5 Οκτ 2015

Aν η κυβέρνηση συνεχίσει να κωλυσιεργεί, ο τραπεζικός κλάδος κινδυνεύει με bail in την επόμενη χρονιά


Γράφει ο Ηλίας Ζαχαράκης
H εβδομάδα που πέρασε μας έδωσε συνέχιση της πλάγιας πτωτικής κίνησης, με τον τραπεζικό κλάδο να τείνει προς το “0” περιμένοντας τις...
εξελίξεις σε σχέση με την ανακεφαλαίωση του.

Το τρίμηνο που ακολουθεί θα κρίνει αν η χώρα καταφέρει και πάλι να μπει υποτυπωδώς στις ράγες μιας και οι εκλογικές αναμετρήσεις σε συνεργασία με τα capital controls έχουν ουσιαστικά ισοπεδώσει-νεκρώσει την οικονομία.

Μπροστά μας έχουμε να γράψουμε τα άσχημα macro νούμερα μιας και ακόμα δεν έχουν φανεί τα πραγματικά μεγέθη, ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να κωλυσιεργεί ο τραπεζικός κλάδος κινδυνεύει με bail in την επόμενη χρονιά.

Η κορυφή της κυβέρνησης έχει καταλάβει τα δεδομένα και το θέμα είναι αν θα μπορέσει σε πολύ συγκεκριμένο χρόνο να εφαρμόσει αυτό που συμφώνησε προεκλογικά και σταδιακά να πάρει την ρευστότητα που τόσο πολύ έχει ανάγκη για την υποτυπωδώς εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

Οι φόροι του επόμενου διαστήματος σίγουρα θα προβληματίσουν και μεγαλώσουν τα ληξιπρόθεσμα με την κυβέρνηση να ψάχνει απεγνωσμένα χωρίς να βρίσκει ισοδύναμα μέτρα σε διαφόρους νέους ή παλαιούς φόρους. Η αγορά περιμένει τις πρώτες εκείνες ενδείξεις εφαρμογής του μνημονίου όπως μία ιδιωτικοποίηση ή την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού κλάδου που μπορούν να της δώσουν ορμή για να κάνει προσπάθεια να ανακάμψει. Τα CC δεν έχουν χαλαρώσει στο ελάχιστο με μερικές διατάξεις να δημιουργούν πραγματικά απορίες.

Παράδειγμα το ότι το σύστημα δεν αφήνει το νέο χρήμα να είναι ελεύθερο προκαλεί ουσιαστικά απορία μιας και δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να φέρει χρήματα μέσα στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την στιγμή που ξέρει ότι ελεύθερο είναι ένα πολύ μικρό μέρος του. Στην αγορά των ομολόγων η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη με τις τιμές να έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό ειδικά στα εταιρικά ομόλογα.

Η αγορά ξέρει πως σε περίπτωση που η εφαρμογή προχωρήσει ομαλά τότε θα έχουμε και συμμετοχή της χώρας στο QE γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά την οικονομία.

Το επόμενο διάστημα το πιο δύσκολο και μεγάλο βήμα της κυβέρνησης θα έχει να κάνει με το συνταξιοδοτικό μιας και είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κόστος ενώ η βιωσιμότητα του δεν υφίσταται με τα σημερινά δεδομένα.



Τεχνικά η αγορά συνεχίζει την πλαγιοπτωτική της κίνηση κλείνοντας την εβδομάδα πάνω στην πολύ σημαντική στήριξη των 641 μονάδων μιας και διάσπαση του επιπέδου μπορεί να μας φέρει και πάλι στο 615 επίπεδο.

Αντίστοιχα ο f25 φλερτάρει με το επίπεδο του 185 ενώ χρειάζεται μία κατοχύρωση του 207 για να μας δώσει αγοραστικό σήμα ή μία κατοχύρωση του 193 για να ανατρέψει αν μη τι άλλο την πτωτική βραχυπρόθεσμη ορμή του.

Θυμίζουμε πως πλέον η μεροπρόθεσμη πτωτική μας τάση είναι πέριξ του 735 που ουσιαστικά είναι και το επίπεδο εκείνο που εβδομαδιαία κατοχύρωση μπορεί να μας βγάλει από την πτωτική τάση των τελευταίων δύο ετών. Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο και από την στιγμή που θα γίνει και ιδιωτική συμμετοχή στην ανακεφαλαίωση το πιο πιθανό είναι με μία αφορμή να υπάρξει μία σημαντική ανοδική κίνηση για να πείσει τα ιδιωτικά κεφάλαια να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ.

Στην παρούσα ο κλάδος έχει απλά κάνει ένα διπλό χαμηλό στις 159 μονάδες που είναι και στήριξη του και που σε περίπτωση διάσπασης μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. Στα στατιστικά ο ΓΔ χάνει 22,42% από αρχές έτους ενώ οι επιλογές μας βρίσκονται ακόμα σε θετικό έδαφος δείχνοντας πως είναι σημαντικό ποιες εταιρίες επιλέγει κάποιος να επενδύσει ή ακόμα και να κάνει trading ενώ η σωστή διασπορά σώζει από τέτοιες περιόδους.

Εν κατακλείδι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να δώσει μία λύση μακράς διάρκειας το επόμενο διάστημα που θα αλλάξει τα δεδομένα για την οικονομία μιας και ο δρόμος είναι μοναδικός και μακρύς τουλάχιστον μέσα στην ζώνη του ευρώ.

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι αυτό που θα κρίνει αν η χώρα μπορεί και πάλι να ισορροπήσει και να κερδίσει έστω ένα μέρος της χαμένης της εμπιστοσύνης με το σύνολο σχεδόν του κοινοβουλίου πλέον να μπορεί να καλύψει τα όποια κενά ή αναταράξεις δημιουργηθούν. Σε κάθε περίπτωση η περιοχή των 735 μονάδων πρέπει να κατοχυρωθούν για να αλλάξει και η μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση μας.

Πηγή