29 Ιουλ 2015

Βρετάνη: Ένας μαγικός προορισμός

Στο βορειοδυτικό άκρο της Γαλλίας, μια περιοχή με σημαντική ιστορική, φυσική και γαστρονομική κληρονομιά μοιάζει να σε προκαλεί να την εξερευνήσεις.
Αν θες, λοιπόν, να κάνεις ένα ταξιδάκι εκτός, η Βρετάνη το καλοκαίρι είναι ό,τι πρέπει.
Με άγρια ακτογραμμή, μεσαιωνικές πόλεις και επιβλητικά τοπία θεωρείται η γη του προϊστορικού μυστικισμού. Νησιά για ατέλειωτες εξορμήσεις, υπέροχες παραλίες για θαλάσσια σπορ και άπειρες δραστηριότητες ή ακόμα και για χαλάρωση ολοκληρώνουν μια εικόνα ενός προορισμού, που αν συμπληρώσεις και τον γαστρονομικό του πλούτο μοιάζει με παράδεισο…
bretani5
Η γη της κρέπας, των θαλασσινών (και όχι μόνο)
Ένα από τα βασικότερα highights της χώρας είναι οι κρέπες της, αφού η Βρετάνη είναι η πατρίδα της κρέπας. Θα λατρέψεις ωστόσο και τις παραδοσιακές γαλέτες (galettes) με φαγόπυρο, τυρί, αβγό και φρέσκο χοιρομέρι (γνωστές ως La Complète) ή την πιο εκλεπτυσμένη τους εκδοχή με καπνιστό σολομό. Οι γλυκιές κρέπες γεμίζονται με φρούτα ή σοκολάτα, ή στην αλμυρή τους εκδοχή με μανιτάρι, τυρί ή αβγά. Αν θες να γευτείς την παραδοσιακή κρέπα σε όλο της το μεγαλείο, τα μαγαζιά που θα βρεις στη λίστα των Crêperies Gourmandes και έχουν τη σχετική ένδειξη είναι τα καταλληλότερα. Όλα όσα θα βρεις στη λίστα είναι επιλεγμένα ένα προς ένα, εμείς ενδεικτικά όμως αναφέρουμε την Crêperie d’Antan, κοντά στον κόλπο του Morbihan,που φημίζεται για το παραδοσιακό της προφίλ και τις νόστιμες αλμυρές της κρέπες με προσεγμένα ντόπια υλικά. Φυσικά δεν πάει πίσω και στις γλυκές επιλογές που προσφέρει με κορυφαία στις προτιμήσεις την «Gildasienne» με κεράσια Bigarreau και σάλτσα καραμέλας με κόκκινο κρασί και παγωτό βανίλια ή φυστίκι. Η Crêperie du Château, που βρίσκεται επίσης στο Morbihan εκτός από τις σπεσιαλιτέ του καταλόγου έχει και το ατού του υπέροχου χώρου του ιστορικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται. Αν πάλι βρεθείς στην καρδιά της παλιά πόλης του Roscoff θα κάνεις σίγουρα μια στάση και στη γραφική Crêperie Ty Saozon για καφέ, αρωματικό τσάι, κρέπες και παραδοσιακό μηλίτη.
krepes
Η Βρετάνη μπορεί να μη φημίζεται τόσο για τα τυριά της όσο άλλες περιοχές της Γαλλίας, αν όμως είσαι λάτρης του είδους δεν θα μείνεις παραπονεμένος, αφού οι επιλογές ντόπιων τυριών από κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα που θα βρεις στις τοπικές αγορές είναι πολλές. Δοκίμασε το φημισμένο Curé Nantais, ένα μαλακό αγελαδινό τυρί εμβαπτισμένο σε κρασί Muscadet του οποίου η μεθυστική βαθιά γεύση μένει πραγματικά αξέχαστη. Δοκίμασε επίσης και τα charcuterie, τα παράγωγα δηλαδή χοιρινού κυρίως κρέατος από τα οποία ξεχωρίζει το φημισμένοAndouille de Guémené, ένας τύπος χοιρινού λουκάνικου που είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδοσιακά αλλαντικά.
