3 Σεπ 2015

Ολες οι αλλαγές στα capital controls για επιχειρήσεις, φοιτητές, βουλευτές


Ολες οι αλλαγές στα capital controls για επιχειρήσεις, φοιτητές, βουλευτές

Σημαντικές αλλαγές στους τραπεζικούς περιορισμούς και χαλάρωση των σκληρών κανόνων που έχουν επιβληθεί, ανακοίνωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Οπως ανεφερε ο υπουργός Οικονομίας έως το τέλος του χρόνου είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπό την προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας.
Επίσης θα δοθεί σε νέους φοιτητές ή σε φοιτητές Erasmus η δυνατότητα να ανοίγουν νέους λογαριασμούς ενώ και οι υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούν να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό λίγων εβδομάδων για την κάλυψη των προεκλογικών εξόδων τους, τα οποία θα είναι υποχρεωτικό να γίνονται, μέσω πιστωτικών καρτών.
Ταυτόχρονα ο ίδιος ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις για την χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ κατά πάσα πιθανότητα από την ερχόμενη εβδομάδα:
1. Εβδομαδιαία από ημερήσια θα γίνονται τα όρια των τραπεζών όταν αυτά δεν εξαντλούνται σε 24 ώρες. Π.χ. αν μία τράπεζα από τα 7 εκατ. ευρώ που έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ημερησίως για εισαγωγές δεν τα εξαντλήσει, θα μπορεί τη διαφορά να τη μεταφέρει σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.
2. Όλα τα αιτήματα για εισαγωγές μέχρι 5.000 ευρώ θα τα αναλαμβάνουν τα καταστήματα των τραπεζών και όχι η ειδική επιτροπή.
3. Νέοι φοιτητές θα μπορούν να ανοίγουν νέους λογαριασμούς για την κάλυψη των δαπανών τους.
4. Γίνεται εντατικό ξεκαθάρισμα των υποθέσεων που λιμνάζουν (φάκελοι για εγκρίσεις πληρωμών).
5. Μόνο για την προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς για τη διευκόλυνση των δαπανών.
Τέλος ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που επιβάλλουν στις συναλλαγές των πολιτών.