9 Οκτ 2015

Δύο σενάρια για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - Τι θα γίνει με το επίδομα

Δύο σενάρια για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης -  Τι θα γίνει με το επίδομα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Με δύο σενάρια για το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί αφενός να ικανοποιήσει τους θεσμούς που θέλουν
μείωση της δαπάνης του επιδόματος και αφετέρου όλο και περισσότερα νοικοκυριά με όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται δύο σχέδια, επτά ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.
Το πρώτο οδηγεί σε πτώση της τιμής του κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αλλά με περικοπές στη χορήγηση του επιδόματος. Αυτές είτε θα προκαλέσουν μείωση κατά 50% του ύψους του βοηθήματος, είτε «ψαλίδισμα» των κριτηρίων, ώστε να μικρύνει ο αριθμός των δικαιούχων.
Το δεύτερο σενάριο, βγάζει μεγάλη μείωση -35% σε σχέση με πέρυσι- της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, όμως περιλαμβάνει την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.
Η μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για περιορισμό κατά το ήμισυ της δαπάνης του επιδόματος θέρμανσης έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η συνέχιση της οικονομικής ύφεσης ρίχνει κι άλλο τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνει τον αριθμό των δικαιούχων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για αγορά πετρελαίου. Έτσι ανεβαίνει και η δημόσια δαπάνη.
Ενα εκατ. νοικοκυριά 
Πέρυσι, πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά πήραν το επίδομα του 0,35 ευρώ το λίτρο, με τη σχετική δαπάνη να αγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, τα μεγέθη αυτά αναμένεται φέτος να εκτιναχθούν.
Έτσι, το κουαρτέτο των θεσμών μπροστά στον εκτροχιασμό των δημοσίων δαπανών απαίτησε, και η κυβέρνηση συμφώνησε στο μνημόνιο του καλοκαιριού, να περικοπεί κατά το ήμισυ το σχετικό ποσό. Στα σενάρια του υπουργείου, «σύμμαχος» είναι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2015 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2016.
Κι εδώ ξεκινά το πρώτο σενάριο. Αν ακολουθήσει την περσινή οδό, τότε ο φόρος θα πρέπει να κατέβει στο 0,23 ευρώ το λίτρο από 0,33 που είναι σήμερα. Με βάση και τα τελευταία επίσημα στοιχεία η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στο 0,85 ευρώ το λίτρο. Είναι χαμηλότερη 20% σε σχέση με πέρυσι (1,06 ευρώ το λίτρο). Αν μειώσει κατά 50% το επίδομα, δηλαδή το κατεβάσει στο 0,18 ευρώ το λίτρο, τότε οι δικαιούχοι του θα το αγοράζουν προς 0,68 ευρώ το λίτρο. Σε αυτό το σενάριο, βέβαια, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να «ψαλιδιστούν» τα κριτήρια υπαγωγής στη διαδικασία του επιδόματος. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αν διατηρηθεί το περσινό επίδομα του 0,35 ευρώ, είτε ακόμη και με το νέο μειωμένο βοήθημα. Στην περίπτωση που παραμείνει η ενίσχυση του 0,35 ευρώ, τότε οι δικαιούχοι θα το αγοράζουν το πετρέλαιο 0,50 ευρώ το λίτρο.
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΦΚ στο 0,10 ευρώ το λίτρο από το 0,33 ευρώ. Αυτό είναι πιο κοντά στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για φόρο 0,06 ευρώ το λίτρο. Έτσι η τελική τιμή διαμορφώνεται στο 0,69 ευρώ το λίτρο, ήτοι χαμηλότερη κατά 35% από πέρυσι. Το «plan B» καταργεί το επίδομα τελείως. Ωστόσο, εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας εσόδων λόγω της μεγάλης μείωσης του φόρου. Ο αντίλογος όμως έρχεται από το γεγονός της αύξησης της κατανάλωσης που θα δημιουργηθεί λόγω της χαμηλής τιμής. Αν και βέβαια, και αυτό θα εξαρτηθεί κι από τις καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν από πέρυσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
• Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
• Κάθε ζευγάρι έγγαμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
• Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.
Σύμμαχος οι χαμηλές τιμές
Το κουαρτέτο των θεσμών μπροστά στον εκτροχιασμό των δημοσίων δαπανών απαίτησε, και η κυβέρνηση συμφώνησε στο μνημόνιο του καλοκαιριού, να περικοπεί κατά το ήμισυ το σχετικό ποσό. Στα σενάρια του υπουργείου, «σύμμαχος» είναι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
ημερησια