4 Ιουλ 2015

Ελληνες έκαναν ταξίδι του μέλιτος στις ΗΠΑ και ξέμειναν από ρευστό: «Πεινούσαμε και έκλαιγα δύο ημέρες» [εικόνες]

Σχεδίαζαν αυτό το ταξίδι για καιρό. Το ονειρεύονταν. Αλλά όταν βρέθηκαν στη Ν. Υόρκη, ήταν η στιγμή που κλιμακώθηκε η ελληνική κρίση και..
επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίων.
Ξαφνικά, η Βαλασία Λιμνιώτη και ο Κωνσταντίνος Πατρώνης βρέθηκαν «ξεκρέμαστοι». Ηταν στις ΗΠΑ, οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους απορρίφθηκαν και σύντομα ξέμειναν από ρευστό.
«Πεινούσαμε και έκλαιγα για δύο ημέρες», εξομολογείται η 39χρονη στο BBC. Τελικά, τη λύση έδωσαν δύο εκκλησίες, που τους εφοδίασαν με χρήματα μέχρι να έρθει η ώρα της επιστροφής.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Βόλο στις 6 Ιουνίου και μετά αναχώρησαν για το τριών εβδομάδων ταξίδι του μέλιτος που σχεδίαζαν εδώ και καιρό. «Ενα χρόνο μαζεύαμε ρήματα για αυτό», λέει ο Κωνσταντίνος Πατρώνης.
Είχαν προπληρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια, τα ξενοδοχεία και είχαν μαζί τους μία χρεωστική και μία πιστωτική κάρτα. «Ολα ήταν εντάξει και μετά... μπουμ», λέει η Βαλασία Λιμνιώτη. Από το ξενοδοχείο τους ζήτησαν να πληρώσουν μία επιπλέον επιβάρυνση 45 δολαρίων, αλλά οι κάρτες τους απορρίφθηκαν. Το τακτοποίησαν με ρευστό, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες είχαν ξεμείνει. Ξόδεψαν τα τελευταία τους δολάρια για να φάνε σε φαστ φουντ.
Την περασμένη Τρίτη στράφηκαν στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, που ήρθε σε επαφή με εκκλησίες στην περιοχή που βρίσκονταν. Δύο από αυτές τους πρόσφεραν περίπου 350 δολάρια. «Τους είπα να μην ανησυχούν, για αυτό είμαστε εδώ. Πάντα βοηθάμε», λέει ο πατέρας Βασίλειος από το Ναό του Αγ. Δημητρίου. Ενας Ελληνας δημοσιογράφος από το Βόλο, που ζει στη Νέα Υόρκη επίσης τους έδωσε κάποια χρήματα. Εκείνοι επέμεναν να τους ξεπληρώσουν, αλλά τους είπαν ότι είναι δώρο.
Δεν ήταν οι μόνοι. Η 39χρονη διηγείται στο BBC ότι ξέρει και για άλλους Ελληνες στο εξωτερικό που έμειναν άφραγκοι, κάποιοι από αυτούς σε αμερικανικά νοσοκομεία που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα νοσήλια. «Εμείς οι Ελληνες είμαστε υπερήφανος λαός και θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι δεν βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση γιατί είμαστε τεμπέληδες ή κάναμε κάτι λάθος», προσθέτει.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανησυχούν περισσότερο βέβαια. Εκείνος έχει τη δουλειά του, ως μηχανικός ελικοπτέρων στον ελληνικό στρατό, εκείνη είναι άνεργη. «Μόνο τρία πράγματα μας σώζουν τώρα: οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας και ο Θεός», καταλήγει η 39χρονη.


iefimerida.gr