Η περιοχή είναι ωστόσο από τους βασικότερους προμηθευτές της Γαλλίας σε λαχανικά και θαλασσινά και στις τοπικές αγορές βρίσκεις όλα τα καλά σε αφθονία. Περνώντας από το Cancale αξίζει να επισκεφτείς την Marché aux Huîtres, μια από τις πιο αυθεντικές αγορές του είδους, όπου θα διαλέξεις ολόφρεσκα στρείδια και θα τα δοκιμάσεις επί τόπου με μπόλικο λεμόνι.
bretani-food
Από όσπρια να θυμάσαι ότι εδώ παράγεται και η πεντανόστιμη ποικιλία λευκών φασολιών coco de paimpol και φυσικά κάθε λογής θαλασσινά, όπως καραβίδες, καβούρια, στρείδια, μύδια, αχιβάδες, κυδώνια, μαλάκια, χτένια κ.ά, που θα απολαύσεις σε εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ ή ακόμα καλύτερα στις ποικιλίες που παραδοσιακά σερβίρονται σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια της περιοχής. Ο αστακός του Ατλαντικού είναι η ναυαρχίδα των μενού και συνήθως προτείνεται με σάλτσα ή ψητός. Η ποικιλία των θαλασσινών μπορεί να είναι λίγο ακριβή, όμως είναι και η κορυφαία πρόταση στα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής. Προκειμένου μάλιστα να εξασφαλιστεί η αυθεντική εμπειρία που προσφέρεται στους πελάτες, οι εστιάτορες υπογράφουν ένα καταστατικό με την κυβέρνηση σχετικά με την κορυφαία ποιότητα των θαλασσινών που προμηθεύονται.
astakos
Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Βρετάνης για θαλασσινά θα τα βρεις στοTables et saveurs de Bretagne, τον πιο έγκυρο και ενημερωμένο οδηγό εστιατορίων της Βρετάνης που ενημερώνεται σε ετήσια βάση. Στο St Malo θα βρεις το βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin Le Chalut όπου θα δοκιμάσεις μεταξύ άλλων ξεχωριστά πιάτα, όπως λαβράκι με κανθαρέλλες, καλκάνι με coco de Paimpol αλλά και στρείδια από το Cancale, μια περιοχή που μαζί με τη Σμαραγδένια Ακτή φημίζεται για την παραγωγή στρειδιών. Επίσης το Concarneau, όπου η παραδοσιακή μαγειρική είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, ίσως να είναι μια από τις ιδανικότερες τοποθεσίες για να τη γνωρίσεις στα καλύτερά της. Το La Porte au Vin είναι από τους πιο γνωστούς γευστικούς σταθμούς και σημείωσε ότι μεταξύ άλλων φημίζεται για τις ευφάνταστες μαρινάδες που χρησιμοποιεί στα πιάτα με τα ψάρια και τα θαλασσινά του αλλά και για τις εξαιρετικές του κρέπες.
streidia
Σπεσιαλιτέ βασισμένες σε όστρακα
Η γευστική παράδοση της Βρετάνης περιλαμβάνει μερικές χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ, όπως είναι οι Palourdes, δηλαδή κυδώνια γεμιστά με σκόρδο, μαγειρεμένα σε λευκό κρασί με κρεμμύδια και βότανα, τα περίφημα Coquilles Saint-Jacques, δηλαδή χτένια με κρέμα, μανιτάρια, παρμεζάνα και σέρι, ελαφρά γκρατιναρισμένα και τα moules marinière, δηλαδή μύδια αχνιστά σε λευκό κρασί με φύλλα δάφνης και θυμάρι που σερβίρονται με τηγανιτές πατάτες ή και σκέτα. Για το χειμώνα τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι η Breton Cotriade, μια πλούσια ψαρόσουπα που συνήθως φτιάχνουν από πεσκανδρίτσα ή σκουμπρί με την προσθήκη κρεμμυδιών, μαϊντανού, λευκού κρασιού, σκόρδου και πατάτας και η Pot au Feu de Homard με βραστά ψάρια, αστακό, γαρίδες, στρείδια, μύδια και χτένια, που συνοδεύονται συνήθως από ένα είδος μαγιονέζας σκόρδου (rouille), τριμμένο τυρί Gruyère και κρουτόν. Τα στρείδια με αλμυρό βούτυρο, ψωμί σίκαλης, λεμόνι και μια βινεγκρέτ με ξίδι από κόκκινο κρασί και εσαλότ είναι επίσης δημοφιλέστατη λιχουδιά.
