1 Αυγ 2015

Η Δύση προδίδει τους Κούρδους… επιτρέπει τη σφαγή τους

Το μαχαίρωμα στην πλάτη δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Όλο τον προηγούμενο χρόνο οι δυτικοί ηγέτες εξυμνούσαν τους Κούρδους ως τους πλέον ψυχωμένους
αντιπάλους των τζιχαντιστών. Τώρα οι ίδιοι αυτοί ηγέτες γυρίζουν την πλάτη στους Κούρδους, ή ακόμα χειρότερα, δίνουν την συγκατάθεσή τους στην Τουρκία να βομβαρδίσει τους Κούρδους του βορείου Ιράκ. Ήρωες της στιγμής, τη μια, κρέας για τις τουρκικές βόμβες, την άλλη. Στο μακρύ κατάλογο των προδοσιών που έχει διαπράξει η Δύση έναντι των συμμάχων της, η συγκεκριμένη προδοσία φαντάζει η πλέον παράδοξη.
Του Brendan O’ Neill
ΠΗΓΗ: http://www.telegraph.co.uk
Την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από διαπραγματεύσεις μηνών με τις ΗΠΑ, η Τουρκία εξαπέλυσε την πρώτη της αεροπορική επιδρομή κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. λίγες ώρες αργότερα άρχισε να βομβαρδίζει στο βόρειο Ιράκ, όχι όμως το ΙΚ, αλλά το ΡΚΚ. ΗΠΑ και Τουρκία θεωρούν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, ταυτίζοντας το ΡΚΚ με το ΙΚ. Η θεώρηση αυτή όμως είναι ηθικά στρεβλή.
Η ταύτιση αυτή μεταξύ μιας ακραίας βάρβαρης οργάνωσης που ξεπήδησε κατευθείαν από τον Μεσαίωνα και μιας οργάνωσης που επιδιώκει τη δημιουργία μιας κουρδικής πατρίδας αποτελεί στρέβλωση. Ότι και να πιστεύει κανείς για το ΡΚΚ, απλώς δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των Κούρδων και του ΙΚ, το οποίο λεηλατεί, καταστρέφει ακόμα και αρχαιολογικούς θησαυρούς, αποκεφαλίζει σε Ιράκ και Συρία. Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η Τουρκία βομβαρδίζει μόνο το ΡΚΚ και όχι, αδιάκριτα, όλες τις κουρδικές ομάδες στο βόρειο Ιράκ, δικαιολογώντας την στάση των δυτικών ηγετών.

Το πρόβλημα όμως είναι πιο περίπλοκο. Το ΡΚΚ έχει πολύ στενούς δεσμούς με το YPG των Κούρδων της Συρίας, την οργάνωση που έχει δώσει τις σκληρότερες μάχες με το ΙΚ. Σύμφωνα με κουρδικό δίκτυο των ΗΠΑ, το YPG, βοηθούμενο από το ΡΚΚ, είναι σύμμαχοι της Δύσης στον αγώνα κατά του ΙΚ. Για την ακρίβεια οι Κούρδοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί πολεμιστές των ΗΠΑ, κατά του ΙΚ. Έτσι το να κλείνει η Ουάσινγκτον τα μάτια στις τουρκικές επιθέσεις κατά των Κούρδων δεν είναι μόνο ανήθικο, είναι και πραγματικά βλακώδες, καθώς η κίνηση αυτή απειλεί να καταστρέψει τα όσα η Δύση έχει κτίσει στις κουρδικές περιοχές.
Εξάλλου, υπάρχουν ήδη αναφορές πως οι Τούρκοι βομβαρδίζουν, πλέον, και θέσεις των Κούρδων της Συρίας. Εκπρόσωπος του YPG δήλωσε πως τουρκικά μαχητικά και τουρκικά άρματα μάχης βομβάρδισαν κουρδικές θέσεις κοντά στο Κομπάνι, την πόλη που με τόσο ηρωισμό υπεράσπισαν οι Κούρδοι. Η Άγκυρα δεν διέψευσε τις πληροφορίες και αρκέστηκε να δηλώσει πως τις ερευνά. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ενεργά τις τουρκικές ενέργειες ή απλώς τις ανέχονται.
Το κουρδικό δίκτυο των ΗΠΑ αναφέρει πάντως πως οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία να βομβαρδίσει το ΡΚΚ, με αντάλλαγμα τουρκικούς βομβαρδισμούς και κατά του ΙΚ. Σύμφωνα όμως με Τούρκο αναλυτή οι Αμερικανοί δεν εγκρίνουν τις τουρκικές αντικουρδικές ενέργειες, αλλά απλώς τις ανέχονται, με αντάλλαγμα την τουρκική συνεργασία στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ.
Όμως είτε οι δυτικές δυνάμεις είτε πανηγυρίζουν, είτε σιωπηλά αποδέχονται τις κατά των Κούρδων τουρκικές επιθέσεις, η διαφορά είναι μικρή. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προδοσία κατά των Κούρδων, του λαού που έχει προσφέρει τα περισσότερα στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, που έχουν αιματοκυλήσει τη Μέση Ανατολή.
Όταν ο Ιρακινός στρατός το έβαζε στα πόδια οι Κούρδοι εκπαιδεύονταν και πολεμούσαν σκληρά υπερασπιζόμενοι όχι τα κουρδικά εδάφη, αλλά και άλλες θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες σε Ιράκ και Συρία. Τώρα παρακολουθούμε πως δέχονται επίθεση από έναν σύμμαχο της Δύσης και πως δυνατότητα πολιτικής έκφρασής τους εξανεμίζεται. Την ίδια ώρα η Άγκυρα έκλεισε 96 κουρδικές διαδικτυακές σελίδες.
http://www.defence-point.gr/news/?p=134087