5 Σεπ 2015

Πόλωση 15 ημερών...



“Να ξεμπερδεύουμε με το παλιό”. Με αυτό το κεντρικό σύνθημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα αποσυσπείρωσης που...


αντιμετωπίζει.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης των ψηφοδελτίων θεωρείται από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ως το συμβολικό τέλος του κύκλου της εσωστρέφειας που άνοιξε μετά τη διάσπαση και τις αποχωρήσεις στελεχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των περισσότερων μετρήσεων η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 50% ενώ καταγράφονται μετακινήσεις προς τη ΝΔ, η οποία, αντίθετα, έχει υψηλό ποσοστό συσπείρωσης (γύρω στο 76%).

Η εικόνα θεωρείται αναστρέψιμη από την Κουμουνδούρου όπου επικρατεί η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με σημαντική διαφορά, ενώ είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει πάνω του την καμπάνια, με σημαντικούς σταθμούς τα νιτμπέιτ, τα οποία αντιμετωπίζονται από τους συνεργάτες του ως ευκαιρία να αναδειχθεί το δίλημμα “Τσίπρας ή Μεϊμαράκης”, το οποίο θεωρούν ότι ευνοεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο και το παλιό

Η στρατηγική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατατείνει στην επισημάνση της ανάγκης να αποτραπεί η παλινόρθωση του προηγούμενου κατεστημένου. Οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος είναι τα πρόσωπα τα οποία αποτελούν εμβληματικές αναφορές για την Κουμουνδούρου που δεν θα ξεχάσει το δίδυμο Βορίδη-Αδ. Γεωργιάδη, αλλά ούτε πρώην υπουργούς το ΠΑΣΟΚ όπως τον  Α. Λοβέρδο και τον Θ. Πάγκαλο. Επιδίωξη είναι να υπενθυμιστούν τα έργα και οι ημέρες της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να αναδειχθεί το ηθικό πλεονέκτημα που πιστεύουν πως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και να υπογραμμιστεί ότι ζητούμενο είναι αν θα συνεχιστεί η κυριαρχία της διαπλοκής και των μεγάλων συμφερόντων.

Η ένταση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού κλιμακώνεται με ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών για υπόγειους δεσμούς με ξωθεσμικά κέντρα. Και οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μπορεί να φαίνεται ότι εξομαλύνονται επειδή ο Α. Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας υπό προϋποθέσεις, αλλά την ίδια ώρα δημιουργεί πρόβλημα στην Φ. Γεννηματά φέρνοντάς την αντιμέτωπη με τον προκάτοχό της στην ηγεσία Ευ. Βενιζέλο.

Ως προς την αντιμετώπιση της πίεσης που ασκεί η ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη, απόφαση του Α. Τσίπρα είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένας “αριστερός εμφύλιος” και για το λόγο αυτό δεν προκρίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ πρώην συντρόφων.

Τα κλειδιά της κάλπης

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι πολλά θα κριθούν από την αποχή, η οποία εμφανίζει πρωτοφανή δυναμική και την τελική κατεύθυνση της αδιευκρίνιστης ψήφου, η οποίου κινείται σε υψηλά ποσοστά και προέρχεται κυρίως από την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, οι περισσότεροι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο γυναικείο πληθυσμό και στις ηλικίες 18-44, ενώ ισχυρή τάση αμφιθυμίας εκδηλώνεται και στον αγροτικό κόσμο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...