Εδώ θα δοκιμάσεις όμως και πολύ καλό μηλίτη που συνοδεύει απολαυστικά τις κρέπες. Αν είσαι λάτρης του καλού κρασιού αξίζει να κάνεις μια βόλτα προς τα νότια κοντά στη Nantes για να επισκεφτείς τα κελάρια του Muscadet και να το δοκιμάσεις στον τόπο παραγωγής του. Η Βρετάνη έχει μακρά παράδοση και στην παραγωγή μπίρας με κορυφαία στο είδος τα ζυθοποιεία Coreff στην Carhaix και Brasserie Lancelot στο Morbihan.
bretani-beach
Πάμε παραλία;
Η Βρετάνη φημίζεται επίσης για τα κομψά και οργανωμένα της παραθαλάσσια θέρετρα και τις όμορφες παραλίες της. Αν βρεθείς στο Dinard, απέναντι από το γραφικό λιμάνι Saint-Malo, θα απολαύσεις τις αμμουδερές του παραλίες με πιο γνωστή τη plage de l’Écluse κολυμπώντας με φόντο τις επιβλητικές επαύλεις, ενώ στο Ploumanac’h-ή αλλιώς Ροζ Ακτή από Γρανίτη- η μικρή βραχώδης παραλία St-Guirec είναι ό,τι πρέπει όχι τόσο για κολύμπι όσο για αγνάντεμα και ηλιοθεραπεία. Αν είσαι λάτρης των θαλάσσιων σπορ θα πας στην παραλία Morgat όπου επίσης μπορείς να εξερευνήσεις τα γύρω θαλάσσια σπήλαια νοικιάζοντας μια βάρκα.
bretani2
Επίσης η τεράστια αμμώδης παραλία του Quiberon δεν ησυχάζει ποτέ αφού τριγύρω είναι γεμάτη από ξενοδοχεία και εστιατόρια και γειτονεύει με ένα λιμάνι απ’ όπου σαλπάρουν τα ferrys για το Belle-Île και τα γύρω νησάκια. Στη βόρεια πλευρά του Île de Batz, νησί που βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή του Roscoff, η Grève Blanche με την κατάλευκη άμμο και τα τυρκουάζ νερά θα σε γοητεύσει. Το ίδιο και οι γύρω μικρότερες παραλίες που απλώνονται περιμετρικά του νησιού. Στο νότιο άκρο της Βρετάνης, σε περιμένει το πολυσύχναστο Bénodet που προσφέρεται όχι μόνο για κολύμπι αλλά και για άλλες επιλογές και δραστηριότητες, όπως μαθήματα ιστιοπλοΐας ή οργανωμένα mini ταξίδια στον ποταμό Odet του Quimper και τα 9 μικρά νησάκια Îles des Glénan.
bretani1
Αυτά που πρέπει να δεις και να κάνεις!
* Βάλε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα ένα οργανωμένo mini ταξίδι στον ποταμό Odet του Quimper και μερικά από τα διάσπαρτα νησάκια που απλώνονται κατά μήκος της ατελείωτης ακτογραμμής της, όπως τα Îles des Glénan. Το πανέμορφο Belle-Île είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσεις.
* Να επισκεφτείς το χωριό του Paimpont που βρίσκεται στην καρδιά του δάσους των θρύλων, του Broceliande. Θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι στην εποχή του βασιλιά Αρθούρου.
* Το γραφικό λιμάνι Saint-Malo, το κόσμημα της όμορφης ακτής Emerald, πόλης των κουρσάρων, των εμπόρων και των μεγάλων ανδρών που αποτελεί πόλο έλξης και για την εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού λόγω της παλίρροιας.
* Θα εκπλαγείς ευχάριστα αν επισκεφτείς τις πόλεις Roscoff, Quimper και Vannes που είναι οι μικροί θησαυροί της Βρετάνης.
* Τους μεγάλιθους της Carnac στη βόρεια ακτή της Βρετάνης, τις άγριες ακτογραμμές του Finistere στα δυτικά, το γραφικό Presqu’Île de Crozon στα βορειοδυτικά και τη μικρή ακτή Morbiha στα νότια. Η επιβλητική ομορφιά τους σε αφήνει άφωνο.
* Περιηγήσου στα στενά της γοητευτικής μεσαιωνικής Dinan και θαύμασε μερικά από τα πιο καλοδιατηρημένα ιστορικά μνημεία.
* Μια μικρή ξενάγηση με υποβρύχιο στο Grand Aquarium, το τεράστιο ενυδρείο του St-Malo, θα σου μείνει αξέχαστη!
http://www.olivemagazine.gr/