίπτωση εφαρμογής της νέας κλίμακας θα προκύψει:
• Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβάλλεται με ακόμη υψηλότερο συντελεστή 6% επί του συνολικού εισοδήματος αντί 4% που προβλέπει η πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη. Έτσι ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ εάν «περάσει» η πρόταση των δανειστών θα επιβαρυνθεί με εισφορά αλληλεγγύης 3.300 ευρώ τον χρόνο αντί 2.200 ευρώ που προβλέπεται με το συντελεστή 4% της εισφοράς.
• Μικρότερη φορολογική επιβάρυνση για περίπου 230 φορολογούμενους με πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Ο συντελεστής με τον οποίο επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους θα μειωθεί από 8% σε 6%. Έτσι, για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 510.000 ευρώ η μείωση αυτή σημαίνει φορολογικό κέρδος 10.200 ευρώ αφού η ειδική εισφορά με την οποία θα επιβαρυνθεί από 40.800 ευρώ θα μειωθεί στις 30.600 ευρώ το χρόνο.
Επίσης το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων περιλαμβάνει ακόμη τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 75% για φέτος και στο 100% το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια».
Η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθούν στα ύψη από το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών. Το 2016 οι επιτηδευματίες εκτός από τον κύριο φόρο που θα επιβληθεί με 26% από το πρώτο ευρώ θα επιβαρυνθούν και με προκαταβολή φόρου που θα υπολογιστεί πλέον με 75% αντί 55%. Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%.
Χθες συνεχίστηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών. Μάλιστα, εκπρόσωποι της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ βρέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για συνάντηση με στελέχη του υπουργείου. Ειδικότερα, στα θέματα που εξετάστηκαν χθες περιλαμβάνονται:
• Νέα πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2015: Όλοι προβλέπουν πλέον ύφεση της τάξης του 3% τουλάχιστον για φέτος, ενώ ο προϋπολογισμός περνά σε πρωτογενή ελλείμματα. Το πρωτογενές έλλειμμα για φέτος δεν αποκλείεται να φθάσει στο 1%.
• Φόροι υπέρ τρίτων: Προβλέπεται η κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων και ο εξορθολογισμός των ανταποδοτικών χρεώσεων, βάσει της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.
• Άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων: Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι εξετάζεται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Στη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς θα γίνει μία πρώτη αποτύπωση της κατάστασης και της δουλειάς των προηγούμενων ημερών σε τεχνικό επίπεδο.
Δεν αποκλείεται οι δανειστές να θέσουν το θέμα της ψήφισης νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων εντός του Αυγούστου, κάτι το οποίο η κυβέρνηση απορρίπτει και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το πρώτο πεδίο ισχυρής σύγκρουσης.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Οι 4 θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς, εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση αντιδρά.
Συζητείται η σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 100% για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι το 2016.
Προωθείται η κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων και ο εξορθολογισμός των ανταποδοτικών χρεώσεων.
Σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων.
ημερησια