2 Σεπ 2015

Πρώτο βήμα για άρση των capital controls στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στο ελληνικό χρηματιστήριο προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα, για επενδύσεις, κεφάλαια, φαίνεται να καταβάλουν οι ..
χρηματιστηριακές αρχές κυρίως ενόψει και της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ετσι αίτημα προς τον υπουργό Oικονομικών Γ. Χουλιαράκη αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να αποστείλει μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αλλάξει η έννοια του «φρέσκου χρήματος» σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη χρηματιστηριακή αγορά. Ως φρέσκο χρήμα καταγράφονται τα προερχόμενα από το εξωτερικό κεφάλαια ή εκείνα που βρίσκονται υπό τη μορφή μετρητών σε θυρίδες και σεντούκια και κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να αγοραστούν μετοχές από το Χ.Α.
Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια των καταθέσεων για την αγορά μετοχών.
Σταδιακά οι αρχές προετοιμάζουν το έδαφος προκειμένου από τη μία οι ιδιώτες να μπορέσουν να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από την άλλη η αγορά να είναι έτοιμη, εφόσον μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αρθούν τα capital controls.
Πρώτο βήμα για άρση των capital controls στο Χρηματιστήριο
Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας ξεκίνησε από προχθές και η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, όπου και εκεί όμως είναι δυνατή η πώληση και όχι η αγορά μεριδίων, ενώ ήρθη η απαγόρευση του short selling στην αγορά παραγώγων. Αντιθέτως συνεχίζεται η απαγόρευση του καθαρού short selling, δηλαδή της πώλησης μετοχών στην spot αγορά, που δεν τις έχει στη διάθεσή του ο πωλητής.
Σε κάθε περίπτωση όσο ισχύουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στα πιστωτικά ιδρύματα, αυτοί είναι εξαρετικά δύσκολο να αρθούν σε ό,τι αφορά τις λοιπές αγορές κεφαλαίου. Ομως οι περιορισμοί στις λοιπές αγορές κεφαλαίου είναι τόσο ισχυροί που έχουν οδηγήσει τον τζίρο σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ακυρώνοντας πρακτικά την έννοια της ίδιας της αγοράς.
Στρεβλώσεις
Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί στρεβλώσεις. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα αμοιβαία κεφάλαια, το γεγονός πως επιτρέπονται πωλήσεις μεριδίων και όχι αγορές μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει πρόβλημα στις εταιρείες διαχείρισης που θα αναγκαστούν να ρευστοποιούν περιουσία σε οποιεσδήποτε τιμές, για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που επιθυμούν να πουλήσουν μερίδια αμοιβαίων. Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο, το ότι δεν επιτρέπεται μέσω κατάθεσης η αγορά μετοχών δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα ήθελαν να επενδύσουν στις χαμηλές τρέχουσες αποτιμήσεις.
Ολα τα παραπάνω ακυρώνουν τον ρόλο του Χρηματιστηρίου ως μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων, καθώς καμία εισηγμένη εταιρεία ακόμη και υπό προϋποθέσεις δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου απευθυνόμενη σε ιδιώτες επενδυτές.
Αυτή ακριβώς η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ένα αδιόρατο τέλμα το Χ.Α. Χθες οι πωλητές επέστρεψαν στις τράπεζες τροφοδοτώντας νεο γύρο πτώσης με χαμηλό τζίρο, με τη συνεπικούρηση του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό χώρο, οι επενδυτές ζουν υπό την αγωνία των capital controls και των stress tests που διεξάγονται, ενώ αναμένουν να ξεκαθαρίσουν οι προϋποθέσεις για διάφορα ζητήματα τα οποία θα διαμορφώσουν τους όρους για να μετρηθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Οπως εξηγούσαν στην «Η» έγκυροι αναλυτές για το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου που είναι ένα από εκείνα που στην παρούσα φάση εξετάζοται προσεκτικά από τις αρχές, υπάρχει πρόταση βάσει της οποίας η αναβαλλόμενη φορολογία που διασφαλίζεται από το κράτος και που αποτελεί τμήμα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης να υπολογιστεί με βάση την ημερομηνία της 30ής Ιουνίου.
Από εκεί και πέρα οι τράπεζες μπορούν να προσμετρήσουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, οι οποίες ωστόσο υπολογίζονται διαφορετικά στα κεφάλαιά τους σε σχέση με τον αναβαλλόμενο φόρο.
Επιφυλάξεις  
Απόλυτα επιφυλακτικό δηλώνει πάντως το σύνολο των αναλυτών, εγχώριων και ξένων, επισημαίνοντας ότι η συναλλακτική απαξίωση στην οποία έχει βυθιστεί το Χ.Α. στερεί κάθε πιθανότητα σημαντικής ανοδικής αντίδρασης, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η νέα εκλογική διαδικασία και σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, αλλά και μέχρις ότου αποκατασταθεί πλήρως η κανονικότητα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Ο Γενικός Δείκτης χθες κινήθηκε σε μία κλίμακα μεταξύ 614,49 (-1,56%) και 628,71 μονάδων (+0,72%) και τελικώς έκλεισε στις 621,51 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,43%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 26,9 εκατ. από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ). Ο τζίρος κινείται με αυστηρά φθίνουσα πορεία όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, οι λίγοι πωλητές τις οδήγησαν να υποχωρήσουν κατά 3,51%.
Με κεφάλαια καταθέσεων
Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια των καταθέσεων για την αγορά μετοχών.
Σταδιακά οι Αρχές προετοιμάζουν το έδαφος προκειμένου από τη μία οι ιδιώτες να μπορέσουν να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από την άλλη η αγορά να είναι έτοιμη, εφόσον μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αρθούν τα capital controls.
Η αγορά των αμοιβαίων
Ξεκίνησε από προχθές και η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, όπου και εκεί όμως είναι δυνατή η πώληση και όχι η αγορά μεριδίων, ενώ ήρθη η απαγόρευση του short selling στην αγορά παραγώγων. Αντιθέτως συνεχίζεται η απαγόρευση του καθαρού short selling, δηλαδή της πώλησης μετοχών στην spot αγορά, που δεν τις έχει στη διάθεσή του ο πωλητής.
ημερησια